[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja/Wydajność/Konserwacja
Anonymous - 28-04-2013, 17:47 Temat postu: klima witam, gdzie w galancie znajduje sie zawor rozprezny
Krzyzak - 29-04-2013, 11:46
na parowniku, obok filtra przeciwpyłkowego
mszolc - 22-06-2013, 14:45
Witam.
Mam mały/niemały problem z klimatyzacją. Układ się rozszczelnił i chłodek z auta 'przeminął z wiatrem'.
Zanim wybiorę się na test szczelności w poszukiwaniu nieszczelność pomyślałem, że wymontuję i wymyję parownik.
Zdemontowałem schowek, plastiki maskujące po bokach schowka, belkę montażową za schowkiem, odkręciłem przewody w komorze silnika i na koniec trzy śruby mocujące parownik, i poległem.
W jaki sposób wyciągnąć go spod dechy? Kiedy ciągnę na wprost przeszkadza kawałek plastiku deski po lewej stronie który podtrzymuje belkę montażową schowka. Górą i dołem nie da rady (ten plastik jest idealnie na środku).
Z prawej strony blokuje znowu moduł wentylatora. Pomyślałem o jego demontażu, ale cały ten moduł zamocowany jest tak, że nie zejdą nakrętki ze śrub bo przykrywają je kanały powietrzne czyli bez ściągnięcia deski nie da rady.
Wiem, że były osoby które demontowały parownik bez ściągania dechy. Pomoże ktoś?
Łysy88 - 23-06-2013, 14:54
Witajcie,'
nabiłem ostatnio klimatyzację w Galu i nasunęły mi się dwa pytania...
1. Czy klimatyzacja w Galu jest tak mało wydajna? Troszkę się rozczarowałem, bo ustawiając na 17 stopni C jest... no chłodniej ale nie łba nie urywa.
2. Samochód naprawdę sporo traci na mocy i sporo rośnie spalanie, ok 2 l lpg na 100 km. Co do mocy to przy poprawnie przeprowadzonych korektach na lpg bez klimy, z klimą potrafi niemiłosiernie szarpać.
Pozdrawiam
Hugo - 23-06-2013, 20:36
Łysy88 napisał/a: | na lpg bez klimy, z klimą potrafi niemiłosiernie szarpać | W jakim sensie? Nic nie może szarpać. Łysy88 napisał/a: | Czy klimatyzacja w Galu jest tak mało wydajna? | Jest bardzo wydajna. Ja jadąc w upale prawie 30 st. ustawiam tryb "AUTO"na 25 st. C, bo jadąc na niższej temperaturze marznę, a szczególnie osoby siedzace z tyłu narzekają na zbytni chlód.
deejay - 23-06-2013, 21:46
Łysy88 napisał/a: | . Czy klimatyzacja w Galu jest tak mało wydajna? Troszkę się rozczarowałem, bo ustawiając na 17 stopni C jest... no chłodniej ale nie łba nie urywa.
|
Jak temp jest z nawiewów? , filtr kabinowy jest nowy ? , ile czynnika zostało załadowane do układu ?
Łysy88 - 24-06-2013, 00:09
Hugo napisał/a: | Łysy88 napisał/a: | na lpg bez klimy, z klimą potrafi niemiłosiernie szarpać | W jakim sensie? Nic nie może szarpać. Łysy88 napisał/a: | Czy klimatyzacja w Galu jest tak mało wydajna? | Jest bardzo wydajna. Ja jadąc w upale prawie 30 st. ustawiam tryb "AUTO"na 25 st. C, bo jadąc na niższej temperaturze marznę, a szczególnie osoby siedzace z tyłu narzekają na zbytni chlód. |
Mam za słabe wtryski i bez klimy czasem potrafi szarpnąć ale na klimie wyjątkowo. Ja ustawiam na 17 stopni C i powiem szczerze że na jest lepiej niż bez niej ale podobnie jak bym otworzył okno przy 100 km/h. Klima nabita kilka dni temu, szpec nie zauważył żadnych nieszczelności ale zaproponował wymianę osuszacza choć powiedział że nie musi być na gwałt. Mogę to zrobić sam? Czy potem muszę nabić jeszcze raz klimatyzację? Co do filtra to był strasznie zabity, a że ciekawość moja jest straszna i ze względu na to że jutro kupię nowy filtr to postanowiłem wyciąć i wsadzić samą ramkę żeby sprawdzić czy to jego wina. Bez większej poprawy.
