To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - dj danio i VR4 2,5V6TT

danino88 - 05-09-2012, 20:11

Cytat:
Nie, staram się obiektywnie ocenić stan rzeczy, z przybliżonych kalkulacji jeżeli osiągniesz 40% oszczędności to bedzie dobry wynik, oczywiście im więcej jeździsz na trasie tym procent oszczędności rośnie.

No i taki wynik by mnie zadowolił, bo zamiast 80zł płaciłbym średnio 48zł, podkreślam słowo średnio. A co do kosztów vr4 to nie są małe, tym bardziej jeśli robi się ją u kogoś.
Wymiana płynów :
co 5kkm lub więcej, w zależności od stylu jazdy i jakości oleju silnikowego, koszt 250zł
od 5kkm do 15kkm w zależności od użycia AYC, koszt 90zł
co 50kkm dyfer tylny oraz transfer koszt 100zł
co 25kkm do 40kkm olej w skrzyni koszt 400zł

łącznie ?? hmmm "trochę" więcej niż zwykłe n/a

Owczar - 05-09-2012, 21:53

Derpin napisał/a:
a ja zapytam inaczej, na którą mapę paliwową masz ustawiony gaz ? bo z tego co kojarzę zmodowany komputer Rocha też brałeś, a stag nie oferuje 2 map gazu z opcją przełączania....

A co to ma do rzeczy? Mapę ustawia się aby skompensować różnicę przepływu gazu i cieczy w danych warunkach. Więc jeśli przy ciśnieniu w dolocie równym 1,2bar i danej prędkości obrotowej ustawimy mnożnik na 1,2 to czy wtrysk będzie otwarty przez 20ms czy 30 to nie ma już dla staga znaczenia bo wymnaża według mnożnika.

Mare - 05-09-2012, 23:16

No i właśnie dla tego Panowie gazu do mojego nie założę. Robiąc trasy po 17km do pracy dziennie i okazjonalnie coś dłuższego to wolę bezstresowe i bezserwisowe eksploatowanie silnika ;p
Owczar - 05-09-2012, 23:21

Robię identyczne trasy na lpg, również bezstresowo i bezserwisowo :)
Marcino - 06-09-2012, 07:49

Mare napisał/a:
No i właśnie dla tego Panowie gazu do mojego nie założę. Robiąc trasy po 17km do pracy dziennie i okazjonalnie coś dłuższego to wolę bezstresowe i bezserwisowe eksploatowanie silnika ;p

Dziwne stwierdzenie, no chyba ze chcesz szybko autko sprzedać i sie nie zwórci to tak...ale mam takie bezstresowe exploatowanie od 6 lat. Wymiana filtów to max 1h, LPG mnie nie zwiodło przez prawie 90kkm i nie chce mi sie liczyć ile jestem do przodu, może i galant się już spłacił..:D
Jak jest dobrze ustawione LPG to i Legnum TT bedzie smigać a oszczedności można przenaczyć na inny cel. Wkurza mnie jak ktoś mowi na wlew LPG ... "korek biedy" to raczej zaradnośc własiciciela.

Tomek - 06-09-2012, 07:58

Mare napisał/a:

Owczar napisał/a:

Robię identyczne trasy na lpg, również bezstresowo i bezserwisowo :)

do niedawna też robiłem takie odcinki
prawie dwa lata, nieraz nawet oszałamiające 400 km miesięcznie
ale jak już przychodzą wakacje i trzeba zrobić 3 tyś km, to inaczej sobie kalkuluje takie wakacje

Marcino napisał/a:
"korek biedy" to raczej zaradnośc własiciciela.

u nas w robocie mówimy "korek wstydu", a wszyscy mamy LPG

a co do VR-ki to nie wpadałbym w hurra-optymizm, że LPG jest do niej super, ale też nie demonizowałbym twierdząc, że to tylko ZŁO, wszystko z głową

m6riano - 06-09-2012, 15:17

Marcino napisał/a:
Wkurza mnie jak ktoś mowi na wlew LPG ... "korek biedy" to raczej zaradnośc własiciciela.

Dlatego trzeba pomyśleć o następnym aucie z CNG...;-)

fabryka24 - 06-09-2012, 20:27

Gaz, chyba najbardziej szkodzi tym co go nie mają , gadają bzdury (że coś tam się psuje itp ) ja, mam już 4-te ,auto na gaz . Mój galant 2.5v6 automat, pali mi w mieście niecałe 13 litrów gazu, a wolno nie jeżdżę ,w trasie to nawet poniżej 11 l udaje mi się zejść . Dobre podzespoły i odpowiedni montaż , daje gwarancje bezstresowej eksploatacji. Nie ma co oczekiwać cudów, po instalacji założonej za parę stów (u henia w garażu z przypadkowych elementów i regulacji przeprowadzonej na słuch )Jakoś,dziwnym przypadkiem większość znajomych ,nie rzadko mających lepsze auta, jak trzeba jechać gdzieś dalej ,to co jedziemy twoim ,ciekawe czemu, odpowiedzcie sobie sami ,( przecież gaz jest taki zły )Mnie średnio przejechanie 100 km kosztuje ok 36 zł ,dużym wygodnym kombi na felgach 17 cali . Galanta mam od roku ,i przy instalacji jeszcze nic nie musiałem robić , wszystko działa jak należy , gaz jest w aucie już 6 lat , założył go ostatni właściciel , zapłacił sporo ale było warto , Ja jestem jak najbardziej za lpg ( 5.80 za pb a 2.80 za lpg )no sorry, ale jest różnica , Ale się rozpisałem, już od dłuższego czasu leżało mi to na wątrobie ,pozdrawiam i życzę bezstresowej jazdy na LPG :wink:
danino88 - 08-09-2012, 11:13

z aktualności:
musiała zostać włączona benzynka, bo szybko zbliżała się czerwona honda civic. Co prawda miała szanse tylko przy starcie gdy się zagapiłem na zielonym ale było to kilka centymetrów. Na następnych światłach pozytywna wymiana kciuków i informacji na temat koników, miała 160KM. Pozdrawiam kierowce :)

Owczar - 08-09-2012, 22:51

Taką honda rozpędza się jak mój NA w AT :)
danino88 - 09-09-2012, 04:04

według danych ta honda ma 7,3 sek do 100 więc nie wiem czy n/a byś ją wziął :)
Owczar - 09-09-2012, 08:32

Której generacji?

Civic Type S VII gen. ma 8,6s. 160KM z dwóch litrów.

Tomek - 09-09-2012, 08:37

danino88, co masz za mapę na LPG, że się jakiejś hondziny boisz?
swoją drogą hondziarze to moi ulubieńcy

jkrzysztof80 - 09-09-2012, 15:59

danino88 napisał/a:
z aktualności:
musiała zostać włączona benzynka, bo szybko zbliżała się czerwona honda civic. Co prawda miała szanse tylko przy starcie gdy się zagapiłem na zielonym ale było to kilka centymetrów. Na następnych światłach pozytywna wymiana kciuków i informacji na temat koników, miała 160KM. Pozdrawiam kierowce :)

Czemu na benzynie, na gazie tez daj bys rade ;)

danino88 - 09-09-2012, 18:54

Cytat:
Której generacji?

Civic Type S VII gen. ma 8,6s. 160KM z dwóch litrów.

V czyli 1.6 VTi 16V 160KM

Cytat:
danino88, co masz za mapę na LPG, że się jakiejś hondziny boisz?

Na LPG chodzi nieco gorzej, ale i tak nie będę się ścigał na LPG :)