Nasze Miśki - Jak wino...
Owczar - 03-11-2011, 13:25
sveno napisał/a: | A teraz coś z pozdrowieniami dla Owczara:przy 100km/h na tempomacie na płaskim terenie UKP pokazuje niecałe 9l/100km , przy 120km/h jest już prawie 10l/100km, wiem, że muszę go jeszcze wykalibrować dokładnie, ale nie sądzę, że wyniki się drastycznie zmienią. |
Sęk w tym, że mam dokładnie tak samo
SPIDER-ek napisał/a: | Nie załamuj Owczara z tym spalaniem, bo by pewnie chciał żeby palił 9l a nie 19l
Ale może jak zrobi porządek to będzie cieszył się z nami.
Przy 180km/h pokazuje 16l:) |
U mnie przy 180 jest 18 litrów LPG i właśnie koło 16 PB.
Końcówka filmu. Ustabilizowane 176 i spalanie 17,6. Reszta filmu to delikatne rozpędzanie
http://www.youtube.com/em...zMyk?hl=pl&fs=1
Dodatkowo mam skalibrowane z GPS, czyli te 180 na UKP to jakieś 190 na zegarach
Tomek - 03-11-2011, 13:29
sveno, przy jakiej prędkości stałej masz najniższe spalanie chwilowe??
czy to z tempomatem, czy bez
pytam, bo będę dziś jechał autostradą ze 20 km, to sobie pooszczędzam
a tak na poważnie, to pytanie jest jak najbardziej poważne
EDIT:
no i pytam o prędkości rzędu 100-150
sveno - 04-11-2011, 21:20
jarekrk napisał/a: | normalnie aż ci chyba głupio powinno być bo to prawie jak rabunek był | teraz Ci głupio że tak tanio sprzedałeś? Deal był bardzo dobry felgi mi się bardzo podobają, niestety 2 opony już zajezdziłem ale nigdy więcej
jarekrk napisał/a: | ładny galancik, widzę ,że się zmienia w dobrym kierunku wszystko. | thx, będzie jeszcze ładniejszy (mam nadzieje) jarekrk napisał/a: | No i na twoim dużo lepiej niż na moim się kapcie prezentują | też mi się podobają
tomek84 napisał/a: | sveno, przy jakiej prędkości stałej masz najniższe spalanie chwilowe?? | nie wiem, sprawdziłem tylko przy 80, 100 i 120, praw fizyki nie oszukasz, przy 80 jest 6.5l prawie jak diesel
sveno - 05-11-2011, 18:14
zastanawiam się na sensem kalibracji UKP pod GPS bo w ten sposób kilka funkcji UKP traci nieco sens, chodzi mi o przebieg całkowity i inspekcję. Druga sprawa to konieczność ponownej kalibracji przy powrocie na koła letnie-gdyby skalibrować z drogomierzem problemu nie ma, bo stała VSS pozostanie bez zmian, ale tak czy inaczej stałe wtrysku trzeba będzie znowu zmieniać
Dzisiaj wyjezdziłem pierwszy zbiornik, spalanie na UKP to 9.7l/100km w rzeczywistości wyszło równe 10l/100km więc błąd rzędu 3% podniosłem stałą wtrysku na 480 ale tu znowu kłania się stała VSS skalibrowana idealnie z GPS. Różnica między drogomierzem, a UKP to 2.7% tzn na drogomierzu mam np 77km a na UKP 75km przejechane. Czy po prostu świruje bo za bardzo dokładnie chcę tu ustrojstwo ustawić?
Owczar - 05-11-2011, 18:37
sveno napisał/a: | zastanawiam się na sensem kalibracji UKP pod GPS bo w ten sposób kilka funkcji UKP traci nieco sens, chodzi mi o przebieg całkowity i inspekcję. |
U mnie nie, bo nie korzystam z drogomierza w zegarach
sveno napisał/a: | Druga sprawa to konieczność ponownej kalibracji przy powrocie na koła letnie-gdyby skalibrować z drogomierzem problemu nie ma, bo stała VSS pozostanie bez zmian, ale tak czy inaczej stałe wtrysku trzeba będzie znowu zmieniać |
Ale stała wtrysku nie zależy od stałej drogi. Jak zmienisz wtryski to zmienisz stałą
SPIDER-ek - 05-11-2011, 19:59
sveno napisał/a: | zastanawiam się na sensem kalibracji UKP pod GPS bo w ten sposób kilka funkcji UKP traci nieco sens, chodzi mi o przebieg całkowity i inspekcję. |
Dokładnie tak, ja już o tym mówiłem w temacie Komputera pokładowego.
