To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - TCL OFF

Bizi78 - 19-12-2016, 10:59

Screeny z manuala.
Pompa z ASC.

Pompa bez ASC.

Czyli wypadałoby zajrzeć pod maskę i sprawdzić ile wtyczek jest w pompie.
Tak mi się przynajmniej wydaje 8) .
Mam nadzieję, że zaraz Robert rozwieje wątpliwości :D .

sveno - 19-12-2016, 23:48

Ewcia80, ale jakie konkretnie masz pytanie?
Ewcia80 napisał/a:
U mnie jest przycisk tam koło lusterek z napisem TCL off
Masz TCL (czyli traction control czyli na polski: kontrola trakcji, jaśniej? System zapobiegający buksowaniu kół przy starcie i na śliskiej nawierzchni)
Ewcia80 napisał/a:
Ostatnio jest ślisko więc mi się zapala taki pomarańczowy samochodzik z dwoma szlaczkami
czyli TCL działa prawidłowo, koła kręcą się w miejscu, więc system dusi silnik, żeby koła odzyskały przyczepność, wtedy świeci się ten samochodzik.
Ewcia80 napisał/a:
W specyfikacji auta na japancars mam asc+tcl
Bardzo mało Galantów miało ASC (system stabilizacji toru jazdy, popularniejszy skrót to ESP)
Ewcia80 napisał/a:
Nie zapala mi sie zadna ikonka TCL zielona
w żadnym Galancie takiej zielonej ikonki nie było.
Ewcia80 napisał/a:
Czyli że moze być wersja auta z samym TCL
może.
Ewcia80 napisał/a:
albo wersja tcl +asc?
może. ASC występował w opcji po ostatnim lifcie. Najszybciej sprawdzisz czy go masz wyciągając schowek w podłokietniku: jeżeli na tunelu środkowym pod nim masz dwie czarne skrzyneczki to masz ASC+TCL, jeżeli nic tam nie ma to masz tylko TCL.
sampler napisał/a:
może ktoś Ci założył licznik od szwajcara?
sam licznik nic nie da jeżeli w samochodzi nie ma instalacji TCL, bo wtedy nie ma komu zapalić ikonek.
sampler - 20-12-2016, 06:50

sveno napisał/a:
Ewcia80 napisał/a:
Nie zapala mi sie zadna ikonka TCL zielona
w żadnym Galancie takiej zielonej ikonki nie było.

sampler napisał/a:
może ktoś Ci założył licznik od szwajcara?
sam licznik nic nie da jeżeli w samochodzi nie ma instalacji TCL, bo wtedy nie ma komu zapalić ikonek.

Były wersje z TCL zielonym sam takie widziałem. Na pewno ma instalacje od TCL a nie wiadomo czy jest ASC.

Krzyzak - 20-12-2016, 08:29

Ja mam w zegarach - napis pomarańczowy TCL OFF i zielony TCL ON.
Ewcia80 - 06-05-2017, 23:12

Hejka.Czy ktoś z Was wie co moglo sie stać?Otóż dzisiaj po odpaleniu auta zaswiecila mi sie pomaranczowa kontrolka tcl off i sobie mruga podczas jazdy.Jak nacisne przycisk off to sie swieci ciagle tcl off ale jak chce aktywować to wraca do mrugania.Inne bledy sie nie pojawiają.Auto jezdzi normalnie tempomat dziala.Ci sie moglo stać?Dodam że jak przekrecam kluczyk na zaplon to kontrolki chcek i airbag gasną jedna po drugiej a tcl gasnie dopiero po odpaleniu ale zaraz potem sie zapala na nowo i zaczyna mrugać.
tresorex - 06-05-2017, 23:59

A abs działa? Tempomat nie ma nic do rzeczy. TCL jest sterowane odczytami z czujników ABS. Jak padł jakiś czujnik od ABSu to może TCL też nie działać.
Ewcia80 - 07-05-2017, 00:50

Abs raczej dziala.W zimie dzialal.Gdyby abs mial nie dzialać to powinna sie swiecić ikonka abs po odpaleniu auta tak?A ona gasnie po odpaleniu i sie nie zapala podczas jazdy
Bizi78 - 07-05-2017, 08:09

A czasem błędu TCL-u nie można wymrugać :scratch: .
Ewcia80 - 07-05-2017, 08:10

Ja mam juz obd IIwiec nie wiem czy da sie wymrugać.A czy tcl ma jakiś bezpiecznik?
tresorex - 07-05-2017, 09:27

Ja miałem u siebie peknietą zebatke od ABS na kole. ABS działał ale wariowal, to samo tcl.
Ewcia80 - 07-05-2017, 09:37

Hejka.Wlasnie wrocilam ze sklepu.Dzisiaj juz jest ok.Wszystko dziala.Nie wiem o co chodzi.Podczas jazdy moge wylaczyć i aktywować tcl.Zobaczę pozniej jak bede jeszce jezdzić jak bedzie.
Krzyzak - 07-05-2017, 09:55

Miałem podobnie jakoś 1.5 roku temu w zimie. Podejrzewam, że któryś czujnik się zabrudził od błota pośniegowego. Też samo przeszło.
suchyds - 07-05-2017, 13:51

W moim przypadku było tak że rurki od podcisnienia były zamienione i też łapał błąd TCL OFF
Skutki były takie że auto po przejechaniu 2-3km traciło moc
Bład TCL OFF mozna też złapać gdy auto jest podniesione na lewarku, uruchamiamy silnik,włączamy bieg i komputer myśli że koła straciły przyczepność i od razu wyrzuca błąd ABS i TCL OFF
Bez obaw błedy gasna po przejechaniu kilku km.