[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Skrzynia manualna ciężko wchodzą biegi
Marcino - 01-11-2012, 20:03
Funny_igor napisał/a: | Mam olej Venol gear gl-5 SAE: 80W 90 i jest to olej mineralny. Stoi w garażu i nie wiem czy nada się do Gala. |
Tak jak Bartek napisał, do tylenego mostu ciężarówki, lub skrzyni biegów do ciężarówki mozesz wlać..:D
blazejjjj - 26-08-2013, 23:46
Witam,
mam taki problem. Wszystko ogólnie ze skrzynią jest względnie okej ale...
od jakiegoś czasu występuje (i na ciepłym i na zimnym, raz się pojawia, raz nie) coś takiego, że jak zmieniam biegi to wyglada to tak: daje bieg w dół czuje mały opór w połowie, przełamuje go i bieg wskakuje. Przy tym jest jeszcze taki dziwny odgłos jak by nie było oleju w skrzyni, jak by biegi wchodziły na sucho. Wcześniej jeździły idealnie miękko i płynnie. Teraz nie trzeba się szarpać mocno ciągnąć ale zawsze jest to "pyk" i przełamanie czegoś w połowie zmiany. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że przejade 15km i nagle spoko na 10km i potem znowu.
Aha, jest też coś takiego czasami, że jak zmieniam bieg np. z 2 na 3 to jest takie "pyk" i czuć, że tak odrdynarnie sobie wystrzelił.
Gdzie mogę sprawdzić poziom oleju w skrzyni? W tym temacie (na 7-8 stronie jest fota, ale nie dziala).
Dodam jeszcze, ze nic nie zgrzyta, nie kwiczy, nie telepie, nie śwista, wsteczny wchodzi bardzo dobrze, biegi wpadają tak jak powinny. Problemy występują przy 1-2-3-4 i z 4-5 trochę lepiej.
Marcino - 26-08-2013, 23:56
albo nie masz oleju bo cięzko synchronizuje, albo może sprzęgło nie wysprzęgla dobrze i synchro musi wykonać prace.
Olej... sprawdzasz na śrubie do wlewania oleju, jest tak z ptrzodu skrzyni biegów.
artufcb - 08-09-2013, 16:46
wystarczy tę śrubę odkręcić? nie będzie się wylewało?
Jaki swoją drogą olej polecacie na wymianę, bo muszę tam zajrzeć.
Mam jeden mały problem na zimnym silniku z 3 biegiem, na ciepłym jest ok.
W połowie drogi, czyli pomiędzy luzem, a 3 biegiem, czuć taki, hmm, nie opór, tylko takie grzechotnięcie. Po przejechaniu kilku km już jest ok.
aa, i też macie tak, że jedynkę ciężko wbić podczas jazdy? jedynie da się przy całkowitym zatrzymaniu, albo prawie przy całkowitym zatrzymaniu? rozumiem, że synchronizator.
Wcześniej jeździłem Coltem i nie miałem takiego problemu, a wiem, że inny mieli. Wada produkcyjna Mitsubishi?
milo - 08-09-2013, 17:53
artufcb napisał/a: | wystarczy tę śrubę odkręcić? nie będzie się wylewało? |
Jak jest stan
artufcb napisał/a: | też macie tak, że jedynkę ciężko wbić podczas jazdy? |
Teraz u mnie podczas jazdy wchodzi jedynka po zmianie oleju na atf
artufcb - 08-09-2013, 19:04
a dokładniej jaki olej?
milo - 08-09-2013, 19:12
artufcb napisał/a: | a dokładniej jaki olej? |
Nikogo nie nakłaniam mam zalany agip dextron 3 taki jak do automatów 2,75 l
artufcb - 08-09-2013, 19:35
już któryś raz widzę, że ktoś leje do manuala olej przeznaczony do automatów i mówi, że same plusy, ale nie chce nikogo namawiać, dlaczego?
ile litrów wchodzi do skrzyni biegów i jakiej klasy olej lać 75w90? gl4 czy gl5?
