To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Wóz z klasą

Sonnyix - 29-08-2018, 21:22

jacek11 napisał/a:

To były one Wypłukałeś silnik,i zalałeś świeży olej.

Świeżo po wymianie oleju, wyraźnie słyszałem te popychacze. No chyba, że "płukanka zadziałała z lekkim opóźnieniem".

Bo dziś wymieniałem tylko uszczelki świec, a olej jakiś tydzień temu.

No, ale najważniejsze, że powoli do przodu. Zrobiłem nim ostatnio (15 sierpnia) drogę do prawie Kielc i spowrotem. (ok. 200 km razem)
Zero problemów, a i z 4 galanty aż minąłem po drodze z czego jeden albo VR-4, albo miał tylko znaczek na grillu ;)

jacek11 - 29-08-2018, 21:28

Ha :) Ja też zwracam uwagę na każdego Galanta którego mijam :) to schorzenie takie jest :mrgreen:
Sonnyix - 03-09-2018, 13:56

Już rozumiem dlaczego poprzednik dał silikonu pod uszczelkę.
Niedługo kolejna podmiana ponieważ olej ucieka :(

A z nowości dodam do tego, że czasami obroty falują, więc czeka mnie wizyta u kogoś z komputerem ;)

jacek11 - 03-09-2018, 16:38

Sonnyix napisał/a:
Już rozumiem dlaczego poprzednik dał silikonu pod uszczelkę.

Za mocno dokręcona pokrywa?

Sonnyix - 03-09-2018, 17:21

Nie wydaje mi się bym za mocno ją dokręcił.
Odkręciłem ją tylko za pomocą "śrubokręta do nasadek" i tym samym ją przykręciłem.
Dokręcałem ją stopniowo od środka mniej więcej naprzemiennie jak zawsze gdy coś przykręcam.

Ale dwie opcje, które mi przychodza na myśl to:
-może nie być prosta jak dawniej
-może powinienem się zaopatrzyć w klucz dynamometryczny bo faktycznie za mocno dokręcona

No nic, będę próbować na silikon.

jacek11 - 03-09-2018, 22:38

Możliwe że już wcześniej ktoś ją za mocno dokręcił, przez co odkształcił powierzchnię stykową. Jak ją zdejmiesz,to połóż na czymś prostym,a rozwiejesz wątpliwości. Do uszczelnienia kup sobie Dirko, albo Reinzosal. To dobre produkty i będziesz zadowolony. Dobrze odtłuść powierzchnie stykowe np. benzyną estrakcyjną. Z racji że pokrywa może być podgięta w miejscach śrub, to możesz dokręcić ją trochę mocniej niż podaje manual ( zdaje się że 5 Nm. ) ale bez przesady :wink: po takim zabiegu powinno być sucho jak pieprz 8) uszczelki świec też możesz przykleić na Dirko,bo to nie przeszkadza,a będziesz miał pewność że tam nie będzie się lało.
Sonnyix - 13-10-2018, 16:32

Drobna aktualizacja.
Dorobiłem zapasowy kluczyk (wszystko działa, i drzwi otworzy i samochód odpali, tylko, że nieco brzydki ;) ) ale pilot od auta już nie działa bo został pogryziony... Więc mam tylko dwa kluczyki bez pilotów

+ Dziś lewe lusterko przestało reagować i nie chce się otworzyć. ..

Co do pokrywy to zaklejona na dirko i ponownie wymieniłem uszczelkę tym razem na elring :)

Sonnyix - 17-12-2018, 13:06

Co to by nie było, że Galant nieśmiertelny i nic się nie psuje w nim...
Ostatnio jakoś dziwne dźwięki zaczął z siebie wydawać (przy ruszaniu czy przy "szarpnięciu" autem)
No to podjechałem na stacje i dwie rzeczy wyszły:
1. Osłona przekładni kierowniczej no po prostu zerwana. Nie wiem kiedy, nie wiem od czego.
2. Ciekawa rzecz, a mianowicie wahacz. Ten wymieniany. Dnia 30-01-2018, 12:19 wahacz dolny lewy prosty YAMATO 210.99

Chociaż propo firmy Yamato
Hugo:
Cytat:
Niestety gorszego wahacza nie mogłeś kupić :? To jak widać SH w pudełku yamato

Dwie tulejki w gorszym stanie niż być powinny..
Od tamtej pory zrobiłem ok. 7 tysięcy kilometrów więc wynik bardzo słaby :l

Na jutro powinienem już dostać i osłonę i nowy wahacz. FEBI za ok. 350 zł. Mam nadzieje, że z tym problemów żadnych nie będzie. Na poprzedni mam paragon to może i na gwarancję się uda :)

Przebieg 270500

Pytałem też o 555 oraz TRW. Nie mieli żadnych (w inter carsie rzecz jasna). Jedyne co mieli to właśnie Mayle 220 zł. FEBI 350 oraz Lemforder(?) za 500+

A no i z mniejszych rzeczy to opony zimowe siedzą już drugi tydzień ;) No i drugi dekielek straciłem z felg :l

Niedługo może również wleci w końcu to radio 2 din. Jeszcze może z 2-3 wypłaty (oby nic nie wypadło po drodze ;) )

Hugo - 17-12-2018, 13:55

W pudełku TRW też jest wahacz SH, a w pudełku febi jest Blue Print, którego w pudełku z logo Blue Printa kupisz za 100 parę złotych.
vrangsinn - 17-12-2018, 14:14

Hugo napisał/a:
W pudełku TRW też jest wahacz SH, a w pudełku febi jest Blue Print, którego w pudełku z logo Blue Printa kupisz za 100 parę złotych.

a co jest w pudełku Lemfordera?? :wink: :wink:

Hugo - 17-12-2018, 20:24

vrangsinn napisał/a:
a co jest w pudełku Lemfordera??
Strzelam, że albo SH albo Blue Print :mrgreen:
Sonnyix - 17-12-2018, 22:51

A co to za jakieś loterie?
To jak chce kupić dobry wahacz to muszę kupić 5 opakowań i liczyć na szczęście? :o

Marcino - 18-12-2018, 07:31

A blue print można porównać do....?
Hugo - 18-12-2018, 07:58

Ja do Blue Printa nic nie mam.
Sonnyix - 18-12-2018, 10:54

Potwierdzam słowa Hugo odnośnie Febi - Blueprint. A na moje potwierdzenie daje zdjęcia

No i Paragon

Akurat trafiłem na mojego byłego kierownika mechanika, dopytaliśmy na miejscu o tą "zmyłkę", ale powinno być ok.
No przynajmniej mam nadzieje, bo jak nie to trzeba będzie z aso oryginały sprowadzać bo to słabe, że kupujesz wyraźnie produkt A, a dostajesz coś innego :/

Prawdopodobnie jutro wleci nowy wahacz razem z osłonką :)