To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Opony zimowe, jazda w okresie zimowym itp

Krzyzak - 06-01-2011, 18:50

mitsu00 napisał/a:
fj_mike napisał/a:
sampler, na obwodnicy Trójmiasta pojawiły się niespodzianki :D
Jadąc 1 stycznia nadziałbym się nie raz :|

Standard co zimę. Woda i wilgoć zamarza w szczelinach i potem rozsadza asfalt. Jakby nie łatali dziur, tylko wylewali nowa nawierzchnię, to takie kwiatki rzadziej by występowały.

Obwodnica 3-miasta została oddana - o ile dobrze pamiętam - w 2004 lub w 2006 po kapitalnym, 2 letnim remoncie finansowanym m.in. przez UE - robiona była od podstaw i powinna wytrzymać ze 30 lat a nie 3...
a faktycznie dziur się porobiło sporo... - szczególnie, że można po niej jechać legalnie 120 km/h...

Radowan - 06-01-2011, 21:51

Ja właśnie wróciłem z Jeleniej Góry.
Po drodze minęły mnie 4 (słownie cztery) pługopiaskarki i jeden pług na ciągniku.
Wszystkie miały na zawianej, naprawdę ciężkiej do przejechania drodze, podniesione lemiesze na 15cm nad jezdnię i wszystkie ładnie sypały solą...
I po co?
Bez komentarza.

Co do jakości dróg, taka mała opowieść drogowca, który niejedne buty w asfalcie zostawił.
Otóż:
O tym czy droga będzie budowana decyzja zapada pod koniec roku. Jak jest kasa, zostaje ogłoszony przetarg. Miesiąc... mamy powiedzmy styczeń-luty. Firmy zgłaszają zastrzeżenia i trwają rozstrzygnięcia... do maja (wariant optymistyczny do kwietnia).
Wchodzą drogowcy i następuje kolejno po sobie: darcie starej jezdni. Odkrywanie skarbów (kable, archeolodzy i t d) mamy koniec sierpnia i początek września.
Załóżmy, że z podsypką, pierwszą warstwą i warstwą ścierną Drogowcy uwijają się do końca września początku października.

Wtedy dobowe wahnięcia temperatur są tak duże że wylany w dzień asfalt kurczy się nocą.
Sam asfalt nie powinien być lany przy temperaturze dobowej minimalnej 15*C.
W tym czasie spada ona nad ranem do kilku stopni...

Nie ma więc się czemu dziwić, że w asfalcie robią się dziury, jak już na starcie ma on spękaną strukturę...

mitsu00 - 06-01-2011, 22:10

Radowan napisał/a:
Wtedy dobowe wahnięcia temperatur są tak duże że wylany w dzień asfalt kurczy się nocą.
Sam asfalt nie powinien być lany przy temperaturze dobowej minimalnej 15*C.
W tym czasie spada ona nad ranem do kilku stopni...

Nie ma więc się czemu dziwić, że w asfalcie robią się dziury, jak już na starcie ma on spękaną strukturę...
Zapomniałeś tez dodać że często kruszywo znika zanim się je wysypie w miejscu przeznaczenia..... :twisted:
Karwoś - 06-01-2011, 22:47

Ja zauważyłem że nawet jak samochód ma opony wielosezonowe ale ma 4x4 (sx4) to w mieście i przy porządnych opadach lepiej się sprawuje niż przednionapędowiec na zimówkach - a przyznajamniej lepiej się rusza :) - jak z procy :)
sebekColt97 - 11-01-2011, 17:07

