To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Myjka ciśnieniowa.

jaca71 - 07-04-2011, 15:17

A co powiecie o modelu 5.55 Jubee za 698zł w Castoramie?
Model podobno z pompą metalową ale silnik chłodzony jeszcze powietrzem. Warty tej ceny?

Bartek - 07-04-2011, 16:08

Ciężko powiedzieć jaca71, rozważałem ten model w zeszłym roku, ale nie zdobył mojego zaufania...... WSZYSTKO plastix-fantastix poza pompą...... Kupiłem używkę HD7/18 i nie żałuję. Magiczną cechą HDków jest wydatek wody, który pozwala na 3x szybsze mycie z tą samą dokładnością, no i oczywiście możliwość pracy ciągłej, co przydaje się przy myciu większych rzeczy niż samochód ;) . Poza tym podawanie ciśnienia max. to wielkie oszustwo - jako ciśnienie max podają ciśnienie wyłączenia pompy, ciśnienie robocze jest o 30% niższe, więc 100 bar przy wydajności 400l/h praktycznie przy zimnej wodzie nie nadaje się do mycia bezdotykowego.....

Z doświadczenia do bezdotyku 140 bar przy wydajności 1100 l/h to minimum..... jak mniej - nie warto przepłacać, tylko kupić myjkę za 200 zł i pogodzić się z myciem ręcznym....

robertdg - 07-04-2011, 16:26

Bartek napisał/a:
Poza tym podawanie ciśnienia max. to wielkie oszustwo
Dokładnie, przy tych niby 120bar-ach, to nie wiem czy mieli na mysli te co piwa sprzedją czy jak, ale jezeli sens w jednostce ciśnienia, to mija się to z prawdą szerokim łukiem, bo na dobra sprawe, to nie wiem czy 4 osoby i to takie nieliche byłyby w stanie utrzymac lance.

Moje rozważania, jechac na myjke, zapłacić 2zł - 5zł, opłukać, spokój, głowa nie boli, że szajs za 600zł się rozleciał.

Krzyzak - 08-04-2011, 07:18

Bartek napisał/a:
Z doświadczenia do bezdotyku 140 bar

nie za dużo? - siostra ma 170 bar do mycia ciągników i jak znajomy postanowił umyć opla, to mu lakier zdarło :)

Student - 08-04-2011, 08:16

Robert ma racje

Jak ktoś chce kupić myjkę tylko do mycia samochodu to zapomnijcie o tym, nie ekonomiczne.
Generalnie myjka się nadaje do opłukania z syfu np w zimę, dokładne mycie to i tak gąbka i ręka.

Ja mam Karchera od wielu lat i złego słowa nie powiem , zero awarii ale używam go także do mycia garażu, płytek , chodników kostki i wielu innych rzeczy.

jaca71 - 09-04-2011, 14:17

Czyli wiem ze nic nie wiem.
Myjka do użytku około domowego. Czyli mycie podjazdów, bruków, elewacji, samochodów itp. itp.
Czyli jest sens czy nie? oto jest pytanie. Zanim się zdecyduję to się promocja skończy...

Szwagroz - 09-04-2011, 20:33

Ja z doświadczenia mogę polecić, a gadanie że nieekonomiczne kupienie myjki za 300-400 zeta jest słabym argumentem, no chyba że ktoś lubi zagniatać węża żeby mieć większe ciśnienie. Nieekonomiczne jest kupić myjkę za 1000 zeta i myć auto raz na miesiąc. Z doświadczenia mogę powiedzieć że kiedyś myłem ręcznie i płukałem z węża, teraz nakładam pianę myjką potem myję nadal ręcznie i płuczę myjką i różnica jest kolosalna. Raz że dużo mniej wody się zużywa. Dwa dokładniej i szybciej się spłukuje i wypłukuje syf ze słabo dostępnych miejsc.
szpala85 - 10-04-2011, 14:12

jaca71, u nas na jamie używamy takiego oto sprzęta i służy on nam prawie do wszystkiego :
Galant , Colt , Navara , LT , Vito + przyczepka , CAT 428C , Stary Ursus "ciapek" , FORTSCHRITT ZT323A + wszystkie maszyny rolnicze i przyczepy ....... jak by tego było mało to dywany , płytki , elewacje ..... cały czas na chodzie czasami przez 40 min ... i jak do tej pory nic się nie zepsuło ( nawet zimą ) ......

tak lakier też zrywa :wink: i zostawia ładny ślad na plecach :lol:

oto on :

Student - 11-04-2011, 07:20

Tak ja mam taką samą tylko ona kosztowała 700zł.

Jak ktoś ma zbędne 300zł to kupować i się nie zastanawiać .
Proste pytanie i prosta odpowiedź zamin się promocja skończy.
Nie żałować jak sie rozleci po 3-5 latach.

robertdg - 11-04-2011, 08:34

Tak, tak, ta tabliczka znamionowa jest oszałamiająca,
p = 12 MPa (120 bar)
pmax = 13 MPa (130 bar)
wartości w nawiaście po przeliczeniu jednostek :lol:
to nie koniec żartów:
p in max - 1.2MPa dla nieświadomych, jest to oznaczenie znamionowego ciśnienia z jakim może (ale nie musi, gdyż jest to wartość osiągalna maksymalnie -u szczytu wydajności) pracować maszyna ciągle, czyli przy dobrych wiatrach przy pracy ciągłej uda się osiągnąć 12 bar, co uważam za wystarczający wynik dla prac porządkowych okołodomowych.

