[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Przegląd techniczny - gdzie, co i za ile ?
Uwex - 18-03-2011, 08:31
Silverrr napisał/a: | Zawsze wydawało mi się, że jest to 1000km i miesiąc, |
ja w tej prawie kontaktowałem się z centralą Mitsu i odpowiedź na pytanie o ile można przeciągnąć czas do następnego przeglądu, była taka : proszę sprawdzić wpis w książce serwisowej, tam jest napisane. Wynika z tego, że być może różne roczniki czy modele mogą mieć różnie i dokumenty otrzymane z autem ( książka serw. ) jasno to określają. A to co mówią w niektórych serwisach nie musi być wyrocznią. Ja skorzystałem z tego zapisu i na II-gi przegląd pojechałem 28 dni po terminie.
waldinio - 18-03-2011, 09:29
Silverrr napisał/a: | Jak przypomina? Przy odpalaniu silnika, oprócz innych komunikatów, wyskoczy "klucz" z napisem "PERIODIC INSPECTION". Napis będzie się pojawiał przez 500km lub tydzień bo o tyle można przyjechać wcześniej/spóźnić się. Zawsze wydawało mi się, że jest to 1000km i miesiąc, ale na ostatnim przeglądzie 03/03/2011 uzyskałem dokładną odpowiedź. Po tygodniu lub 500km ikonka przestanie się pojawiać. |
ja się spóźniłem o 1500km/2 tygodnie i za każdym razem przy odpalaniu silnika wygłaszał swoje niezadowolenie, że nie był jeszcze na przegladzie
[ Dodano: 18-03-2011, 09:32 ]
mitsu00 napisał/a: | waldinio napisał/a: | nieprawda, ja przekroczyłem o 1500km, przy odpalaniu silnika (rzecz się działa w zimie) miałem dwa komunikaty, najpierw ze temp <3 stopni a potem drugi przypominajka o serwisie i tak za każdym razem do wyzerowania, po przeglądzie i wyzerowaniu miałem przebieg 21500 i 20000 do następnego a tak naprawdę to wszystko zależy od kolesia co ustawia przypominajkę, na kompie od nowosci też miałem 15kkm, kiedys pojechałem i ustawili na 19600km | A ja mialem tak jak napisałem. |
bo poprostu ustawili Ci mniej, miałeś przejechane coś >20kkm to zrobili 40kkm - Twoj aktualny przebieg
Drive4Fun - 18-03-2011, 16:23
Dzięki wielkie za odpowiedzi.
Chciałbym też wyjaśnić, że nie zamierzam się spóźnić z przeglądem . Cały cyrk z pytaniem wynika z faktu, że mój rocznik ma przegląd dopiero po 20tys. , jak patrzyłem na ściągę przyklejoną u mojego serwismana ( o ile pamiętam lancer od IV.2009r ma po 20tys.), ale w komputerze ma ustawione po 15tys. Nie przestawiali mu tego.
gzesiolek - 20-03-2011, 13:00
Silverrr, a u mnie ostrzezenie Periodic Inspection pojawialo sie miesiac przed uplynieciem 12miesiecy, albo 1000km przed uplynieciem 20k km (bo sie naszlo to i to) i tak trwalo do przegladu a zrobilismy z zona wtedy z 600km w 2 tyg.
czyli pewnie jest to konfigurowalne...
Silverrr - 23-03-2011, 21:57
gzesiolek napisał/a: | Silverrr, a u mnie ostrzezenie Periodic Inspection pojawialo sie miesiac przed uplynieciem 12miesiecy, albo 1000km przed uplynieciem 20k km (bo sie naszlo to i to) i tak trwalo do przegladu a zrobilismy z zona wtedy z 600km w 2 tyg.
czyli pewnie jest to konfigurowalne... |
Bardzo prawdopodobne, nie mówię, że nie Przekazałem co usłyszałem
DjQuest - 26-03-2011, 22:24
Mam pytanie, bo dzwoniłem do kilku ASO i roboczogodzina jest różnie liczona.Czy nie ma standardu dla sieci ASO w Polsce ?
gzesiolek - 26-03-2011, 22:42
DjQuest, to by nikt w Wawie ASO nie otwieral... albo w takim Nowym Saczu nikt by z ASO nie korzystal... albo w Wawie w ASO pracowali by sami uczniacy... itd.
niestety przy takim zroznicowaniu pensji i kosztow pracy, ceny tez musza byc zroznicowane... i nie dotyczy to tylko Mitsu...
a ze czasem przesadzaja... to juz inna sprawa...