Hugo - 08-09-2013, 21:45
artufcb napisał/a: | już któryś raz widzę, że ktoś leje do manuala olej przeznaczony do automatów i mówi, że same plusy, ale nie chce nikogo namawiać, dlaczego? | Bo instrukcja obsługi tego auta nie zaleca takiego oleju do skrzyniu manualnej.
artufcb - 10-09-2013, 18:23
wymieniłem olej w skrzyni biegów i mam wrażenie, że 1,2 i R lżej wchodzą, ale mam inny problem nadal. Na zimnym silniku trójka, w połowie drogi, pomiędzy luzem, a trójką jest delikatny opór, haczenie. Jak przytrzymam w tej pozycji to czuć jakby tryb tarł o tryb. Na ciepłym silniku też to jest, ale mikroskopijnie. W sumie, na każdym biegu to jest, ale na trójce głównie. Czy możliwe, że skrzynia źle się wysprzęgla? Sprzęgło z tego co wiem, jest w miarę nowe. Jak sprawdzić płyn, ewentualnie odpowietrzyć, jakaś regulacja?
Marcino - 10-09-2013, 22:01
A jaki zalałeś??? Texaco/Rover MTF 75W80, takie polecam..
milo - 10-09-2013, 22:09
artufcb napisał/a: | ewentualnie odpowietrzyć, jakaś regulacja? |
Mozesz odpowietrzyć jest tez regulacja w kabinie na pedale sprzęgła
alex87 - 22-02-2014, 15:03
nie znalazłem na forum tematu stricte: "olej przekładniowy", ale w tym temacie pojawia się pare typów dlatego podepnę się tutaj.
silnik: V6, M/T
czy jest duża róznica i przede wszystkim czy ma znaczenie czy będzie to olej 75W80 czy 75W90 ?
przymierzam się do zalania Valvoline MaxLife MTF tylko właśnie nie wiem jaką lepkość należy wybrać.
no i ewentualnie pytanie czy lepszy od VL będzie Texaco, który tutaj pojawia się parę razy.
sampler - 22-02-2014, 20:07
Jest rożnica. 75W80 jest to olej do francuzów czyli rzadszy. W zimie bedzie super spełniał zadanie. Ale w lecie przy duzych temperaturach bedzie na nim lepiej slychac efekt zuzytych łozysk. 75W90 jest delikatnie za gesty i znowu w zimie moze powodowac ciezsza prace chyba ze to bedzie prawdziwy syntetyk do -45 st C. Fabryka zalewa 75W85 czyli cos pomiedzy
Jaco_ - 12-10-2015, 11:31 Temat postu: [EAxx] Problem ze skrzynią? Albo mam głupie wrażenie albo wtedy gdy temperatura spada na dworze a galancior stał cała noc i skrzynia, olej w niej sie wychłodziły do temperatury otoczenia to rano gdy do niego wsiadam to lewarek skrzyni ciezko chodzi i nie da rady wbijac biegow a sprzęgło jest strasznie miekkie i łapie jakby tylko w samej podłodze po naprawde mocnym wciśnieciu go a i tek wtedy biegi wchodzą z dużym trudem i trzeba mocno i z wyczuciem wrzucać je lewarkiem... Natomiast gdy zrobie nim już ze 20km biegi wchodzą znacznie lepiej... Szczerze nie mam pojecia od czego to bo nawet nie sprawdzalem poziomu oleju w skrzyni jak go mam 2 lata już a w zeszlym roku wymieniałem pompe hydrauliczną sprzegła na nową... czy to brak oleju w skrzyni? Pompa sprzegła siada? coś nie tak ze skrzynią?
Potrzebna pomoc bo zima sie zbliża i cos czuje ze jak temp. spadnie to rano bede mial problem z wbiciem biegu i dojechaniem nim nawet do pracy...
|
|
|