[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Awaria manualnej skrzyni biegów
sampler - 13-09-2016, 13:52
tu masz filmik jak rozebrac F5M42.
https://www.youtube.com/watch?v=ULQgM6T5OuQ
Wsteczny jest pod kwadratowym dekielkiem. Trzeba odkręcić śrubę torx i zębatka wyjdzie
artufcb - 13-09-2016, 15:28
Dobra, udało się rozłożyć. Jak ocenić czy podkowa i łożyska są do wymiany? Proszę wytłumaczyć mi to łopatologicznie
Owczar - 13-09-2016, 15:36
artufcb, bez urazy, ale jeśli zadajesz takie pytania, to jest bardzo prawdopodobne, że nie złożysz tej skrzyni jak należy. Trzeba ocenić łożyska, sprzęgło, warto rzucić okiem na synchronizatory. Potem złożyć to jak należy - w tym skasować luz w mechaniźmie różnicowym. Pomiar luzu wykonuje się za pomocą np cyny.
Krzyzak - 13-09-2016, 15:39
nie tylko w mechaniźmie - używamy cyny też wszędzie tam, gdzie są bieżnie łożysk stożkowych wprasowane w obudowę
artufcb - 13-09-2016, 15:53
Jeśli mi wytłumaczycie jak to zrobić to złożę. Po prostu nigdy nie miałem do czynienia ze skrzyniami, kiedyś musi być ten pierwszy raz.
sampler - 13-09-2016, 20:49
Stan podkowy ocenisz po jej wyglądzie. Ten element trzyma głowne łożysko wałka sprzęgłowego. Drugie łożysko jest ruchome co jest wadą konstrukcyjną i przyczyną uszkodzeń pierwszego łożyska. Jeżeli na podkowie będą wyraźne ślady, zagłębienia na powierzchni to sie to albo planuje albo wymienia na nową. Wg mnie lepiej byłoby przerobić drugie łożysko z ruchomego kulkowego na stożkowe podparte odpowiednią podkładka. Wtedy mielibyśmy podwójne trzymanie wałka. Tak jest zdaje się w tej samej skrzyni ale w wersji EVO i tam obsługuje to 300 KM.
Łożyska wałków są kulkowe także tutaj oceniasz luz, czy pracują bez przycięć i czy hałasują. Najczęściej pada łożysko na wałku sprzęgłowym pod podkową NSK-157.
Najtrudniejsze do oceny są łożyska dyfra są to łożyska stożkowe. Tu trzeba sprawdzić stan bieżni i wałeczków. Jakiekolwiek przebarwienia na odcień fioletowy świadczą o zmianie struktury metalu i kwalifikują do wymiany. Te łożyska przy montażu trzeba odpowiednio napiąć odpowiednią podkładką za pomocą cyny lub specjalnych pasków. Uszkodzone łożysko dyfra będzie wyło zazwyczaj cały czas podczas jazdy a zwłaszcza przy obciążeniu dyfra.
artufcb - 13-09-2016, 21:08
Po obejrzeniu skrzyni z ojcem wyszło że tylko główne ma luz i tylko je wymienie, plus sprzęgło i uszczelniacze. Reszta łożysk jest ok.
A podkowa jest równa jak stół. Łożysko dopiero przedwczoraj się odezwało, od razu rozebrałem to nic innego nie miało prawa się zepsuć z jego powodu.
Owczar - 13-09-2016, 21:15
Drugie łożysko wałka też powinno się zmienić. Generalnie zmienia się parami, bo gdy jedno złapi luz, to drugie ma inne warunki pracy.