Pogoda bardziej wiosenna niż jeszcze nie tak dawno zima była w pełnym natarciu i drogi fatalne. Tak wyszło, że planuje wyjazd w najbliższym czasie i ciesząc z dobrej pogody, zastanawiam czy warto kombinować, pchać na objazdy, czy raczej skupić na głównej drodze, zawsze licząc na posypane drogi w razie czego. Wiem, że rano i wieczorem różnie może być, a moja trasa to Bytom - Gdańsk, troche jest tego, latem kombinowałem często, np.objeżdżając Łódż przez Bełchatów, Pabianice i w Zgierzu na 1. Toruń też obwodnicą, choć i tam korki bywały. Radzilibyście mi jechać całą trasę DK1, od wjazdu w Częstochowie aż do Gdańska, bez kombinacji? Gdy ktoś z was korzystał ostatnio z DK 1, prosze o info, na co zwrócić uwagę, gdzie moge znaleść utrudnienia. Mam nadzieję, trasa będzie bezpieczna i szczęśliwie dojade za kilka dni, a zima na razie nie wróci.
fj_mike - 11-01-2011, 20:02

sebekColt97 napisał/a:
Gdy ktoś z was korzystał ostatnio z DK 1

Ja korzystałem 1 i 2 stycznia ale tylko do Grudziądza :P
Nie narzekałem :wink: Droga w dobrym stanie

Krzyzak - 12-01-2011, 06:39

ja jechałem tylko Gdańsk - Tczew - jest spoko
pamiętaj jednak, że nie ma co porównywać pogody na południu Polski do północy - jakoś przedwczoraj oglądałem tv i widziałem, że u nas jest najgorzej - najwięcej śniegu i lodu... na chodnikach wciąż leży po 10-30 cm, są też metrowe zaspy po odśnieżaniu...
w tv widziałem, że na południu Polski widać trawę...

sebekColt97 - 12-01-2011, 14:42

na południu rzeczywiście główne drogi prawie idealne(poza dziurami), śnieg już tylko na bocznych, mało uczęstszanych, ale warunki drogowe bdb, no ale wiadomo, jadąc w trasę, trzeba sie pilnować, zawsze jakaś mgła czy przymrozek może zaskoczyć
Paweł_BB - 13-01-2011, 05:52

U mnie porządnie deszcz leje od kilku godzin i wreszcie trochę spłucze ten syf z dróg :wink:
krzychu - 13-01-2011, 10:17

Paweł_BB napisał/a:
U mnie porządnie deszcz leje od kilku godzin i wreszcie trochę spłucze ten syf z dróg :wink:

Ja bym się tak nie cieszył bo potem w nocy przychodzi mróz i zaczyna pomału rozkruszać skutecznie asfalt :(

robertdg - 13-01-2011, 12:27

krzychu napisał/a:
Paweł_BB napisał/a:

Ja bym się tak nie cieszył bo potem w nocy przychodzi mróz i zaczyna pomału rozkruszać skutecznie asfalt :(

Jaki asfalt :?: :D

Może wyrwy poasfaltowe ;-)

Paweł_BB - 13-01-2011, 15:35

krzychu napisał/a:

I tak jest od cholery wody po śniegu więc ma co rozsadzać, a tak przynajmniej będzie czysto :D

sebekColt97 - 14-01-2011, 13:55

Zastanawiałem się nad podróżą koleją z Katowic do Gdańska, ale dwie rzeczy zniechęciły jak byłem na dworcu w Katowicach. Po pierwsze czas przejazdu to prawie 11h 30min(pociąg TLK), po drugie, zobaczyłem podstawiany skład do Gdyni, wagony jakby z krzaków wzięte, brudne szyby, brak Warsu, a przecież to jazda przez cały kraj :|
Wiem, że drogi dziurawe, korków sie nie uniknie, ale przyjemniej wsiąść w samochód i chyba szybciej sie dojedzie niż pociągiem, a jak już termos wezme, to wole herbatke na parkingu wypić niż w nieciekawym wagonie :(
Drogi są jakie są, ale kolej nie oferuje nic ciekawego :|

krzychu - 14-01-2011, 14:08

No chyba bym powiedział jest coraz gorzej. Mam nadzieje że ktoś się za to weźmie i pociśnie z grubej rury od razu. Najlepiej by było sprzedać całość.
JCH - 14-01-2011, 18:02

robertdg napisał/a:
krzychu napisał/a:
przychodzi mróz i zaczyna pomału rozkruszać skutecznie asfalt
Jaki asfalt :?: :D
Może wyrwy poasfaltowe ;-)
Jakie wyrwy poasfaltowe ;)