Outlander III GEN Techniczne - Wymiana radia MMCS, update lub inne pomysły
sla - 08-07-2019, 09:24
zbylan napisał/a: | Przede wszystkim zależy mi na kamerze cofania i MirrorLink. | MirrorLink do niczego sie nie nadaje, jest już przestarzałe, nie ma juz wsparcia, nie działa z Iphonami, a jego działanie z wybranymi smartfonami z Androidem jest bardzo marne. Sens ma tylko AA i CarPlay. zbylan napisał/a: | Jak "wygląda" sprawa fabrycznej gwarancji na samochód, w sytuacji, gdy tą stację zamontuję sam, bez udziału autoryzowanego serwisu Mitsu | Tracisz gwarancję na wszystko co obsługuje fabryczne radio i w co ingeruje montaż nowego. Chyba, że zamontujesz w ASO, wtedy oni biorą za to odpowiedzialność,
zbylan - 09-07-2019, 18:44
Dzięki sla za obie informacje.
Po bliższym zapoznaniu się stwierdzam, że AA i CarPlay także nie spełniają moich oczekiwań.
Pozdrawiam
SZCZAW - 10-07-2019, 21:05
może pytanie z innej beczki, mam jednogałkowca, z 2017 roku USA, podłączając kablem telefon korzystam z android auto, ku memu zaskoczeniu zamiast ładować lub podtrzymywać baterię , poziom zaczyna naładowania spadać, czy to jest normalne czy jakaś awaria z gniazdem usb , lub kablem??/
sla - 10-07-2019, 23:47
SZCZAW napisał/a: | czy to jest normalne | Najprawdopodobniej tak. Chociaż wystarcza to do zasilenia pendrive, to ledwo wystarczy, aby naładować smartfona ( ma natężenie 0,5-1 A) , a nie utrzyma aktualnego poziom naładowania baterii - jeśli używasz telefonu do nawigacji (zauważyłem to w samochodach z Japonii). Z drugiej strony we współczesnych samochodach europejskich gniazdo USB do AA i CarPlay ładuje telefony bardzo szybko
SZCZAW - 11-07-2019, 06:31
SLA dzięki , tak myślałem z tym usb, co robić?, czy salon ma możliwość podłączenia usb 2,1a
sla - 11-07-2019, 10:54
SZCZAW napisał/a: | czy salon ma możliwość podłączenia usb 2,1a | Bardziej bym liczył na jakiegoś dobrego elektronika, bo to wyjście USB jest ze sprzętu multimedialnego. Nie jestem elektronikiem ale w/g mnie to trudna sprawa. Ciekawe jak by to wyglądało z telefonem ładowanym indukcyjnie ? Kupić podstawkę ładującą, podłączyć pod zapalniczkę, a USB służy tylko do transmisji. Czy taki zestaw byłby kompatybilny w praktyce?
tokyo - 14-07-2019, 09:24
uklady raczej nie zabieraja pradu ztelefonu
pobor pradu a raczej jego konsumpcja bierze sie z samego telefonu
u kilku kolegowu ktorych zakladalem stacje SDA okazalo sie ze po zalozeniu/podlaczeniu telefony strasznie sie grzaly szczegolnie (moze to zbieg okolicznosci) z systemem android
Po sprawdzeniu zauwazylem ze telefon podlaczony do SDA ma wszystko zalaczone tzn GPS, BT, LTE, ijeszcze do tego komunikacja z komputerem ALE nie zadarzylo sie ze dwa modele chodzily roznie jedenzle drugi dobrze
Powinno byc tylko lte i komunikacja poniewaz tak jest skrojony AndroidAuto
Wynika z tego ze Android Auto chodzi a jego obsluga jest scisle uzalezniona od systemu telefonu roznego rodzaju podprogramow na ktorym zainstalujemy aplikacje AndroidAuto
rozwiazanie
zakladalem i Wam tez polecam przejsciowke do zasilania lacza USB czyli jeden wtyk idzie do gniazda USB systemu SDA drugi do zapalniczk. ai trzeci jest gniazdem USB - byly takie HUBy USB z dodatkowym zasilaniem zalacza i zrodlem pradu do 5 amper
wada przy takim poborze pradu jaki pobiera telefon i jego ladowaniu ze zrodla o wiekszej wydajnosci jest to ze trzeba ustawic lub zalozyc tel przed nawiewem poniewaz bedzie sie grzal i mozna wtedy sobie smazyc jajka na sniadanie
SZCZAW - 14-07-2019, 20:28
https://allegro.pl/oferta/rozgaleznik-usb-a-wtyk-x2-gniazdo-6357438388 ,, czy to coś takiego???? czerwony rozumiem pod zapalniczkę , czarny do telefonu a główny czarny do usb, czy le rozumuję , może ktoś już to kupił i wstawi fotko lub sklep
tokyo - 15-07-2019, 16:43
Nie
Poszukam link aukcji tego co zakładałem i wysle
SZCZAW - 19-07-2019, 19:31
TOKYO -proszę poszukaj bo niebawem spora trasa nas czeka
iwi - 21-07-2019, 23:20
Witajcie.