Ale te początkowe "slogany", niezły chłyt materkingdody, sprawność maszyny wychodzi rzędu 10%, cóż za marnotrawstwo, ale dobra i sprzedajna polityka ;-)

W dodatku tabliczka laicko pokazuje 96dB, dla nieświadomych, powyżej 85dB następują uszkodzenia słuchu (próg podstawowy, niewiele dalej zaczyna się próg z możliwością trwałych uszkodzeń słuchu, powyżej 130dB to juz próg bólu), czyli teoretycznie do pracy z tym urządzeniem wymagane są conajmniej stopery

jaca71 - 11-04-2011, 09:00

I stało się. Wczoraj kupiłem to cudo. Dam znać jak uruchomię ;)
robertdg napisał/a:
W dodatku tabliczka laicko pokazuje 96dB, dla nieświadomych, powyżej 85dB następują uszkodzenia słuchu (próg podstawowy, niewiele dalej zaczyna się próg z możliwością trwałych uszkodzeń słuchu, powyżej 130dB to juz próg bólu), czyli teoretycznie do pracy z tym urządzeniem wymagane są conajmniej stopery

Te 85dB to przy pracy ciągłej ośmiogodzinnej.

Taka stara tabelka:
Tabela przedstawia natężenie dźwięku w różnych sytuacjach

140 dB Próg bólu
130 dB Startujący odrzutowiec
120 dB Niskie obroty silnika odrzutowego
110 dB Grupa rockowa
100 dB Młot pneumatyczny
90 dB Ruch uliczny
80 dB Pociąg
70 dB Odkurzacz
50/60 dB Ruchliwe biuro, tłum
40 dB Rozmowa
20 dB Biblioteka
10 dB Dźwięk okolic wiejskich
0 dB Próg słyszalności

Kosiarka spalinowa ma 98dB i latami taka koszę i... słyszę.

Student - 11-04-2011, 09:32

Ciśnienie robocze myjki zależne jest od ciśnienia zasilania które nie jest podawane w tabelkach.
Ja używam do mycia wody z hydrofory , ciśnienie zmienne od 1 do 4 atm, od razu widać to na myjce czyli generalnei pracuję prawdopodobnie w zakresie od 8 - 12bar

Z tym hałasem to bym nie przesadzał, jak kobieta ględzi przez cały dzień to też można dostać :rolleyes:

szpala85 - 12-04-2011, 07:15

robertdg, ja nawet nie zwracam uwagi na dane jakie piszą na takiej tabliczce ( bo szczerze mało mnie to interesuje) ..... ogłuchnąć nie ogłuchłem ....... a najważniejsze że dobrze myje i zużywa mało wody .... i jak na razie jest bez awaryjny sprzęt :wink:
gigant87 - 10-03-2012, 10:14

Co możecie mi powiedzieć o tej myjce?
http://www.ceneo.pl/;0151333065-10.htm

Dobra będzie?
Prace okołodomowe, samochody. Do tej pory miałem jakąś najtańszą z Castoramy, stwierdziłem, że czas już kupić nową, choć stara jeszcze bangla...

Brać? :)

Trik - 28-04-2012, 23:14

Wczoraj nabyłem na spólkę taką http://www.makita.pl/prod...132-517-77.html z 19% rabatem :D
Bardzo fajny sprzęt. Wczoraj zaliczyła na próbę 20 m2 tarasu (6 letni mech) i tu ważne na zasilaniu wężem 1/2 cala. Zajęło mi to w sumie jakieś 20 minut.
Dzisiaj poleciałem po bandzie i strzeliłem następne 50m2 chodnika z kostki, trochę elewacj, kilka przeseł ogrodzenia stalowe i schody lastrykowe u rdziców (mieszkają przy lesie) na zasilaniu wężem 3/4 cala. W sumie 3 godziny pracy. Fakt faktem że na zasilaniu 3/4 to łapki mi się lekko zmęczyły, a efekty pracy były dużo lepsze niż na zasilani 1/2. Najważniejsze że chodnik wygląda prawie jak nowy, a był czarny od glonów/mchu. Ogrodzenie łącznie z cokołem były zielone od tego co się na nim przez 20 lat wychodowało teraz są jak nowe. Teraz nadaje się do malowania bo i farba też zeszła gdzieniegdzie. :mrgreen:
Myjka rewela. Najdłużej wytrzymywałem do 30 minut ciągłego mycia, potem 5 minutowa przerwa na piwko.
Po prawdzie zastanawiałem sie nad taką http://www.makita.pl/prod...131-260-77.html ale doszedłem do wniosku żę nie mając sprzętu budowlanego do mycia jest mi zbędna.
Plus ciekawostka. Kolega który tym handluje miał ostatnio przypadek kobitki, która zapomniała albo nie widziała swojej HW131 i przejechała po niej ciągnikiem. Pękła obudowa, a babeczka do sprzedawcy z rabanem żeby wymienił jej obudowę na gwarancji bo nie wytrzymała najechania kołem. :lol: A ponieważ koleś niejest w ciemię bity i wie ze zadowolony klient to dobry klient i wymienił jej obudowę. :rolleyes: