Nasze Miśki - Frankenstein CC5A
jabberkonto - 23-10-2012, 09:07
puntspusy napisał/a: | ja polecam pompe Walbro 255 |
Tylko ze wtedy na bank musi zakladac regulowany regulator cisnienia paliwa. Na pompie z eclipse'a moze dac rade fabryczny regulator.
Walbro 255 raczej mu sie nie przyda przy wtryskach 330.
puntspusy - 23-10-2012, 12:02
lepiej wg mnie do strojenia miec mocniejsza pompę, być moze nie wykorzysta jej możliwości ale przynajmniej na strojeniu nie bedzie fuckupu, jesli z klipsa pod wzgledem wydajnosci podejdzie to niech laduje, zmienic napewno powinien, nie ma to tamto
harpagan - 23-10-2012, 14:03
jabberkonto napisał/a: | To jeszcze zastanow sie nad inna pompa paliwa. Moze od eclipse turbo? Powinna byc tania i raczej pasuje |
Nigdzie nie znalazłem rozsądnych informacji nt pomp i pewnie najbezpieczniej było by zmienić i zapomnieć.
Pompa od klipsa turbo pasuje plug&play? 1G czy 2G?
puntspusy napisał/a: | ja polecam pompe Walbro 255 |
Trochę armata na wróbla.
Na jakiej pompie działałeś?
areksz121 napisał/a: |
Bez obciążenia raczej ciężko mu będzie zaszkodzić, chodzi mi o uruchomienie MIVECa na postoju, bo już samo to zmotywuje Cię ogromnie do dalszego działania, wiem co mówię |
Czuję się przekonany
jabberkonto - 23-10-2012, 15:38
harpagan napisał/a: |
Pompa od klipsa turbo pasuje plug&play? 1G czy 2G?
|
Uzylem pompy z 2g turbo w miejsce pompy z 1.6 4wd. Nie pamietam tylko jakiej blaszki przytrzymujacej pompe uzylem (takie "L") bo mialem cala pokrywe zbiornika paliwa od eclipse. Pompa z eclipse jest chyba minimalnie dluzsza, ale najwyzej przerobisz sobie ta blaszke z 1.6 albo dorobisz nowa. Dodatkowo polecalbym doprowadzic nowymi, grubszymi przewodami napiecie bezposrednio z akumualtora do pompy.
Oringi uszczelniajace i wtyczka jest taka sama.
Tak sobie mysle ze moglbys sprobowac kupic pompe i regulator cisnienia z eclipse turbo. Jest duza szansa ze bedzie pasowal na szyne paliwowa z colta. Tym samym maly kosztem (100-200 pln) masz fabryczna pompe i fabryczny regulator, ktory jest pewnie dosyc niezawodny.
harpagan - 25-10-2012, 09:02
jabberkonto napisał/a: | Tak sobie mysle ze moglbys sprobowac kupic pompe i regulator cisnienia z eclipse turbo. Jest duza szansa ze bedzie pasowal na szyne paliwowa z colta. Tym samym maly kosztem (100-200 pln) masz fabryczna pompe i fabryczny regulator, ktory jest pewnie dosyc niezawodny. |
Dzięki za info!
Zapłon ustawiony, układ chłodzenia zalany do końca i odpowietrzony, a alternator przestał stękać.
Dziwne stukodzwięki dochodzące z prawego przedniego koła spowodowane zagięciem się mocowania przewodu ABS też zostały usunięte.
Silnik pracuję równo, cicho, zawory nie klepią, łożyska nie wyją gra gitara
Obroty trochę za niskie, śruba w przepustnicy nie chce się dać odkręcić ... że też nie sprawdziłem tego mając wszystko rozebrane
Przełamałem się i mając Grześka w garażu stwierdziłem, że czas sprawdzić zmienna fazę.
Kostka mivecowa jest dwupinowa i zgodnie z tym co mówił Arek, jeden przewód na stałe został podpięty pod +12V, a drugi czekał na zmasowanie.
Wkręcamy na 2000 - 2500 podpięta masa, lekki wzrost obrotów i następuję zmiana dźwięki. Działa
Kilka prób w zakresie max do 4000 i za każdym razem wszystko sprawnie. Będą z niego ludzie
Zestaw małego druciarza odpięty i mały test wokół osiedla.
Pierwsze spostrzeżenie to kompletny brak wolnych obrotów i telepanie budy ... poliuretany robią swoje.
Hamulce ledwo działają, ale rok stał to nie ma się co dziwić. Wszystko inne natomiast chodzi jakby ta przerwa nie istniała.
Delikatne obcowanie z pedałem gazu i pojedyncze spokojne dokręcenie do 4000 obrotów nie robi na nim żadnego wrażenia.
Spodziewałem się dławienia, szarpania, a tu nic, aż mam wrażenie, że jest za dobrze.