deejay napisał/a: | Jak temp jest z nawiewów? , filtr kabinowy jest nowy ? , ile czynnika zostało załadowane do układu ? | [
Właśnie temperatury nawiewów nie mam jak sprawdzić oraz nie wiem ile czynnika zostało załadowane, gość ustawiał w maszynie jaki samochód, rocznik i pojemność.
mlun - 24-06-2013, 09:50
A tam nie masz jak sprawdzić. Termometr za 10zł w byle jakim markecie kupujesz i mierzysz w kratkach nawiew:)
Wcześniej(przed nabiciem) klima normalnie działała?
Szwagroz - 25-06-2013, 15:36
Tak jakby ktoś miał podobnie.
Objawy - słabe chłodzenie, szarpanie silnikiem, podczas jazdy wrażenie jakby ktoś zaciągnął hamulec ręczny.
Przyczyna - zbyt dużo czynnika i oleju w układzie.
Po spuszczeniu wszystkiego i załadowaniu katalogowej ilości klima odżyła
jarek80 - 26-06-2013, 05:08
Jaka jest ta wartość katalogowa ?
Szwagroz - 26-06-2013, 06:50
Wg programu jaki mieli to min 680 max 710. U mnie bylo nabite 720.
pipi_ja - 26-06-2013, 10:47
Nie wiem dlaczego ale ten układ jest bardzo wrażliwy na ilość gazu.Prawdopodobnie przez rodzaj zastosowanej sprężarki.
U siebie podejrzewałem uszkodzenie kompresora bo nie chłodziła, głośno pracowała a ciśnienia w układzie były dalekie od normy.
Okazało się, że nabite było 740gram czynnika.
Teraz jest 680 i działa o niebo lepiej choć i tak szału nie ma.
Temperatura z kratek schodzi lewo do 8.5 stopnia przy 22 na zewnątrz. Powinno być koło 4stopni.
Krzyzak - 26-06-2013, 11:15
pipi_ja napisał/a: | schodzi lewo do 8.5 stopnia przy 22 na zewnątrz | bdb wynik; 4* to mogło być w starych klimach na R12a a nie na R134
generalnie za poprawne uważa się wszystko poniżej 10* na kratkach
temp. zewn nie ma znaczenia, bo pomiar powinien się odbywać przy obiegu zamkniętym po ok. 10 minutach chłodzenia na max (temp. na min - w EA klimatronik sam przełączy obieg przy ustawieniu 17*)
Szwagroz - 26-06-2013, 11:20
No u mnie teraz nabite 700. Temperatura na kratce po okolo 1.5 min od wlaczenia zeszla do 4,6 stopnia
pipi_ja - 26-06-2013, 17:23
Krzyzak napisał/a: | pipi_ja napisał/a: | schodzi lewo do 8.5 stopnia przy 22 na zewnątrz | bdb wynik; 4* to mogło być w starych klimach na R12a a nie na R134
generalnie za poprawne uważa się wszystko poniżej 10* na kratkach
temp. zewn nie ma znaczenia, bo pomiar powinien się odbywać przy obiegu zamkniętym po ok. 10 minutach chłodzenia na max (temp. na min - w EA klimatronik sam przełączy obieg przy ustawieniu 17*) |
Nie wiem dla jakiego gazu podane są wartości w manualu ale z tabelki wynika, że przy temp. zewnętrznej 20 st. C z kratek powinno wiać w przedziale 2.5-4.5 st.C
Nie wiem co jest przyczyną,że mam takie dziwne ciśnienia w układzie.
Przy 20st. na wolnych obrotach LP=2.1bar a HP=8bar i za nic nie idzie wyżej.
Natomiast po dodaniu gazu LP spada do 1bar a HP z bólami dochodzi do 10bar.
Nie wiem czy tak działa sprężarka scroll? W tłokowych nie ma takich wahań, sprawdzałem na kilku samochodach.
Nie mam pojęcia jak interpretować te pomiary. Coś skopane w układzie czy wina sprężarki? Macie jakieś pomysły?
|
|
|