To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...

JCH - 03-03-2013, 21:13

RalfPi napisał/a:
Czy mycie samochodu w garażu.. to
Dowiedz się u administratora budynku jak to wygląda formalnie.
mjsystem napisał/a:
Jak do kanalizacji, to nie możesz...
Chyba właśnie mógłby - po to jest kanalizacja przecież :roll: To tak jak wodę po kąpaniu, myciu naczyń, praniu.... wlewasz do kanalizacji.
robertdg napisał/a:
bardzo dobą alternatywe myjnie samoobsługowe, podjeżdząsz na miejsców, opłukujesz auto, lejesz wodę do wiadereczka i gąbeczką pucujesz
Na samoobsługowych zwykle jest zakaz mycia z wiadereczka.
mkm - 03-03-2013, 21:24

JCH napisał/a:
mjsystem napisał/a:
Chyba właśnie mógłby - po to jest kanalizacja przecież :roll: To tak jak wodę po kąpaniu, myciu naczyń, praniu.... wlewasz do kanalizacji.

Właśnie do kanalizacji nie możesz :wink:
Musi być separator czy jak to się tam zwie.

RalfPi - 03-03-2013, 21:42

mkm napisał/a:
JCH napisał/a:
mjsystem napisał/a:

Właśnie do kanalizacji nie możesz :wink:
Musi być separator czy jak to się tam zwie.

Może i tak..
Nie wiem jaki przepis - wiem też, że niewiedza mnie nie zwalnia od niczego..
Ale na zdrowy rozum, czym się różni moja woda z płynem, od wody z naczyń, albo od wody z błota pośniegowego? I komu szkodzę myjąc auto w garażu?
Spokojnej nocy.

Morfi - 03-03-2013, 21:43

RalfPi, Przepis istnieje już chyba z 8 lat. Sam o mało kiedys mandatu za to nie zarobiłem.
JCH - 03-03-2013, 21:44

Morfi napisał/a:
Przepis istnieje już chyba z 8 lat.
Jaki przepis :?:
Morfi - 03-03-2013, 21:54

JCH, u Nas jest tak www.strazmiejska.bytom.pl...gospodarcze.doc i tak http://www.bytom.pl/zalac.../1354619451.pdf

"§ 3. 1. Mycie pojazdów samochodowych poza myjniami może odbywać się na terenie
nieruchomości pod warunkiem, że powstające ścieki odprowadzane są do kanalizacji sanitarnej lub
gromadzone w zbiorniku bezodpływowym; powstające ścieki nie mogą być odprowadzane
bezpośrednio do kanalizacji deszczowej, zbiorników wodnych lub do ziemi."

JCH - 03-03-2013, 21:57

Morfi napisał/a:
u Nas jest tak
U nas..... A mowa jest o Szczecinie.

Choć znalazłem też taki zapis:
Cytat:
Myślę że w myśl obowiązujących przepisów nie będzie dozwolone.
Stanowislko do mycia pojazdów powinno być wyposażone w odpowienie
neutralizatory: osadniki cząstek stałych i separatory tłuszczu (oleju)
przed odpływem do kanalizacji wody używanej do mycia.
Myślę także że izolacja przeciwwilgociowa i przeciwwodna garażu nie
będzie odpowiednia by wykorzystać go jako myjnię - może następować
systematycznie zawilgocenie i degradacja ścian bloku w którym jest
wybudowany garaż.
Brzmi sensownie.
Morfi - 03-03-2013, 22:02

JCH, podobne przepisy ma wiekszość gmin w polsce.
mkm - 03-03-2013, 22:06

Dwa linki w miarę pomocne :wink: .
http://www.motofakty.pl/a...-umyc-auto.html
http://www.samorzad.lex.p...ialce-prywatnej

JCH - 03-03-2013, 22:06

Zapewne tak.
Słowo klucz:
Morfi napisał/a:
pod warunkiem, że powstające ścieki odprowadzane są do kanalizacji sanitarnej lub gromadzone w zbiorniku bezodpływowym; powstające ścieki nie mogą być odprowadzane bezpośrednio do kanalizacji deszczowej
Zależy jak jest to zrobione w budynku, w którym mieszka Ralfpi.
Trik - 03-03-2013, 22:20