Ustawianie względem GPS jest bezsensu, bo funkcje tracą sens i komp pokazuje swoje, a samochód swoje.
Tomek - 05-11-2011, 20:08
jak zmienisz koła na letnie/zimowe, to będziesz musiał kalibrować tak czy tak, niezależnie czy ustawisz pod GPSa czy pod drogomież
SPIDER-ek - 05-11-2011, 20:23
UKP nie ma tak dużej dokłądności żeby VSS kalibrować.
U mnie na R16 zmieniłem VSS tylko +1.
Bo miałem wcześniej R17.
UKP brakuje jednego miejsca znaczącego, żeby to było jakimś większym problemem.
sveno - 11-11-2011, 15:39
chciałbym wykorzystać pozostałe funkcje UKP czyli podłączyć analogowy czujnik temperatury cieczy. W instrukcji pokazane jest coś takiego:
Pytanie czy jest taka zaślepka/miejsce w Galancie na wkręcenie takiego czujnika i jaki czujnik będzie tam pasował? Może coś takiego: http://allegro.pl/czujnik...1873410712.html
no i pozostaje jeszcze jeden niepodłączony kabelek w UKP czyli dowolny czujnik 0-5V ktoś wie co można tam podpiąć, żeby było użyteczne?
A na deser:
ogrzewanie w Galancie jest bardzo wydajne prawie 70 stopni i jeszcze troszkę urosło, chyba do 72.
fj_mike - 11-11-2011, 22:24
sveno, w obudowie termostatu Gala nie ma dodatkowych zaślepek.
Możesz jednak wykorzystać odpowietrznik:
Obudowa termostatu poz. 13.
Powiększenie i odpowietrznik.
Próbowałem znaleźć jaki jest gwint na odpowietrzniku ale nie znalazłem.
Podejrzewam, że gwint nie będzie zgodny z tym jaki jest na czujniku.
Jak nie rady wkręcić tego lub użyć jakiejś przejściówki zostaje użycie złączki na wężu.
Przecinasz wąż i wstawiasz to to
http://www.tuning.shop.pl...+wody+30mm.html
sveno - 11-11-2011, 22:48
fj_mike, dzięki za pomoc, leci punkcik
fj_mike - 11-11-2011, 22:50
sveno napisał/a: | fj_mike, dzięki za pomoc, leci punkcik |
Ja tylko zaglądam do manuala
SPIDER-ek - 17-11-2011, 16:26
sveno, jak tam komputerek się spisuje?
sveno - 17-11-2011, 17:48
SPIDER-ek, OK. Ostatnio mało jeżdżę więc nawet nie mam kiedy stałej VSS wykalibrować zgodnie ze wskazaniami drogomierza potem jeszcze stała wtrysku. Ale na ustawieniach Owczara i tak już daje dużo do myślenia: spalanie w mieście na krótkich odcinkach (do pracy mam 3km) poprostu przeraża i nie mówie tu o chwilowym tylko o średnim bo jest na poziomie 14-16l za to na trasie mieszczę się już w 9l
Inny problem to akumulator, pisałem o tym w innym temacie, po tygodniowym postoju rozrusznik kręcił bardzo wolno, nie było problemu z odpaleniem, ale dzwięk był dziwny. To wina UKP bo wcześniej tego problemu nie miałem, zmierzyłem pobór prądu w stanie uśpienia (bez zegarka) i rzeczywiście jest tak jak Kaczart pisał czyli 35mA, ehh aku musi przeżyć zimę, na kolejną będzie nowy, staram się go odpalać co 3 dni nawet jak nie jeżdżę cobym nie miał przykrej niespodzianki.
Aktualnie pracuję nad nowymi tarczami zegarów pochwalę się jak skończę.
fj_mike - 17-11-2011, 21:44
sveno napisał/a: | poprostu przeraża i nie mówie tu o chwilowym tylko o średnim bo jest na poziomie 14-16l |
Przyzwyczaj się
Z drugiej strony przy takich przebiegach baku szybko nie wyjeździsz.
sveno napisał/a: | mieście na krótkich odcinkach (do pracy mam 3km) |
Trochę wyrwałem z kontekstu. Krótkie odcinki nie są sprzyjające dla akumulatora.
|
|
|