To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej

Kalitus - 10-01-2011, 15:51

Aktualny przebieg w/g wskaźnika wynosi 116203km, na silniku od prawdopodobnego umycia przez sprzedającego do przejechania ok. 1200km przeze mnie prawie nic niepokojącego nie widać, jedyne , miejsce noszące ślad oleju, niestety nie jestem pewien czy było to już wcześniej

Uploaded with ImageShack.us

Jednak po oględzinach od spodu, dopiero teraz zauważyłem, że mam wstawiony polski filtr oleju, gdzie auto było sprowadzone z Niemiec, tutaj link do tematu

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=58623

Teraz pytanie co z tym robić

Hugo - 10-01-2011, 16:48

Kalitus napisał/a:
Teraz pytanie co z tym robić
Do wymiany uszczelka pokrywy zaworów. Lepiej wymienić, bo wyciek jest od strony rozrządu i olej może dostać się na pasek rozrządu, a to z kolei może być niebezpieczne dla silnika. Ewentualnie odkrecasz pokrywę zaworów, odtłuszczasz uszczelkę (zostanie ona w pokrywie) oraz powierzchnię styku na głowicy, dajesz na głowicę baaardzo cieńką warstwę silikonu i skręcasz. Ja tak robiłem trzy albo cztery razy i nie ma śladu wycieku. Oczywiście za każdym razem zakładałem starą uszczelkę.
Mr_Azathoth - 11-01-2011, 22:48

Hej napisze ktos jak prawidlowo robi sie 'plukanke' ?
Chce kupic Valvoline MaxLife 10-40
Co z ta plukanka?

Aha i kiedys sporo bylo na temat 'ceramizer' moze nazwe przekrecilem.. chodzi o dodatek do oleju.
Cos polecacie? http://www.wynns.pl/top/wynns%20do%20benzyny.php

Slychac jakies magiczne stuki obroty 750 a stuka jak cholera i co mnie niepokoi silnik przenosi dosc mocne drgania ktore sa odczuwalne w calej budzie przy 750 obrotach...
Mam nadzieje ze po wymianie oleju chociaz bedzie ciszej chodzil;] Zawsze po wymianie bylo OK a to juz rok minol...

PS.Z ciekawosci wiem ze to nie ten temat, za wymiane lozyska 1 kolo przod zaplacilem 112 funtow jakie sa u Was ceny?

Anonymous - 11-01-2011, 23:06

A ja niedawno zmieniłem olej z "jakiegoś" (nie mam pojęcia co to było dokładnie) 10w40 na Valvoline MaxLife 5w40. Popychacze ucichły, odezwały się jednak zawory, które swoim dzwonieniem ładnie wtopiły się w aurę świąt Bożego Narodzenia... :?
m6riano - 11-01-2011, 23:10

Mr_Azathoth napisał/a:
Hej napisze ktos jak prawidlowo robi sie 'plukanke' ?
Chce kupic Valvoline MaxLife 10-40-u mnie w sklepie ze zniżkami 23,5zł za litr
Co z ta plukanka?-zależy jaki masz przbieg-ja mam ponad 330tys.-każdy mechanik odradza

Aha i kiedys sporo bylo na temat 'ceramizer' moze nazwe przekrecilem.. chodzi o dodatek do oleju.

np:
http://allegro.pl/no-1-ce...1373976366.html
jeszcze nie stosowałem ale chce zalać przy wymianie oleju za jakieś 2-3 tyś.
raczej nie zaszkodzi

Cos polecacie? http://www.wynns.pl/top/wynns%20do%20benzyny.php

Slychac jakies magiczne stuki obroty 750 a stuka jak cholera i co mnie niepokoi silnik przenosi dosc mocne drgania ktore sa odczuwalne w calej budzie przy 750 obrotach...
Mam nadzieje ze po wymianie oleju chociaz bedzie ciszej chodzil;] Zawsze po wymianie bylo OK a to juz rok minol...

PS.Z ciekawosci wiem ze to nie ten temat, za wymiane lozyska 1 kolo przod zaplacilem 112 funtow jakie sa u Was ceny?

napisz w temacie o łożyskach żeby nie robić b..domu publicznego;-)
robertdg - 11-01-2011, 23:10

kuzi napisał/a:
Popychacze ucichły, odezwały się jednak zawory, które swoim dzwonieniem ładnie wtopiły się w aurę świąt Bożego Narodzenia... :?
:? że jak :?: jesteś pewien :?:
Anonymous - 11-01-2011, 23:32

robertdg napisał/a:
kuzi napisał/a:
Popychacze ucichły, odezwały się jednak zawory, które swoim dzwonieniem ładnie wtopiły się w aurę świąt Bożego Narodzenia... :?
:? że jak :?: jesteś pewien :?:

Ano...