Powrót do garażu, otwarcie machy i pojawia się dym. Puścił chyba zbyt mocno ściśnięty górny wąż chłodnicy.
Czekam, aż ostygnie, skracam kawałek skręcam i czas na osiedlową rundę numer dwa.
Tym razem, już lepiej z obrotami, dalej są za trochę za niskie, ale ustabilizowały się nie wariują i przy generalnym uśmiechu na twarzy ich fochy zupełnie mi nie przeszkadzają.
Kolejny wjazd do garażu, poprawka podłączenia zegara doładowania, który jako drugi po temperaturze oliwki w końcu zaczyna działać i chwilę później mocne zdziwienie.
Plama oleju pod samochodem :/
Wyciek jest z okolic filtra, niestety przy kompresorze i jego mocowaniu nie ma tam żadnego dojścia i ciężko powiedzieć czy to łączenie filtra z podstawką czy podstawki z blokiem, czy może w ogóle sama podstawka.
Zabrakło czasu na zrzucenie kompresora i ustalenie przyczyny
Runda druga dziś
rosomak1983 - 25-10-2012, 11:02
harpagan, zmierz krokowca moze ma cewke spalona na któryms pinie i kiepsko podbija.
harpagan - 25-10-2012, 19:21
rosomak1983 napisał/a: | harpagan, zmierz krokowca moze ma cewke spalona na któryms pinie i kiepsko podbija. |
Też o tym myślałem, ale na pierwszy ogień idą ważniejsze rzeczy.
Mam sprawnego krokowca od GTi więc pomiar i ewentualna testowa podmiana powinny rozwiązać sprawę.
Usunięty wyciek oleju.
Przepuszczała zaślepka w podstawce filtra.
Wykręciłem wszystkie elementy z podstawki i skręciłem mocniej z użyciem taśmy teflonowej.
Krótka przejażdzka i na razie sucho.
Czekając na weekend ...
harpagan - 02-11-2012, 08:59
Wycieki definitywnie uszczelnione, za mną jakieś 40km.
Poliuretan w poduszkach męczy, tak samo jak brak wolnych obrotów, wydech w paru miejscach jest nieszczelny i robi się coraz głośniej.
Okazuję się, że obydwa silniczki krokowe jakie posiadam mają uwalone po jednej cewce, a do tego zreanimowany alternator nie ładuję.
Udało się cyknąć jakieś amatorskie komórkowe zdjęcia.
Od razu zaznaczam, że przedni zderzak nie jest przykręcony nawet na jedną śrubkę
Z tyłu można zaobserwować kolejny efekt życzliwości ludzkiej, tym razem jakiś artysta malarz podzielił się ze mną i przy okazji meganą mojego kolegi resztkami swojej farby
BeNeK - 02-11-2012, 11:55
Matejko - 02-11-2012, 12:59
piekne volvo w tle
Anonymous - 02-11-2012, 14:58
Kotnie wygląda ten twoj indianin
areksz121 - 02-11-2012, 18:26
Harp, A najbardziej za to, że pomalowałeś skrzynię Ja u siebie nie pomalowałem, bo serce było ważniejsze, ale jak to mówią, co się odwlecze.... Z drugiej strony to u mnie skrzynię widać tyle co z przodu koło poduszki przedniej i najlepiej od spodu (wtedy gryzie w oczy ), a tak to zakrywa ją filtr, reduktory i cała reszta infrastruktury kanalizacyjno-wężowo-gazowej
Czekamy nadal na Ciebie z jakąś relacją na żywo Pompka kiedy rusza do boju?
Kleju - 02-11-2012, 19:17
harpagan napisał/a: | za mną jakieś 40km |
I jak wrażenia? Jakieś porównanie do "zwykłego" 4G93?
harpagan napisał/a: | Poliuretan w poduszkach męczy |
Telepie/szarpie budą?
BeNeK, widzę, żę wszystkie ciekawe projekty monitorujesz
areksz121 - 03-11-2012, 05:58
Kleju napisał/a: | BeNeK, widzę, żę wszystkie ciekawe projekty monitorujesz |
Zbiera cenne informacje i doświadczenia innych, czekajcie jeszcze chwilę, to nas zadziwi
Dogadaliście się w sprawie MIVECosprzętu
BeNeK - 03-11-2012, 11:28
Kleju, monitoruje ale u Ciebie cisza i nie mam co czytać weź się w końcu ogarnij zią
areksz121 napisał/a: | Kleju napisał/a: | BeNeK, widzę, żę wszystkie ciekawe projekty monitorujesz |
Zbiera cenne informacje i doświadczenia innych, czekajcie jeszcze chwilę, to nas zadziwi
.... |
Plany na miśka są , ale nie ukrywam że powoli temat Galanta zaczyna się ruszać . Sory za OT .
Właśnie jak wrażenia po pierwszych jazdach ? Było coś "ostrzej" testowane ?
|
|
|