Nasze nieMiśki ;-) - SPIDER'Q50
deejay - 17-05-2017, 23:34
U mnie wszystkie raporty spalania ogólnie opisywane są do prędkość do ok 120km/h więcej w trasie nie latam , staram się jeździć ekonomicznie. Ale jak tylko trafi się jakaś autostrada to chętnie Ci oznajmię wyniki powyżej 140 😉
SPIDER-ek - 17-05-2017, 23:40
ok, to w takim razie ja spróbuję moje też uzupełnić od 50-120km/h.
Ja dlatego kupiłem diesla żeby było ekonomicznie i żeby nie musieć o tym myśleć w trasie i w ogóle
Owczar - 18-05-2017, 13:16
Seba, przestań mierzyć tylko po prostu ciesz się z jazdy
A przy okazji zmierz hałas w ex galancie
SPIDER-ek - 18-05-2017, 16:50
Marcin, cieszę się jak małe dziecko które dostało cukierka:) I z każdym kilometrem więcej Do diesla już się przyzwyczaiłem.
Dla porównania powiem że 2 dni temu testowałem VW Passata najnowszego z 240KM dieslem z 4Motion. W full wypasie.
Silnik fajny zbiera się rewelacyjnie i jest cichszy niż mój na postoju i podczas buta w podłodze, DSG też nawet jakoś działał, chodź miał duże opóźnienia takie jak w zwykłym automacie, i 4Motion super.
Ale to jest badziew jeżeli chodzi o środek i zewnątrz. Wykonanie, plastiki, siedzi się jak w pudełku które jest głośne przy dużej prędkości i ogólnie złe wrażenia. Przy 150km/h miałem wrażenie jakbym jechał z 200km/h conajmniej. Nigdy bym go nie kupił. Miałem wrażenie że gdybym nim gdzieś uderzę to już nie przeżyję. Takie pudełko jak maluch. Jeżeli tak ma wyglądać full wypas WV to ja dziękuję ale nie skorzystam
Później przesiadłem się do swojego i poczułem wszystko co powinno być w takim aucie
Na marginesie:
Mapa GPS jest wersją: 20140217 - jednak a nie 2015 jak mnie zapewniali. Oczywiście dostałem od nich już odpowiedź że czekają na 2017, bo już podobno jest, i wtedy zaproszą na aktualizację
wersja mapy: 20140217
wersja oprogramowania: 087
Ponadto:
Infiniti InTouch
Wersja Android: 2.3
wersja systemu: 2.3.7.1553
Hugo - 19-05-2017, 22:25
SPIDER-ek napisał/a: | głośne przy dużej prędkości | To chyba najnowszą C-Klasą nie jechałeś SPIDER-ek napisał/a: | Jeżeli tak ma wyglądać full wypas WV to ja dziękuję ale nie skorzystam | Przecież to najlepsze auta na ziemi, spójrz ile tego jeździ.
Owczar - 20-05-2017, 01:19
W nowym passacie nie siedziałem - ale nowy superb naprawdę daje radę. Ogromny bagażnik, mnóstwo miejsca na nogi, dobre wyciszenie i jak na skode zadowalająca jakość materiałów.
Ciekaw jestem jak wypada Passat w porównaniu z superb - ale chyba nie aż tak dobrze skoro wiele osób ma wątpliwości czy Passat czy superb.
Z ciekawostek. Znajoma dostała nowego passata jako służbowe auto. Nie wyjechała nim nawet z Warszawy - awaria stacyjki unieruchomila auto
Japońska technologia mimo wszystko opiera się na zaangażowaniu i pasji. W tym kraju nawet osoba asekurujaca kolegę na drabinie, który w metrze wymienia żarówkę robi to z zaangażowaniem i jest dumny ze swej pracy. Tam naprawdę jedna żarówkę wymienia 3 osoby.
Niestety, Japończycy też potrafią liczyć. I robienie zbyt dobrych aut im się nie opłaca...
Co ciekawe - w Japonii najbardziej luksusowe auto to Toyota century. Auto produkowane od 67 roku z niewielkimi zmianami. Od 2001 roku jedyne auto japońskie z v12.
Q50 na żywo wygląda naprawdę zadziornie i dostojnie. Jeśli chodzi o design to na pewno nietuzinkowe auto!
Bartekkita - 21-05-2017, 00:21
SPIDER-ek, jak chcesz to mogę Ci podrzucić PN dotyczące pomiaru głośności silnika i wydechu oraz wyniki Volvo s60 II gen z D5.
SPIDER-ek - 25-05-2017, 12:07
Panowie, wracam do żywych.
Po 1,5tyg chorobowego wracam na nogi. Nie miałem ochoty nawet tutaj zaglądać, tak mnie rozłożyło w ostatni weekend.
Hugo napisał/a: | To chyba najnowszą C-Klasą nie jechałeś |
Fakt nie miałem okazji, a przez myśl przychodził mi zakup tego samochodu. Problem że za mały bagażnik w sedanie i ten doczepiony tablet
Owczar napisał/a: | W nowym passacie nie siedziałem - ale nowy superb naprawdę daje radę. Ogromny bagażnik, mnóstwo miejsca na nogi, dobre wyciszenie i jak na skode zadowalająca jakość materiałów.
Ciekaw jestem jak wypada Passat w porównaniu z superb |
Powiem tak.
Jeździłem Skodą Superb 2.0 280KM 4x4 DSG oraz Skodą Superb 2.0 220KM DSG SportLine.
I ja nie wiem czym ludzie się tak zachwycają. Rozumiem że jest to lepszy samochód niż do tej pory były, ale jest to nadal badziewie. Z zewnątrz ładne ale wewnątrz tandeta, materiały tandetne. Faktem jest że jest dużo miejsca, ale już brakuje designu i wyciszenia i jakości.
Silnik, skrzynia i napęd całkiem ok i nawet bym powiedział że bardzo dobrze, tylko że to były testowane nowe samochody, nie wiem jak po 30tyś 100tyś.
Ale samochód tworzy całość, więc technika ok, ale jakość i design wewnątrz słaba. Taki cienki pudełkowaty. A plastiki chińskie. Zewnętrzy design lepszy od VW i nawet w wersji Sportback mi się podoba. Resorowanie słabe, odczucia z podłoża na kierownicę słaba. Ach szkoda gadać.
Gdybym miał wybrać między VW a Skodą to był brał Skodę, ale ten znaczek kurde czemu go nie zmienią na jakiś współczesny.
VW to taki drabiniasty wóz i dziadkowóz. Skoda poszła trochę w zewnętrzny design i tym nadrabia, ale suma summarum oba są takimi samochodami dla przedstawicieli handlowych, bez polotu.
Owczar napisał/a: | Q50 na żywo wygląda naprawdę zadziornie i dostojnie. Jeśli chodzi o design to na pewno nietuzinkowe auto! |
Design jest spox, może nie jest to idealny samochód technicznie, bo też bym mógł wymienić niedociągnięcia np. system inTouch który jest ubogi, bagażnik pomimo że pojemny 500l (sedan) to ma nieregularne kształty, słaby lakier, nie ma wersji sportback,itd. ale nadrabia materiałami wewnątrz gdzie człowiek spędza 99,9% czasu będąc przy samochodzie. No chyba że ktoś ma stary i dłubie przy nim bez przerwy
Dodam jeszcze że teraz mając tylny napęd i porównując do przedniego to wiem czym ludzie zawsze zachwycali się. Teraz to dopiero odczuwam, że samochód powinien mieć albo 4x4 albo tylny. Nigdy przedni. Powinni tego zabronić
Bartekkita napisał/a: | SPIDER-ek, jak chcesz to mogę Ci podrzucić PN dotyczące pomiaru głośności silnika i wydechu oraz wyniki Volvo s60 II gen z D5. |
Podrzuć
Owczar - 25-05-2017, 12:40
SPIDER-ek napisał/a: | Powiem tak.
Jeździłem Skodą Superb 2.0 280KM 4x4 DSG oraz Skodą Superb 2.0 220KM DSG SportLine.
I ja nie wiem czym ludzie się tak zachwycają. Rozumiem że jest to lepszy samochód niż do tej pory były, ale jest to nadal badziewie. Z zewnątrz ładne ale wewnątrz tandeta, materiały tandetne. Faktem jest że jest dużo miejsca, ale już brakuje designu i wyciszenia i jakości.
Silnik, skrzynia i napęd całkiem ok i nawet bym powiedział że bardzo dobrze, tylko że to były testowane nowe samochody, nie wiem jak po 30tyś 100tyś. |
Seba, weźmy jeszcze pod uwagę cenę. Je można naprawdę w sensownej cenie wyrwać. To nie jest marka premium, ale według mnie stosunek jakości do ceny jest ok. I to pierwsza skoda, która z wyglądu nie jest nijaka.
SPIDER-ek napisał/a: | Dodam jeszcze że teraz mając tylny napęd i porównując do przedniego to wiem czym ludzie zawsze zachwycali się. Teraz to dopiero odczuwam, że samochód powinien mieć albo 4x4 albo tylny. Nigdy przedni. Powinni tego zabronić |
Mówiłem Ci. Zupełnie inna jazda i trakcja. Ja teraz już innego nie chcę.
SPIDER-ek - 25-05-2017, 13:04
Owczar napisał/a: | Seba, weźmy jeszcze pod uwagę cenę. Je można naprawdę w sensownej cenie wyrwać. To nie jest marka premium, ale według mnie stosunek jakości do ceny jest ok. I to pierwsza skoda, która z wyglądu nie jest nijaka. |
Zgadza się, ale te wersje już dla zasobności polaków są ceną premium bo te wersje od 150tyś i tyle trzeba mieć, a passata już nawet ponad 200tyś. Więc płacąc tle to wymagało by się chociaż czegoś w zamian.
Za 100tyś to ubogą wersję łykniesz i jeszcze z gorszymi materiałami niż w tej full.
Owczar - 25-05-2017, 13:23
Oczywiśćie, że tak. Najwyższe wersje to ceny z pułapu tych słabszych z premium.
Ale Superb można kupić też poniżej 100k a i w podstawowej wersji ma wszystko co Kowalskiemu wystarcza. To auto dla ludzi którzy jeżdżą z punktu A do B, a auto to środek do tego celu.
A tak z ciekawostek, w JP spotkałem Toyote Century i zacząłem drążyć temat. Gdybym nie cele na najbliższy czas, to sprowadziłbym sobie taką z V12 na weekendowe przejażdżki
Totalna asceza zrobiona z pasją, bez wodotrysków - wszystko nastawione na ciszę i komfort
SPIDER-ek - 25-05-2017, 13:42
Owczar napisał/a: | to sprowadziłbym sobie taką z V12 na weekendowe przejażdżki |
A nie wyczaiłeś w JP jakiegoś potencjału do sprowadzenia, takich niszowych które tam od groma a u nas nie ma ale za przystępną cenę?
Owczar - 25-05-2017, 19:52
Raczej nic takiego nie ma. Poza Toyota Comfort używaną jako taxi
SPIDER-ek - 11-06-2017, 11:19
Ktoś ostatnio poruszał temat tzw kopciuchów tzn diesli. Że śmierdziele i kopcą. Więc postanowiłem zrobić test białej chusteczki infiniti q50 2.2 l diesel vs golf 4 1.6l benzyna.
Okazuje się że diesel przeszedł test wzorowo. Zero śladu sadzy !!!
Na wolnych obrotach oraz po przegazówce nie było sadzy.
Golf ciut gorzej bo miał lekkie ślady ale minimalne.
Jak uda mi się to po weekendzie wrzuce filmik z Infiniti
Owczar - 11-06-2017, 11:39
Seba w nowym aucie, które nie miało styczności z cytrynem i gumiakiem nie mogło być inaczej
Dpf jak działa i jest wszystko ok to robi robotę. Niestety dla połowy użytkowników diesla Dpf, egr i klapy wirowe to elementy zbędne które po zakupie od razu usuwają.
|
|
|