Galant - Ogólne - Ile palą wasze Galanty?
WreX - 02-07-2014, 18:02
John24 napisał/a: | Panowie jakby mogl ktos tak obrazowo okreslic roznice spalania M/T A/T. Stoje przed wyborem auta. Pocztkowo w gre wchcodzil tylko manual,ale niestety przejechalem sie tiptronickiem i natychmiast zmienilem zdanie o A/T. Jezeli roznica w spalaniu i osiagach auta jest minimalna to chyba nie ma sie nad czym zastanawic? Tak nawisem mowiac jestem w szoku jak pracuje ta przekladnia w galu |
Jak to się utarło to rzekomo A/T potrafi spalić mniej przy wyższych prędkościach niż M/T ze względu na wyższe przełożenie na ostatnim "biegu" czy jakkolwiek to nazwać. Na pewno szybko tą ekonomię nadrobi w mieście gdzie się często rusza i rozpędza, a wydaje mi się, że w tej kwesti A/T już troszkę więcej spali chyba ze względu na zupełnie inne wysprzęglanie przy ruszaniu. Ja na trasie potrafię zejść z A/T do 7,4 i dałoby się niżej. A co do M/T niech się reszta wypowie.
fj_mike - 02-07-2014, 19:54
John24 napisał/a: | Panowie jakby mogl ktos tak obrazowo okreslic roznice spalania M/T A/T. Stoje przed wyborem auta. |
Kieruj się własnymi upodobaniami
Różnica w spalaniu nie powinna determinować wyboru.
polaff - 02-07-2014, 21:33
fj_mike napisał/a: | John24 napisał/a: | Panowie jakby mogl ktos tak obrazowo okreslic roznice spalania M/T A/T. Stoje przed wyborem auta. |
Kieruj się własnymi upodobaniami
Różnica w spalaniu nie powinna determinować wyboru. |
około litra, ale w obu konfiguracjach różnica wynika ze stylu jazdy, umijętności i inteligencji usera. W a/t musisz nauczyć się komunikacji ze skrzynią za pomoca skrajnie prawego pedału by osiągnąć sukces zarówno dynamiki jak i ekonomii...
Galancior94 - 03-07-2014, 08:53
Galant EA5A 98r manual, śr. spalanie z odcinka 500km wyniosło 11l lpg/100km. Trasy Stargard - Gorzów (dynamicznie 100-180kmh) oraz troche śmigania po Gorzowie i Stargardzie
mar111cin - 03-07-2014, 18:40
Biały - jak go tyle podlewasz benzynką, to nie dziwota, że tak mało gazu Ci pali.
Do wszystkich - nie przesadzajcie z tymi temperaturami przełączania. Pozapychacie sobie wtryskiwacze i to zarówno gazowe jak i benzynowe. okoli 35-40C, nawet bliżej tej górnej granicy i będzie ok. Jak ustawicie na 20C to szykujcie się na kłopoty, nie od razu, ale gdzieś tak za rok już możecie się spodziewać.
Jak chcecie obniżyć spalanie galanta, to polecam montaż UKP. U mnie spadło spalanie tak około 10%, jak widzę ile galant w danej chwili pali, to potrafię się powstrzymać
bialyjayz - 04-07-2014, 01:37
Cytat: |
Biały - jak go tyle podlewasz benzynką, to nie dziwota, że tak mało gazu Ci pali. |
dom-praca-praca-dom i już w zimę wychodzi ok. 2-3km na PB.I dosyć często zdarza mi się robić krótkie odcinki do sklepów przez co gaz nie zdąrzy się załączyć Stąd tyle tej benzyny zżera. Teraz w ciepłe dni kilkaset metrów i już LPG hula dlatego, też zwiększyło się spalanie
mar111cin napisał/a: | Jak chcecie obniżyć spalanie galanta, to polecam montaż UKP. U mnie spadło spalanie tak około 10%, jak widzę ile galant w danej chwili pali, to potrafię się powstrzymać |
Dziękuje Bardzo poprzedniemu właścicielowi za UKP mam to samo co Ty, jadąc w trasie zawsze dostosowuję prędkość by spalanie było nie większe niż 10
A częstotliwość zerkania na aktualne spalanie równa się jeśli nie przewyższa czestotliwości patrzenie przed siebie
plecho1 - 04-07-2014, 01:51
bialyjayz, to po ilu kilometrach auto przełącza Ci się na gaz? Jeśli musisz przejechać ponad kilometr to albo temperaturę przełączania masz ustawioną na jakieś 40 stopni albo masz tak umiejscowiony reduktor że owiewa go pęd powietrza przez co jest wychładzany. Wiem, że moje auto to nie Galant, ale mimo wszystko w zimie na gazie jadę już po około 500 metrach a w lato sporo wcześniej.
