[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
bartekino - 05-08-2010, 19:54
a wiec tak koledzy co do tego pulsacyjnego hamowania to już zrobione Teściu tokarz heh złota raczka powiedział ze musi dać rade przetoczyć to dobrze a jak nie da rady to jest dupa a nie tokarz i faktycznie zrobił i hamuje super bez żadnego bicia czy pulsacyjnego hamowania. Ale jet jeszcze jeden problem z tym tłoczkiem. Byłem u jeszcze jednego mechanika i dał ekspertyzę - tłoczek się blokuje. Więc go całego wyciągnął przeczyścił nasmarował czymś i po złożeniu wszystkiego było super ale po naduszeniu hamulca już o wiele lepiej ale nadal lekko blokuje bo opór toczenia na uniesionym aucie był odczuwany. i po przejechaniu 30 km felga była ciepła ale już nie gorąca jak poprzednio. Czego to może być przyczyna ? Nowy tłoczek może pomoże ??
deejay - 05-08-2010, 21:07
po prostu gumki uszczelniające tłoczek są stare i twarde i dlatego nie "puszczają" tłoczka , gumka ma za zadanie odciągnąc lekko tłoczek od tarczy , mowa o tej gumce co uszczelnia tłoczysko . Wymien kpl reperaturek na zaciski i powinno byc po sprawie
marcinzam - 09-08-2010, 21:06
właśnie zamówiłem tarcze na tył mountain po 70 zł sztuka i klocki dokuji w Japanmoto zobaczymy jak się będą sprawować
pipi_ja - 12-08-2010, 21:05
A ja przed momentem zaobserwowałem u siebie bardzo dziwną i niebiezpieczną przypadłość. Zachciało mi sie wyhamować samochód z ok 140km/h do zera. Przez około 3/4 drogi hamowania wszystko było ok, a te kilkanaście końcowych metrów skuteczność hamowania znacznie spadła, tzn deptałem pedał w podłogę a hamulce nie były w stanie zablokowac koła(ABS przestał się odzywać) Po wystudzeniu hamulców wszystko wraca do normy. Powiedzcie co może być przyczyną? Tarcze wiercone i nacinane Mikoda, klocki ATE. Stary płyn w układzie może robić takie numery czy to raczej wina tarcz lub też klocków?
Zhan - 12-08-2010, 21:07
pipi_ja, klocki ATE to są klocki do jazdy miejskiej, hamują dobrze z miejskich prędkości przy masie galanta... chociaż ja i w mieście ze dwa razy się na nich przejechałem.
pipi_ja - 12-08-2010, 21:21
No to ładnie, kupiłem najdroższe(i polecane na forum) klockijakie facet miał w sklepie po to żeby teraz robiły mi takie numery? Z tego co widzę jedynym ich plusem jest to, że mało pylą na felgi.
Dziadostwo piszczy przy hamowaniu i do tego robi fochy jak potrzeba zdecydowanie z nich skorzystać. Masakra jakaś. Gdybym wiedział kupiłbym coś tańszego
Zhan - 12-08-2010, 21:35
pipi_ja, gdybyś kupił coś tańszego to mógłbyś się zdziwić już przy mniejszych prędkościach Kupiłeś klocki polecane na forum, bo na forum oficjalnie nie jeździ się 140 km/h
Następnym razem kup zielone EBC, zobaczysz że warto...
pipi_ja - 12-08-2010, 21:41
He he no wiesz......ja też nie jeżdżę z takimi szybkościami, dzisiaj jakoś tak sie stało A tak poważnie w moim poprzednim galu miałem Textary, do tego jakies tarcze no name i nie było takich dziwów, stąd moje zaskoczenie.
mkm - 12-08-2010, 21:47
pipi_ja napisał/a: | Tarcze wiercone i nacinane Mikoda |
No to juz masz powod pierwszy takiego zachowania.
A drugi to stary plyn...
Im starszy plyn tym łatwiej "zagotowac" hamulce...
Hugo - 12-08-2010, 23:02
pipi_ja napisał/a: | Dziadostwo piszczy przy hamowaniu i do tego robi fochy jak potrzeba zdecydowanie z nich skorzystać. Masakra jakaś | Mam to samo
Krzyzak - 13-08-2010, 06:57
niestety moje nishioka mountain z tyłu po ok. 2000 km zaczynają bić
także już nie polecam tych tarcz...
jest to tym bardziej dziwne, bo pewnie jako jedyny w Polsce posiadam w cywilnym Galancie (czyli nie VR4) wentylowane tarcze tylne o rozmiarze 282 mm (czyli takie, jak w Sigmie, ale z 4 dziurami)
dobrze, że pozostawiłem sobie oryginalne tarcze, bo tam trzeba tylko rdzę stoczyć...
m6riano - 13-08-2010, 07:02
U mnie na zestawie MIKODA GT / BRECK słyszalne piski na ciepłych oraz straszne pylenie.
Czyli co do mikody?
textar czy ebc?
Owczar - 16-08-2010, 10:09
pipi_ja, a czy pedał hamulca zrobił się jakby miękki?
pipi_ja - 16-08-2010, 17:10
Właśnie miałem wrażenie jak gdyby wcisnął się minimalnie głębiej niż na zimnych tarczach.
Masz jakąś teorię? Ja w pierwszej chwili obstawiałem stary płyn w układzie,ale koledzy z forum piszą, że to raczej tarcze lub klocki.
Owczar - 16-08-2010, 18:25
Płyn mógł się zagotować. Miałem tak na starym. Pedał inaczej pracował. Jeśli go nie zmieniałeś to na wszelki wypadek zmień.
|
|
|