Zgłupiałem... Chyba w dobie mody na diesle już wolę "cykanie" od dzwonienia. ;)

robertdg - 11-01-2011, 23:41

Jeżeli grają Ci zawory, to masz chyba coś nie tak z zapłonem :P
Albo Ci paseczek przeskoczył :?

Mr_Azathoth - 11-01-2011, 23:47

m6riano, dzieki za info znalazlem ten ceramizer
http://www.ceramizer.co.u....uk/prices.html
Troszke drogo jeszcze poczytam czy naprawde widac/slychac roznice.

Dlaczego odradzaja plukanke? Myslalem wlasnie ze to dobry pomysl
Auto rok 2000 przejechane ma niecale 98 000 mil czyli jakies 160 000 km

Nie pamietam jaki dokladnie jest tam olej ale chyba Mobil 1 10/40, z tego co wyczytalem ten Valvoline 10/40 jest calkiem w cipke :P
Znalazlem Valvoline Maxlife Semi-Synthetic 10W40 Engine Oil (5 Litre) za 24 funty jak by ktos szukal jest w eurocarparts, z hurtowni warto looknac w Dingbro i SRS ktory jest chyba najtanszy chociaz jakos zamiennikow gorsza.

sorry za OT z lozyskiem ;]

tosztotomasz - 11-01-2011, 23:51

Mr_Azathoth, weź się nie wygłupiaj z tym półsyntetykiem. 100 tys mil to już minerała zalewaj, na 100% pomoże na te drgania.
m6riano - 11-01-2011, 23:56

tosztotomasz napisał/a:
Mr_Azathoth, weź się nie wygłupiaj z tym półsyntetykiem. 100 tys mil to już minerała zalewaj, na 100% pomoże na te drgania.

hehe kolega dowciapny...;-)
poszukaj lepiej tego AMSOILA ale 5w40 może w angolandii w miare tani
ps. cena ceramizera prawie dwa razy jak w polsce...szok. kup go tu i poproś o wysyłke kogoś

ps2. płukanke spokojnie możesz zrobić przy takiej ilości km.

Mr_Azathoth - 12-01-2011, 00:23

m6riano, troche przesada 60 funtow za AMSOIL.... To autko ma juz 10 lat pewnie pojezdze jeszcze z 2-3 lata...

Wlasnie na tym forum czytalem o Valvoline ze jest OK i sporo ludzi poleca...
W sklepach tez polecaja.
Ze strony internetowej Recommendation :
MaxLife Synthetic 5W-40
: MaxLife 10W-40
: MaxLife 15W-40
: SynPower 5W-30
: DuraBlend MXL 5W-40

Co z ta plukanka jak to sie robi? warto? Opisze ktos? ;]
Moze cos innego zamiast tego ceramizera to mozna dostac w UK ebay/halfords/camskil/japarts ?

m6riano - 12-01-2011, 04:27

O płukance poczytaj w tym lub innym dziale.
Ja bym wybrał maxlajfa 5w40.
ceramizer kup w polsce przy okazji, nie musisz go wlewać na świeży olej, możesz dolać między wymianami albo niech ktoś znajomy go kupi i wyśle ci do uk

plecho1 - 12-01-2011, 07:17

Jak użyć płukanki jest dokładnie na niej napisane, tu też kilka razy było i możesz wejść na znany serwis aukcyjny i tam w aukcjach też jest opisane a z olejem to śmiało lej 5w40.
Arturro-86 - 12-01-2011, 09:41

Mr_Azathoth napisał/a:
m6riano, troche przesada 60 funtow za AMSOIL.... To autko ma juz 10 lat pewnie pojezdze jeszcze z 2-3 lata...

Nie klasyfikuj auta jako w tych kategoriach, że jeśli ma już 10 lat i jakiś tam przebieg to już nie należy mu się coś dobrego (czyt. olej) - nawet jeśli Ty pojeździsz nim 2-3 lata, to warto, żeby były one miłe i dobre zarówno dla Ciebie jak i dla samochodu.
AMSOIL jest drogi, ale można jeszcze pomyśleć nad Royal Purple, może w UK będzie tańszy :P Bo tak widzę, że koledzy się uczepili droższych olejów (no i ja też) :biggrin:
Valvoline MaxLife 5W40 sam zalałem, mając wcześniej Castrola 10W40, póki co nie widzę jakichś wycieków albo ubytków na bagnecie :biggrin:
Jeśli silnik jest suchy, nie połyka oleju to śmiało lej syntetyk... płukanka też się przyda, bo to co ja spuszczałem z silnika po płukaniu to straszna czarna breja była :(