bialyjayz - 04-07-2014, 02:12
plecho1 napisał/a: | bialyjayz, to po ilu kilometrach auto przełącza Ci się na gaz? |
w zime przy -10 po ok. 2km jak zimniej ta trasa wynosi nawet+3
teraz w lato też przynajmniej te 500m muszę przejechać po nocy, jak niema 20 stopni w nocy to czasem więcej.
plecho1 napisał/a: | Jeśli musisz przejechać ponad kilometr to albo temperaturę przełączania masz ustawioną na jakieś 40 stopni albo masz tak umiejscowiony reduktor że owiewa go pęd powietrza przez co jest wychładzany |
udam się do gazownika by to sprawdzić i ew. zmniejszyć do 28 stopni
Dzięki kolego za wskazówki
plecho1 napisał/a: | Wiem, że moje auto to nie Galant, ale mimo wszystko w zimie na gazie jadę już po około 500 metrach a w lato sporo wcześniej. | też tak bym chciał
plecho1 - 04-07-2014, 06:55
Przełączanie mam ustawione na 25 stopni czyli auto ma około 30. Kolega miał kiedyś podobnie w Vectrze B właśnie przez reduktor umieszczony przy wlocie przy chłodnicy. Pomogło mu okrycie reduktora nieprzepuszczającym materiałem. Czasem też niedomykający się termostat może też powodować późne przełączanie na gaz.
bialyjayz - 05-07-2014, 01:39
byłem dzisiaj u gazownika by zmienił mi temp. załączania gazu, lekko się zdziwiłem gdy ujrzałem na komputerze u niego 40stopni, 2 minutki roboty myszką,50zł z portfela i temp. ustawiona na 28 jak zapowiadałem, teraz niech się napaja do syta tym gazem a PB niech zostawi ... bo drogie
plecho1 - 05-07-2014, 08:16
Sprawdź jeszcze umiejscowienie reduktora. Czasem samo obniżenie temperatury może spowodować szarpanie przy przełączaniu przy niższych temperaturach i mogą być potrzebne dodatkowe korekty od temperatury które da się ustawić w warunkach w jakich szarpie i dodatkowo na zimnym silniku.
bialyjayz - 05-07-2014, 08:35
plecho1 napisał/a: | Sprawdź jeszcze umiejscowienie reduktora |
reduktor w okolicy prawego kielicha bliżej szyby, także można wykluczyć jego ochładzanie pędem powietrza chyba robotę robiło te 40 stopni wychodzi na to
fj_mike - 06-07-2014, 10:51
Srebrny pobił rekord spalania. Trasa w Norwegii, 560km, około 8 godzin jazdy.
Spalanie 6,26l/100. Wszystko dzięki limitom prędkości i ukształtowaniu ternu (podjazdy strome, zjazdy łagodniejsze).
sierars1 - 06-07-2014, 20:50
A ja mam pytanie takowe, dziś rano wsiadam i zong zapaliła się rezerwa pierwszy raz wiec jadę na stacje go zatankować ale zaczęły się dziwne zachowania a mianowicie kiedy wciskałem sprzęgło obroty zaczęły skakać od 800-2500 tyś dodam że w trakcie jazdy nie szarpało silnikiem.
Kiedy zatankowałem wszystko wróciło do normy czyli po wciśnięciu sprzęgła obroty 800.
Czy ktoś miał takowy problem i wie o co chodzi.
I jeszcze na ile starcza rezerwa lub ile ma jeszcze paliwa na rezerwie .
bialyjayz - 06-07-2014, 23:07
sierars1 napisał/a: | I jeszcze na ile starcza rezerwa lub ile ma jeszcze paliwa na rezerwie . |
u mnie rezerwa to ok. 10 l (plus,minus 3litry)
|
|
|