[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tarcze hamulcowe, klocki hamulcowe - Lancer CYxA
mjsystem - 10-03-2014, 11:30
michaello napisał/a: | Mozliwe, aby wystarczyly takie zabiegi? |
Możliwe. Strasznie niedopracowane są te nasze hamulce. Albo zdziera nierówno, albo luz, albo prowadnice przytrzymują klocki, albo się krzywią (ale to by biło na kierownicy), albo coś wpadło w sam zacisk
Jak masz możliwość, to rozbierz i przeczyść. Zobacz czy nie robi Ci się zewnętrzny rant na tarczy, który może powodować odpryski i zbieranie się opiłków w zacisku.
[ Dodano: 10-03-2014, 11:31 ]
...i nie żałuj pasty miedzianej
michaello - 10-03-2014, 11:47
dzieki, sam nie mam takiej mozliwosci na te chwile, poszukam jakiegos warsztatu.
Riva - 23-03-2014, 18:19 Temat postu: Alternatywa dla tarcz hamulcowych polecanych na forum. Witam.
Przeglądam temat j.w. i bardzo proszę o opinię - porównanie popularnych i chyba polecanych tarcz firmy TRW do tarcz Ashika , Zimmerman.
Czy ktoś ma opinię na temat tych tarcz.
Pozdrawiam.
apikus - 23-03-2014, 20:01
Ja założyłem do Lancera tarcze i klocki Zimmermann, bo ATE się pokrzywiły. Na razie wszystko w porządku, ale Lancer dużych przebiegów nie robi.
Lewian - 23-03-2014, 20:43 Temat postu: Re: Alternatywa dla tarcz hamulcowych polecanych na forum.
Riva napisał/a: | Witam.
Przeglądam temat j.w. i bardzo proszę o opinię - porównanie popularnych i chyba polecanych tarcz firmy TRW do tarcz Ashika , Zimmerman.
Czy ktoś ma opinię na temat tych tarcz.
Pozdrawiam. |
Zimmermann = niemiecki produkt z górnej półki
Ashika = w Azjatach czasami się sprawdza ale raczej nie jest to produkt wysokich lotów
ATE = dużo zależy od tego na co trafisz w pudełku, sami nie produkują ani tarcz ani klocków.
Pozdrawiam
Adam
krzychu - 24-03-2014, 06:57 Temat postu: Re: Alternatywa dla tarcz hamulcowych polecanych na forum.
Lewian napisał/a: |
ATE = dużo zależy od tego na co trafisz w pudełku, sami nie produkują ani tarcz ani klocków.
|
A skąd masz takie info?
http://www.ate-hamulce.pl.../jakosc_pl.html
Lewian - 24-03-2014, 07:08 Temat postu: Re: Alternatywa dla tarcz hamulcowych polecanych na forum.
Od ponad 20 lat pracuję w branży układów hamulcowych także trochę już ten temat znam
ATE jest konstruktorem układów hamulcowych, tarcze i klocki które sprzedają dostarczają im inni producenci.
Pozdrawiam
Adam
krzychu - 24-03-2014, 07:46 Temat postu: Re: Alternatywa dla tarcz hamulcowych polecanych na forum.
Lewian napisał/a: |
Od ponad 20 lat pracuję w branży układów hamulcowych także trochę już ten temat znam
ATE jest konstruktorem układów hamulcowych, tarcze i klocki które sprzedają dostarczają im inni producenci. |
Ale należało by rozróżnić. Zamówimy sobie odlew tam i tam według takich, a takich założeń. A kupimy sobie chińszczyznę i zapakujemy do swojego pudełka tak jak robi to np. BluePrint
mjsystem - 24-03-2014, 08:58
krzychu napisał/a: | tak jak robi to np. BluePrint |
Nie mów mi o BluePrintach. Masakra. Założyłem pierwszy i ostatni raz
krzychu - 24-03-2014, 09:03
mjsystem napisał/a: | krzychu napisał/a: | tak jak robi to np. BluePrint |
Nie mów mi o BluePrintach. Masakra. Założyłem pierwszy i ostatni raz |
No popatrz, a Rezon chwali wszystkim.
JCH - 24-03-2014, 11:08
krzychu napisał/a: | No popatrz, a Rezon chwali wszystkim. | BluePrinty to akurat mitsu00 zachwala
Lewian - 24-03-2014, 17:56
krzychu napisał/a: | Ale należało by rozróżnić. Zamówimy sobie odlew tam i tam według takich, a takich założeń. A kupimy sobie chińszczyznę i zapakujemy do swojego pudełka tak jak robi to np. BluePrint |
Oczywiście masz rację, jeśli chodzi o tarcze to ATE ma dostawców z Hiszpanii, Włoch, Czech, Niemiec, Polski i Chin. Czyli płacąc nie małe pieniądze za ich tarcze jeśli będziesz miał szczęście to trafisz na tarcze niemieckie czyli Zimmermanna. To nie lepiej wydać mniej i od razu wziąć Zimmermanna ?
Pozdrawiam
Adam
Riva - 24-03-2014, 20:24 Temat postu: Ciąg dalszy Witam.
Jestem dalej w rozterce.Rozmawiałem dzisiaj z kilkoma sprzedawcami uzyskując parę ciekawych informacji.
Tarcze Zimmermanna są sprzedawane jako tarcze innych producentów ,, pakowaczy"
tj. TRW , ATE . Prosty wniosek można kupić ATE LUB TRW prawie o 100 zł taniej.
Febi ku mojemu zdziwieniu chińszczyzna aktualnie zupełnie nie polecana.
Zupełny brak informacji o firmie A.B.S. przy stosunkowo wysokiej cenie .
Mam już zakupione klocki TRW i aktualnie staram się dopasować odpowiednią tarczę.
Sprzedawca Zimmermanów twierdził że przy tym klocku może dojść do uszkodzenia tarczy.
Klocki uchodzą za twarde i pylące.
Dobre opinie o polskim producencie MIKODA ale zupełnie nie mogę dopasować tarczy do Lancera Sportbacka 1,8.
I dalej jestem w kropce.
Pomocy jestem w kropce.
mkm - 24-03-2014, 20:27 Temat postu: Re: Ciąg dalszy
Riva napisał/a: |
Tarcze Zimmermanna są sprzedawane jako tarcze innych producentów ,, pakowaczy"
tj. TRW , ATE . |
Chyba ktoś Cię wprowadził w błąd.
Oryginalne tarcze Zimmermana mają wygrawerowane malutkie oz (OttoZimmermann) na tarczy.
Na wszystkich które do tej pory kupowałem były (a kupowałem już kilka kompletów do różnych modeli), więc co do pakowania innych nie wydaje mi się.
Wprowadził Cię w błąd we wszystkim - zmień sprzedawcę.
krzychu - 24-03-2014, 20:27
Riva - TRW są na pewno miękkie.
A Mikody jak byś chciał to weź te do Lancera CS 2.0 (5 śrub). Z przodu są na 99% te same (z tyłu nie!).
|
|
|