Outlander I GEN Techniczne - Tuning Turbiaka
W@sio - 29-12-2017, 00:21
Krzysiu, dorzuć jeszcze przetłoczenia na końcach rur, bo łączniki będzie Ci zrzucało
Bzyk_R1 - 07-01-2018, 12:31
A więc projekt hard TMIC gotowy. Kupiłem jednak złączki Turbo Works zamiast d1spec, 4 opaski Prima Power, trochę cięcia i szlifowania. Co do działania to jeszcze nie testowałem, muszę sprawdzić szczelność i zamocowania przy maksymalnym ciśnieniem doładowania. Jak wyjdę z pracy to dopiszę swoje obserwacje. Wygląda to tak jak poniżej, rurki sie lekko spoleruje, a osłona IC pójdzie do malowania.
W@sio - 07-01-2018, 12:46
Wygląda profi! Krzysiu, jak będziesz się nudził, to przypnij mój post z tematu mojego outka odnośnie montażu OC z Evki
Bzyk_R1 - 07-01-2018, 13:34
Dzięki Piotrek! niestety nie mam uprawnień w dziale Nasze Miśki więc nic nie zrobię. Możesz wejść w tryb podglądu w swoim temacie i skopiować wszystko razem z fotkami.
W@sio - 08-01-2018, 00:00
By zamontować IC rodem z Evki potrzebujesz samego coolera, orurowania oem evo 7-9, jedynie aluminiowa rurka przed przepustnicą nie może być z e9 (ma dodatkowy kruciec, który można zaślepić) reszta pasuje niemal P&P.
Minusem jest konieczność zamocowania zbiorniczka wyrównawczego płynu chłodzącego w innej niż fabryczna, pozycji. Ja to zrobiłem zapierając jego dno o skrzynię i wisi sobie pod kątem.
Trzeba też sprowadzić powietrze w dół pod auto. Ja to zrobiłem odcinając rurkę wyprowadzającą powietrze z turbo i obracając ją o około 60 stopni. Do tego potrzeba kolana silikonowego 90 stopni i rurki fi45 (o ile pamiętam, średnica powinna być ta sama jak rurki przy turbo) długości około 0.5 m. Dobrze też na końcach tej rurki zrobić przetłoczenia/napawy - żeby gumowe/silikonowe łączniki nie spadały pod ciśnieniem.
Reszta na orurowamiu OEM z EVO 7-9 z łącznikami gumowymi da się bez większego problemu poskładać... Trzeba tylko podgiąć rurki chłodnic oleju skrzyni i płynu wspomagania w stronę chłodnicy (na środku zdjęcia)
Potem trzeba wyciąć "okienko" w listwie montażowej zderzaka na środku przy pasie przednim. Zdjęcie wymaga odkręcenia 3 śrub i odpięcia wtyczek :
Do montażu IC trzeba nagwintować otowory w dolnej części pasa przedniego, ich rozstaw jest dopaspwany do IC
Potem montaż wszystkiego do kupy to już tylko formalność. Uprzedam, że trzeba w środkowym wzmocnieniu pasa nawiercić otwór bo oemowy jest ciut za wysko (mój IC był używany, miał nieco pogięte mocowania, może dlatego musiałem wiecić dodatkowy)
Co więcej... Wzmocnienie zderzaka nie zmieści się bez podcięcia, a i zakryje sporą część IC. Podciąłem moje i już miałem montować, ale było dość wiotkie, toteż zrezygnowałem z niego całkowicie.
Musiałem też lekko podciąć plastikową osłonę pod zderzakiem z prawej strony, bo rurka IC lekko je wypychała.
Pozostało jeszcze zmodyfikować zderzak pod kątem odsłonięcia całej powierzchni IC.
O modyfikacji zderzaka napiszę jak już ją wykonam
Daję Wam moje "konw how", nie zmarnujcie tej wiedzy ani nie sprzedawajcie jej za grube miliony
radek79 - 09-01-2018, 18:02
mam pytanko którędy poprowadziliście wężyk ciśnienia doładowania z komory do środka auta żeby podłączyć zegar
Bzyk_R1 - 09-01-2018, 18:19
radek79, :
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=101458&start=0
radek79 - 09-01-2018, 18:33
tak czułem że to jedyna droga,podziękował
Bzyk_R1 - 09-01-2018, 22:01
Chwilowo wróciłem do gumowego węża od ic do przepustnicy bo była nieszczelność, muszę poprawić tę rurke bo weszła bardzo ciasno i zbyt duże miała naprężenia. Ale to tylko kosmetyka. Po zmianie na metalowe rurki turbo zdecydowanie lepiej/szybciej pompuje. Zanim WG zdejmie ciśnienie wskazówka doładowania pokazuje 1,2 bara Na 5 biegu 1 bar osiąga szybciej niż przed zmianą. Turbo dziura zmniejszyła się. Polecam ten mod !
majchas01T - 27-01-2018, 21:45
Bzyk_R1 jak użytkowanie hard pipa? Dalej wszystko jak najbardziej ok? Baaaardzo dałeś mi do myślenia swoimi odczuciami. Jestem uczulony na laga a skoro to poprawia sprawę w O1T to chyba się skuszę...
Bzyk_R1 - 28-01-2018, 09:12
majchas01T, układ sprawuje się dobrze. Rura od ic do przepustnicy zostaje na razie gumowa ta oryginalna. Zauważyłem że efekt daje najbardziej ta od turbo bo tutaj był długi wąż który pracował na rozszerzanie.
Jak będziesz chciał to zrobić to nie popełniaj mojego błędu i zamiast spawać kolanko 90stopni to zacznij od łącznika silikonowego 90stopni. Kruczek polega na tym że do kolanka trzeba jeszcze dospawać parę cm rurki żeby łącznik siadł i dobrze opaska złapała. Powoduje to wydłużenie zakrętu i do ic rurka wchodzi pod dużym kątem. Jak zrobisz na silikonce będzie idealnie.
majchas01T - 30-01-2018, 17:30
Dzięki za przydatne info. Poszedłem za Twoją rada i zamówiłem prostą rurkę i redukcję katowa zamiast spadać kolano.
Jak dobrze pójdzie w weekend ogarnę montaż.
Pochwalę się jak poszło.
Bzyk_R1 - 30-01-2018, 18:03
Powinno być okej, ja aktualnie wróciłem do oem ukladu, bo też zamawiam to kolanko redukcyjne i może zrobię polerke rury jest różnica potwierdzam jeszcze raz, teraz na gumowym wężu turbo pompuje słabiej i już nie osiąga 1.2bara.
[ Dodano: 05-02-2018, 20:15 ]
majchasO1T ja już zrobiłem:
majchas01T - 10-02-2018, 15:53
Czy zmiana turbo na td05 (twin scroll) poprawia elastyczność outka w dolnym zakresie obrotów?
Dark10-06 - 11-02-2018, 13:01
witam,
dawno tu nie zaglądałem a tu tyle fajnych modyfikacji...
czy ta metalowa rurka poprawi doładowanie na tyle że warto to zmodyfikować? ja mam serie tylko
|
|
|