milo - 13-09-2016, 21:34
artufcb napisał/a: | Po prostu nigdy nie miałem do czynienia ze skrzyniami, kiedyś musi być ten pierwszy raz. |
Prosta skrzynia jak rozkładasz tak w odwrotniej kolejnosci składasz
sampler napisał/a: | Wg mnie lepiej byłoby przerobić drugie łożysko z ruchomego kulkowego na stożkowe podparte odpowiednią podkładka. Wtedy mielibyśmy podwójne trzymanie wałka. |
Własnie tak mam
artufcb napisał/a: | Reszta łożysk jest ok. |
Wałeczkowe dobrze obejrzyj trzeba wałeczki wyjąc i koszyczek łatwo sie wyciaga potem mozna spowrotem zmontowac jesli jest dobre
[ Dodano: 13-09-2016, 21:38 ]
artufcb napisał/a: | Reszta łożysk jest ok |
Tu masz podobny temat http://forum.mitsumaniaki...hlight=#1395928
wojbud - 13-09-2016, 21:40
A jest możliwość błędnego założenia łożyska na wałku sprzęgłowym. Minęło pół roku (9000 km) od remontu skrzyni, a chrupanie na postoju znów się pojawiło i cichnie dopiero po całkowitym wciśnięciu sprzęgła. Do tego, gdy przyspieszam to jest ok, ale kiedy tylko puszczę gaz i zwalniam na biegu to skrzynia zaczyna wyć. Wystarczy dodać gazu i cichnie.
Wymieniane były wszystkie 6 łożysk, podkowa i uszczelniacze z tego co pamiętam
artufcb - 13-09-2016, 21:49
Wałeczkowe czyli to co zostało w obudowie częściowo pod głównym kołem zębatym w skrzyni?
[ Dodano: 13-09-2016, 21:52 ]
I gdzie w tej skrzyni jest jakieś zabezpieczenie które uniemożliwia wrzucenie biegu jeśli z jakiegoś powodu poprzedni bieg nie został wybity?
Pytam bo kiedyś kiedyś skrzynia w Mazdzie 626 się posypała bo dwa biegi się zapięły równocześnie i ojciec stwierdził że brakowało tam takiego właśnie zabezpieczenia, ktoś musiał wcześniej coś tam rozbierać. I radził mi żebym się dowiedział na ten temat bo nic takiego nie widzi w tej skrzyni. Moim zdaniem coś w wybieraku który odkreciłem musi być?
milo - 13-09-2016, 21:57
artufcb napisał/a: | Wałeczkowe czyli to co zostało w obudowie częściowo pod głównym kołem zębatym w skrzyni? |
Jest tylko jedno wałeczkowe wiec nie sposób sie pomylic
artufcb napisał/a: | I gdzie w tej skrzyni jest jakieś zabezpieczenie które uniemożliwia wrzucenie biegu jeśli z jakiegoś powodu poprzedni bieg nie został wybity? |
Wybierak dwa biegi naraz nie wbijesz nie ma takiej szansy
Zabezpieczenie jest na wstecznym
[ Dodano: 13-09-2016, 22:00 ]
wojbud napisał/a: | A jest możliwość błędnego założenia łożyska na wałku sprzęgłowym |
Watpię
Nie zawsze hrupanie musi oznaczać wadliwe łozysko
sampler - 14-09-2016, 08:07
wojbud napisał/a: | A jest możliwość błędnego założenia łożyska na wałku sprzęgłowym. Minęło pół roku (9000 km) od remontu skrzyni, a chrupanie na postoju znów się pojawiło i cichnie dopiero po całkowitym wciśnięciu sprzęgła. Do tego, gdy przyspieszam to jest ok, ale kiedy tylko puszczę gaz i zwalniam na biegu to skrzynia zaczyna wyć. Wystarczy dodać gazu i cichnie.
Wymieniane były wszystkie 6 łożysk, podkowa i uszczelniacze z tego co pamiętam |
prędzej padło znowu łożysko jeśli to był jakiś zamiennik podróba.
Hajer - 29-10-2016, 14:35
Witam , Jestem nowy i mam dylemat na 1 biegu i 2 gim wyje jak szalony jak wrzucę sprzęgło cisza , na wstecznym tego nie ma , biegi wchodzą bez problemu . Myślałem że to łozysko oporowe ale nie ;(
proszę o pomoc
Marcino - 29-10-2016, 23:21
Lizyskobwslka napędowego
|
|
|