Objechałem trase na fabrycznej nawigacji i już mam jej dość. Postanowiłem założyć to chińskie radio co przyszło i poszukuję rozwiązania
1 - jak dorobić do niego kamerę cofania.
Po wciśnięciu wstecznego pojawia się na radiu wykrzyknik - czyli rozpoznało radio że jest wbity wsteczny tylko nie widzi obrazu
2 - sterowanie z kierownicy - głośność zmiana kanału stacji itp
Czy orientujecie się czy PHEV oraz zwykły Outlander mają inne dekodery CAN. Chińczycy zarzekają się że powinno działać z Outlenderem, Lancerem a niestety w moim PHEV to nie działa
Gdzie ewentualnie można taki konwerter przeprogramować czy dokupić do tego chińskiego radia.
zbylan - 22-07-2019, 16:40
iwi napisał/a: | Postanowiłem założyć to chińskie radio co przyszło |
A jakie jest to chińskie radio - jakiś typ, model, fotografia ?
Kamerę masz zapewne oryginalną ? - może trzeba będzie wymienić na chińską (~ 50 zł).
iwi - 22-07-2019, 23:04
Kamera jest oryginalna.
Radio rozpoznaje sygnał wstecznego ale nie dekoduje obrazu. Nie jest tak łatwo przeciągnąć kabel z otwieranej klapy więc czy istnieje sposób, żeby gdzieś w instalacji się wpiąć w sygnał z oryginalnej kamery? Może sygnał leci do przodu analogowy i dopiero tam jest zamieniany na cyfrowy - byłoby to dobre rozwiązanie
lub w końcu szarpnę się na 3D view
http://www.aliexpress.com/item/32845278474.html
Radio to jest dokładnie to:
https://www.aliexpress.com/item/32923220812.html
Android 8.0 4GB RAM/32GB
Na pudełeczku CANBUS jest napisane Outlander, Lancer, ASX
A jeszcze jedno rozwiązanie mi przyszło do głowy - może jest jakaś skrzyneczka coś takiego jak to
https://www.aliexpress.com/item/32902663674.html
co konwertowało by sygnał z Androida do oryginalnego radia
zbylan - 23-07-2019, 01:06
Przedwczoraj zakończyłem montaż czegoś podobnego jak to, co pokazałem parę postów wyżej.
Obiecywane przez sprzedawcę "Plug and Play" skończyło się koniecznością przerabiania uchwytów, a także przerabiania i uzupełniania wiązek oraz paru innymi przeróbkami, bo np. chciałem mieć kamerkę cofania zintegrowaną z lampka oświetlenia tablicy, a ta którą kupiłem była do starszego modelu ASX - jak się wydaje.
Ostatecznie jednak wszystko zakończyło sie sukcesem.
Co do tego :
https://drive.google.com/open?id=10XJpCeK_SqZ_hnO8dIBcOU-tE7MCRI31
Nie widziałem u siebie takiego ekranu, ale obawiam się, że to wcale nie musi oznaczać Twojego: "nie dekoduje obrazu". Może warto o to zapytać sprzedawcy ? Ogólnie, co do kamery cofania, mój sprzedawca wspominał o jakimś szczególnym wymogu części chińskich stacji, związanym z sygnałem z h-ca ręcznego (sic) - dziwne, ale może prawdziwe - kto trafi za chińszczyzną ? :)
Tak czy inaczej, wymiana kamerki to chyba najprostsze rozwiązanie, a przeciągnięcie kabla to wcale nie taki problem. Robiłem to 1-szy raz i zajęło mi ze 2-3 godziny, szczęśliwie starczyło długości kabla (z parocentymetrowym zapasem !) - kabel przepuszczony przez gumowy mieszek klapy bagażnika, kawałek pod podsufitką, za plastikiem tylnego słupka i pod plastikowymi osłonami progów. A jeśli się tego boisz, to jest też rozwiązanie bezprzewodowe (na pewnym krajowym serwisie aukcyjnym za ok. 40 PLN, jeśli dobrze pamiętam).
Tu masz instrukcję przewodowego podpięcia chińskiej kamery cofania, do stacji chyba podobnej jak Twoja: https://www.youtube.com/watch?v=wHEqEOlR0Xo&t=
"... lub w końcu szarpnę się na 3D view" - Rzecz gustu, ale jeśli myślisz, że przy tym będziesz miał mniej "kablowania", to chyba się mylisz.
Co do sterowania z kiery, u mnie działa w analogu (bardzo sprawnie), więc o CanBus się nie wypowiadam.
iwi - 23-07-2019, 01:25
zbylan napisał/a: | warto o to zapytać sprzedawcy |
Sprzedawca po zgłoszeniu problemu zamilkł i nie odpowiada na maile. Tak to jest z chińczykami.
Przy CANBUSIE nie da się sterować analogowo - niby jest opcja uczenia się ale nie odpowiada na żaden przycisk. No nic - najpierw na sucho podłączę kamerkę i zobaczę czy będzie obraz a jak będzie to dopiero wtedy przystąpię do montażu. Boję się że tak łatwo to nie pójdzie.
|
|
|