To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...

mkm - 20-07-2013, 20:09

Lucas123w napisał/a:
Nie warto sobie takim "typkiem" psuć dnia Havoc.

Dokładnie...
Niestety jak taki cham dostanie w pysk i się przewróci to pierwsze co robi to dzwoni na policję i role się odwracają.
Z napadniętego stajemy się agresywnym napastnikiem bijącym ludzi na ulicy.
Jak mu nie daj bóg jeszcze jakaś plomba wypanie to możemy spodziewać się jeszcze konieczności odtworzenia tej plomby i zadośćuczynienia... tak to jest w tym chorym kraju.

Iron.Falcon - 20-07-2013, 21:10

no granica obrony koniecznej jest bardzo cienka... swoją drogą : trochę z głowy ale jakoś tak idzie, że mamy odpierać atak środkami adekwatnymi do ataku... czyli gwałcona kobieta powinna gwałcić napastnika :x
jurekschroda - 27-07-2013, 13:24

Cytat:
mamy odpierać atak środkami adekwatnymi do ataku... czyli gwałcona kobieta powinna gwałcić napastnika :x

Mylisz środki działania z celami działania :wink:
Swoją drogą, w Polsce mamy takie prawo że lepiej dać się pobić i iść na policję niż skutecznie się bronić i dostać wyrok za pobicie :axe: :? Kraj dresów, meneli, łysych pał z bmw i sądów orzekających na podstawie rzutu monetą.
Wracając do spraw drogowych - w Szwecji można przejechać tysiące kilometrów w spokoju i w odprężającej atmosferze. W Polsce jadąc do pracy prawie codziennie widzę baranów żonglujących swoim i cudzym życiem.

mjsystem - 27-07-2013, 13:36

jurekschroda napisał/a:
Wracając do spraw drogowych - w Szwecji można przejechać tysiące kilometrów w spokoju i w odprężającej atmosferze. W Polsce jadąc do pracy prawie codziennie widzę baranów żonglujących swoim i cudzym życiem.

I ci barani nie zdają sobie nawet z tego sprawy. Wilczy zew. Kilkukrotnie udowodniłem już, że nie mają racji. Ale czy się nauczyli? Nie dowiem się pewnie nigdy.

Tomek - 22-08-2013, 13:29

http://www.youtube.com/watch?v=z1DsrJblNn8#t=114
Iron.Falcon - 22-08-2013, 13:52

4:00 150zl za głupotę + dodatkowe 100 za bycie rudym :biggrin:

Mój "kolega po fachu" jeżdżący na międzynarodówce też się nie wykazał :doubt:

Tomek - 22-08-2013, 13:56

Iron.Falcon napisał/a:

Mój "kolega po fachu" jeżdżący na międzynarodówce też się nie wykazał :doubt:

mój faworyt to 9:00, po głosie domniemam, że się popłakał
"ja jechał za powolnie"

RalfPi - 22-08-2013, 14:10

Iron.Falcon napisał/a:

I 100zł za bycie czarnym?? nie kapuję..
Tomek84 - bardzo fajny pouczający materiał...
W sumie nie rozumiem z jakiego powodu dostają mandat Ci co jadą "za wolno" - to jak jedzie traktor po drodze np. 30-40km/h.. to powinien dostać mandat?
Nie do końca kapuję.. naprawdę.
Chodzi o to, że utrudnia ruch innym kierowcom?? tak?

art. 3 ustawy Prawo o ruchu drogowym:
Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować
ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga - szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek..

mkm - 22-08-2013, 14:13

A wiecie, że się zapętliliśmy?
Ten filmik był wrzucony niedługo po tym jak program szedł w TV. Pewnie jest gdzieś w okolicach strony setnej.
Nawet komentarze teraz podobne :mrgreen:

Iron.Falcon - 22-08-2013, 14:15

RalfPi napisał/a:
I 100zł za bycie czarnym?? nie kapuję..

no to widać w podstawówce nie miałeś rudego kolegi :wink: TO TAKI ŻART !

