Carisma - Techniczne - [Carisma] Evoscan i kabel VAG KKL-USB /Nie ELM327/
volve - 02-04-2013, 08:14
guner --> niestety, ale chyba w 1.6 jest tak samo jak w GDI. Po 2001r nie odczytasz błędów za pomocą zworki. Musisz wtedy kupić kabelek i poprzez program skasować błędy. Evoscan ma możliwość odczytu i kasowania błędów, ale nie jestem pewien, czy z 1.6 współpracuje - nie testowałem.
guner napisał/a: | Drugie pytanie to czy ten błąd powinien sam zniknąć czy będzie aż do skasowania (to że nie znika oznacza że problem stale występuje??). |
Jeśli mruga Ci cały czas kontrolka, to znaczy, że problem nadal występuje. Jak nie będzie Ci się świecić kontrolka, to znaczy, że problem ustał, natomiast błąd będzie w pamięci do momentu wykasowania(poprzez program bądź odpięcie klem).
guner - 04-04-2013, 20:33
Okazało się że wcześniej kolega kupił kabelek i dzisiaj popiołem Cari po komputer. Błąd P0301 (problem z pierwszym cylindrem-cewka, świece, przewody, paliwo ,...). Skasować się udało bez problemu, spalanie zostało na komputerze.Teraz tylko czekam na zamówiony z alledrogo własny interfejs i na ewentualne pojawienie się ponownie errora.
Kamil_Ziomek - 29-04-2013, 20:40
Panowie pilna sprawa. Potrzebuję żeby ktoś dał zrzut ekranu z programu Mprog 3,5 z odczytanymi danymi z przewodu do obd2 na ft232rl
Bandit102 - 15-05-2013, 16:12
Witam. Zakupiłem ten oto kabel allegro. Czy potrzeba w nim robić mostek 1-4? Z góry dzięki za pomoc
plecho1 - 15-05-2013, 16:19
Spróbuj się połączyć bez mostka, jeśli się nie połączy, to zrobisz mostem.
A próbowałeś wcześniej wymrugać błędy, jeśli ta metoda u Ciebie działa, to w kablu też mostek będzie potrzebny. Jeśli jednak masz nowszą wersję z OBDII i błędów wymrugać się nie da to mostek też nie będzie potrzebny.
V40Waldek - 23-05-2013, 07:58
Witam
Szukam pomocy, posiadam taki kabelek http://allegro.pl/interfe...3241532609.html , próbowałem komunikacji poprzez VOl-FCR no i cos tam osiagnołem, ale chce połączyc się Evoscanem , i mam problem , bo nie umiem sobie poradzic , albo kabelek na RS nie chce wspólpracowac ,albo robie cos nie tak.
Zworki nie robiłem bo w moim aucie pin 1 nie jest wogóle podłaczony i nie działa metoda mrugajacej kontrolki.
Moze znajdzie się ktos, kto jeszcze raz po kolei w miare łopatologicznie podpowie jak postapic aby uzyskac komunikacje przez port COM1 , na wszelki wypadek zamówiłem interfejs na USB wskazany dwa posty wyzej wiec czy tak czy tak informacja bedzie bardzo cenna.
Pozdrawiam
plecho1 - 23-05-2013, 16:52
A może u Ciebie da się podłączyć zwykłym Elmem. Skąd dokładnie jesteś? Jeśli z Lublina lub z okolic, to możemy się umówić na testy co u Ciebie zadziała, mam i Vaga KKL i Elma więc coś powinno z tego wyjść.