Kjuba - 26-03-2011, 22:43
raczej nie, widziałem kiedyś ze Infiniti w Warszawie miało rh kolo 400-500 zl a inne miasta kolo 300 wiec z tym jest lipa. tak jak w Szczecinie przegląd powłoki lakierniczej 100 zl a gdzie indziej 40 zl. to juz mi sie do Gorzowa dla samego przeglądu powłoki opłaca pojechać...
DjQuest - 30-03-2011, 17:41
Które tanie ASO z okolic Krakowa na dzień dzisiejszy polecacie, po ostatniej wizycie w tym roku ?
MartinMM - 30-03-2011, 18:36
Ja osobiście mogę polecić ASO z Bielska-Białej jakby ktoś chciał to privv
pzdr
gzesiolek - 31-03-2011, 12:11
DjQuest, ja serwisuje tam gdzie kupilem czyli w MOTO w Katowicach, ale ktos ostatnio pisal ze dostal fakture za przeglad u Filipowicza na poziomie tej z MOTO, wiec nie wiem czy jest to oplacalne... bo wg ofert telefoniczno/mailowych to przeglad w MOTO + oplata A4 + paliwo wychodzilo taniej niz przeglad w Krakowie, ale wlasnie byl przyklad ze da sie taniej takze u Filipowicza... co do dokladnej ceny roboczogodziny to mialem na fakturze cos ok 140 PLN
RalfPi - 31-03-2011, 12:18
Kjuba, Widzę ,że Ktoś ze Szczecina.. Ja się wybieram w poniedziałek na pierwszy przeg. po 20kkm i się zastanawiam czy warto zrobić przegląd powłoki lakierniczej za 100 zł(!) czy może sobie odpuścić??
Ps Robocizna w Gorzowie 350 a w Szczecinie 300 - więc na jedno by wyszło (a licząc koszty przejazdu...)
lukas1 - 01-04-2011, 10:45
Wiecie dlaczego drugi serwis jest o wiele drozszy od pierwszego?
w zeszlym roku placlem okolo 600pln a terz przy 40 tys chca 1100pln razem z wymiana oleju w skrzyni ( olej moj ) to cena z Plichty gdynia rozumiem podwyzki ale prawie o 100 %
tlumaczyli ze przy drugim przegladzie jest wiecej czynnosci ale jednak ta cena
Luk - 01-04-2011, 11:03
lukas1 napisał/a: | tlumaczyli ze przy drugim przegladzie jest wiecej czynnosci |
Przy drugim przeglądzie obligatoryjnie wymienia się to samo, co na 1-szym. Czyli olej+filtr oleju. Czyli jeżeli nie masz do wymiany czegoś extra (np. klocki, filtr powietrza bo strasznie zasyfiony itp) to cena powinna być taka sama. Warto ściągnąć sobie listę czynności serwisowych (jest gdzieś na stronie mitcar-u)
PS. Przepraszam, ale chyba jednak jest coś więcej do roboty: wymieniają płyn hamulcowy.
Anonymous - 01-04-2011, 17:23
no dobra, a jeśli nawet na drugim przeglądzie stwierdzą, że trzeba wymienić klocki - elementy jak tarcze i klocki nie podlegaja gwarancji auta, także generalnie mogę przyjąć do wiadomości i podziękować za wymianę. Następnie kupić klocki i samemu je wymienić. Czy ja sie mylę??
w kwietniu jadę na pierwszy przy 9 tyś na zegarku, jakieś pomocne wskazówki??
pozdrawiam
|
|
|