Tomek - 22-08-2013, 14:17

mkm napisał/a:

A wiecie, że się zapętliliśmy?
Ten filmik był wrzucony niedługo po tym jak program szedł w TV. Pewnie jest gdzieś w okolicach strony setnej.
Nawet komentarze teraz podobne :mrgreen:

nie żartuj
znaczy - internet jest jednak skończony

[ Dodano: 22-08-2013, 14:18 ]
RalfPi napisał/a:
W sumie nie rozumiem z jakiego powodu dostają mandat Ci co jadą "za wolno"

to będziesz następny

[ Dodano: 22-08-2013, 14:18 ]
RalfPi napisał/a:
to jak jedzie traktor po drodze np. 30-40km/h.. to powinien dostać mandat?

traktor więcej nie pojedzie, więc wyjścia nie ma

krzychu - 22-08-2013, 14:19

tomek84 napisał/a:

nie żartuj

Też to pamiętam :P

jaca71 to chyba wrzucił.

Iron.Falcon - 22-08-2013, 14:20

RalfPi napisał/a:
W sumie nie rozumiem z jakiego powodu dostają mandat Ci co jadą "za wolno" - to jak jedzie traktor po drodze np. 30-40km/h.. to powinien dostać mandat?

Prowadzący ciągnik rolniczy ma obowiązek ułatwić wyprzedzania, w tym zjechać na pobocze drogi, a nawet się zatrzymać... nie chce mi się szukać teraz konkretnego punktu w kodeksie.

RalfPi - 22-08-2013, 14:24

Iron.Falcon napisał/a:
no to widać w podstawówce nie miałeś rudego kolegi TO TAKI ŻART

Oczka nie widziałem ;) tylko szeroki uśmiech :)
Koledzy pisali mi w zeszycie "rudy żyd" ;) także coś o tym wiem...
tomek84 napisał/a:

RalfPi napisał/a:
to jak jedzie traktor po drodze np. 30-40km/h.. to powinien dostać mandat?

traktor więcej nie pojedzie, więc wyjścia nie ma

A co kogo to obchodzi ile pojedzie traktor??
Tak sobie jakoś próbuję bronić tych kierowców - tzn. znajdę 100 innych sytuacji, w której ktoś utrudnia ruch (np. L-ki, albo strachliwa Pani co nie wjedzie na skrzyżowanie póki nie ma 3-krotnego zapasu, albo gościa co się wlecze za traktorem - On też więcej nie pojedzie?) i nikt im mandatu nie wlepia..
Albo inaczej - rozumiem, że świat jest niesprawiedliwy.. ale to czy ktoś utrudnia ruch czy nie.. jest sprawą mocno dyskusyjną.
[ Dodano: 22-08-2013, 14:24 ]
Iron.Falcon napisał/a:
Prowadzący ciągnik rolniczy ma obowiązek ułatwić wyprzedzania, w tym zjechać na pobocze drogi, a nawet się zatrzymać... nie chce mi się szukać teraz konkretnego punktu w kodeksie.
Ok - jest to jakieś wytłumaczenie - a co z resztą przypadków ewidentnego utrudniania ruchu...?
Iron.Falcon - 22-08-2013, 14:26

RalfPi napisał/a:
Tak sobie jakoś próbuję bronić tych kierowców - tzn. znajdę 100 innych sytuacji, w której ktoś utrudnia ruch (np. L-ki, albo strachliwa Pani co nie wjedzie na skrzyżowanie póki nie ma 3-krotnego zapasu, albo gościa co się wlecze za traktorem - On też więcej nie pojedzie?) i nikt im mandatu nie wlepia..

no i wszyscy łapią się na wykroczenie. Jak masz egzamin na L to za brak płynności ruchu też się oblewa... i chodzi tu przede wszystkim o wolną jazdę i problemy z ruszaniem ;)

[ Dodano: 22-08-2013, 14:27 ]
RalfPi napisał/a:
Ok - jest to jakieś wytłumaczenie - a co z resztą przypadków ewidentnego utrudniania ruchu...?

no wszyscy powinni zostać ukarani mandatem zgodnie z taryfikatorem...