Woda nie może spływać do kanalizacji sanitarnej tylko do deszczowej, chyba że jest tzw, ogólnospławna. Musi być separator olejów i piasku. Na parkingach zewnętrznych powyżej 30 lub 60 stanowisk jest obowiązkowy. Podobnie powinno być na parkingach w budynkach. ogólne założenie jest takie, że nie myje się pojazdów w miejscach do tego nie przeznaczonych technicznie. Tak jak w tych linkach wyżej można dostać mandat za mycie auta na własnym podwórku.
RalfPi - 04-03-2013, 05:41

Dziękuję - wybadam temat jak to jest u mnie, a profilaktycznie będę korzystał z myjni :)
Tomek - 04-03-2013, 07:58

RalfPi napisał/a:

Dziękuję - wybadam temat jak to jest u mnie, a profilaktycznie będę korzystał z myjni :)

wybadaj jeszcze co na ten temat mówi wspólnota / spółdzielnia
niezależnie od spraw kanalizacyjnych, to przyczyniasz się do zawilgocenia ścian w garażu

gulgulq - 12-04-2013, 17:49

http://www.hej.mielec.pl/...ig-policji.html

Cytat:
Dwóch mocno pijanych mielczan zniszczyło samochody na dwóch parkingach. Swój rozbili zupełnie.

W niedzielę rankiem, 7 kwietnia około 4:35, dyżurny Komendy Powiatowej Policji w Mielcu otrzymał zgłoszenie z ulicy Dworcowej mówiące o dwóch pijanych mężczyznach, którzy próbowali zaparkować rozbity samochód.

Na miejsce wysłany został patrol. Gdy policjanci dotarli zauważyli dwie uciekające osoby. Pieszo oddalali się z miejsca, gdzie pozostawili uszkodzony samochód. Rozpoczął się pościg, w rejon ulicy Dworcowej skierowane zostały kolejne patrole. Ucieczka jednak nie trwała długo, mężczyźni zostali zatrzymani na terenie sąsiedniego Centrum Handlowego Pasaż. Byli bardzo agresywni, stawiali opór.

Jak przekazała nam Urszula Chmura, pełniąca obowiązki rzecznika prasowego Komendy Powiatowej Policji w Mielcu, zatrzymani to mieszkańcy Mielca. Jeden ma 28 lat, drugi 25. Badanie na zawartość alkoholu w organizmie u starszego wykazało 2 promile, u młodszego 2,18 promila. Obydwaj utrzymywali, że nie mają nic wspólnego z rozbitym samochodem i byli na spacerze. Mundurowi znaleźli jednak przy nich kluczyki do uszkodzonego samochodu i dokumenty. 28-latek jest właścicielem tego pojazdu – mitsubishi galant.

Policjanci postanowili sprawdzić skąd mitsubishi mogło przyjechać na ulicę Dworcową. Zadanie mieli ułatwione, bo rozbity samochód zostawił na jezdni sporo śladów – wyciekały z niego płyny eksploatacyjne, odpadały części. Patrol dojechał w ten sposób na parking przy hipermarkecie Tesco, gdzie odkrył kolejne dwa rozbite pojazdy – hondę crv i renaulta clio. Pijany kierowca mitsubishi uderzył w te samochody. Na Dworcowej natomiast znaleziono kolejny uszkodzony samochód – hondę accord. W sumie rozbite zostały cztery pojazdy – mitsubishi należące do 28-latka i trzy przypadkowe samochody pozostawione na parkingach przy Tesco i na ulicy Dworcowej.

Obydwaj mężczyźni trafili do policyjnej izby zatrzymań. Szybko okazało się, że samochodem kierował jego właściciel. Sprawą zajmuje się teraz Prokuratura Rejonowa w Mielcu.

maniax86 - 17-07-2013, 08:53

odgrzeje kotleta :mrgreen:
Ostatnimi czasy poruszając się po drogach zauważyłem o dziwo wzrost kultury w relacjach kierowca-pieszy... kierowcy coraz chętnie przepuszczają pieszych na pasach, nie zajeżdżają im drogi tylko kulturalnie hamują i pieszy spokojnie bez stresa może przejść.... z kolei piesi coraz częściej odwdzięczają się kierowcy skinieniem głowy bądź uśmiechem.... nawet rozbrykane małolaty :D oby tak dalej.... oczywiście zajeżdżanie drogi pieszemu dalej ma miejsce ale nie jest już tak nagminne jak jeszcze jakiś czas temu...