V40Waldek - 25-05-2013, 20:56
Witam
Dotarł kabelek na USB FTDI 232 RL, zainstalowałem sterowniki i podłączyłem autko do Evoscana skonfigurowanego wedle wszelkich zalecen wyczytanych w tym watku oto co otrzymałem
Start DataLogger
ostatnie dwie linijki
Error. No Response from Vehicle ECU
Info. Datalogger Ended
Display DTC
tez ostatnie dwie linijki
Info. No Response from Vehicle ECU
Info. Check DTCs Complete
prosze o pomoc nie wiem co się dzieje ,ze nie moge się połaczyc, albo robie jeszcze cos źle, albo dalej problem ze sprzetem, bede wdzieczny za wszelkie sugestie
Pozdrawiam
kamir - 25-05-2013, 22:06
Które sterowniki zainstalowałeś??
Powinieneś nie te dostarczone z kablem tylko te z tego tematu ( chyba 1-sza strona )
V40Waldek - 26-05-2013, 08:39
Jasne ze te z tego watku i te z 1 strony i znalezione pod koniec, które maja byc bardziej aktualne, jednak dopiero wczoraj wieczorem zmieniłem w ustawieniach portu czas opóznienia z 16ms na 1ms i zobaczymy moze to cos da
plecho1 - 26-05-2013, 09:52
A próbowałeś jakimś programem od Volvo?
V40Waldek - 26-05-2013, 10:25
Tak próbowałem Vol-Fcr przy zastosowaniu kabelka na RS i chodzi , choc informacji jest niewiele bo nie ze wszystkimi modułami chce się połaczyc, niestety taki rocznik, pokazał mi tylko dwa bledy 521 i 522 zwiazane z centralnym zamkiem Central locking switch i drugi Ultrasonic sensor control switch . Sprawdzałem takze połaczenie w passacie przez VAGa i tez chodzi bardzo ładnie, jednak przez kabelek na USB nie poszło bo zapomniałem ze mam zworke 1-4 którą zrobiłem na wyrost bo jak pisałem w moim aucie pin 1 nie jest podłaczony wogule , dzisiaj jeszcze troche potestuje i dam znac.
Mimo wszelkich zabiegów, konfiguracyjnych i wymiany sterowników w zaden sposób nie udało się podłączyc do ECU, jedyny efekt to rozładowany akumulator. Co za diabeł silnik to typowy model 4G93 przeciez oprogramowanie musi miec takie same jak w Carismie mimo ze na obudowie sterownika jest Volvo, zastanawia mnie dlaczego w tym modelu jeszcze przed liftem brak mozliwosci wymrugania bledu, chyba ze Volvo specjalnie zablokowało taka mozliwosc. Zostaje tylko skozystac z propozycji kolegi i jeszcze raz sprawdzic podłączenie na działającym sprzecie
Ksiao - 30-05-2013, 10:15
V40Waldek napisał/a: | Dotarł kabelek na USB FTDI 232 RL |
jak kupowałem kabelek niby USB FTDI 232 RL a okazało sie ze to był USB CH340 (a na stronie sprzedawcy było napisane, że USB FTDI 232 RL. Oczywiście sprzedawca nie odpisywał ) dla pewności sprawdź sobie w menadżerze urządzeń czy masz zainstalowany FTDI
V40Waldek - 31-05-2013, 21:30
Dziaki za sugestie ale w menadżerze jest FT232 i faktycznie łączy sie z carisma jednak z Volvo nie i chyba sie nie połaczy, w volvo gniazdo opisane jest w ten sposób ze na pin 7 lini k są poduszki, immo i abs a na pin 11 silnik i cos tam jeszcze, ale to i tak pikus, bo dla pewnosci zamieniłem miejscami 7 z 11 i dalej to samo. staneło na tym ze Volvo ma inny sterownik niz carisma i bez Vadisa nic sie nie zdziała, na marginesie kabelek i Evoscan jest ok sam połaczyłem z carismą wiec zostało tylko auto które odmawia wspólpracy. W serwisie stwierdzono ze mam byle jaka sondę po tym komunikacja padła i to był koniec.
Podziekowania dla kolegi plecho1
pozdrawiam
plecho1 - 31-05-2013, 22:52
Nie ma za co
|
|
|