To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Piec na olej opałowy - tragedia, której unikać?

Bizi78 - 31-12-2019, 13:56

Odgrzeję kotleta :wink: .
Ojciec napalił się na olej, gazu się boi, ekogroszek dużo ciężkiej roboty, to może pellet 8) .
Użytkuje ktoś :?:

jacek11 - 31-12-2019, 16:03

Rafał, tutaj poszperaj. To skarbnica wiedzy, i ludzie też bardzo pomocni : https://forum.info-ogrzewanie.pl/

[ Dodano: 31-12-2019, 16:08 ]
Na początek tutaj wypełnić, to będzie jakaś przybliżona wiedza o zapotrzebowaniu na ciepło, i ile może kosztować ogrzanie : http://cieplowlasciwie.pl/

mkm - 01-01-2020, 22:56

Bizi78 napisał/a:
gazu się boi

Jak to jedyny powód to powiedz mu, żeby się nie bał :wink:

Bzyk_R1 - 02-01-2020, 09:30

mkm napisał/a:
Bizi78 napisał/a:
gazu się boi

Jak to jedyny powód to powiedz mu, żeby się nie bał :wink:

Potwierdzam.

Bizi78 - 02-01-2020, 10:12

Z tym gazem to głównie chodzi o duży zbiornik na działce, który trzeba postawić ;) .
A może ktoś ostatnio podpinał i jest w temacie opłat, dzierżawy takiego zbiornika.

jacek11 - 02-01-2020, 18:49

Dzierżawa zbiornika to jest pułapka. Rozmawiałem kiedyś z sąsiadem o kosztach ogrzewania gazem,i powiedział mi o co chodzi. Dzierżawiąc butlę, podpisuje się umowę, która zobowiązuje do kupowania gazu od firmy która ten zbiornik udostępnia. W jego przypadku ogrzewanie stało się tanie, w chwili kiedy umowa z ową firmą przestała obowiązywać. Teraz może kupować gaz gdzie ma ochotę.
Nie wchodziłem w szczegóły, bo sąsiad do biednych nie należy, więc dla niego coś taniego,dla mnie może mieć zaporową cenę.
Ale faktem jest, że takie ogrzewanie jest bardzo wygodne, i mając dobrze docieplony dom, oraz poprawnie wykonaną instalację, można w miarę tanio mieć ciepło w tyłek. Niestety jeśli się nie spełni tych warunków, można nieźle popłynąć :(

Firebee - 02-01-2020, 23:50

to tylko podpowiem...
Olej opałowy w zeszłą zimę 2018-2019 wyszedł mnie 15-16 tysięcy zł... Tylko zima! A zimy nie było...
W tym roku gdzieś tak od sierpnia do grudnia wydałem już 3600zł na olej.
To chyba najbardziej kosztowne ogrzewanie, ale też wygodne.
ok. dom duży (nawet nie chce liczyć), piec 27kW, spore straty ciepła przez nieszczelne drewniane okna, ale nie zmienia to raczej faktu, że olej opałowy jest najdroższym obecnie sposobem ogrzewania.
Do tego dochodzi upierdliwość od jakiegoś czasu zgłoszeń do Urzędu Skarbowego i gdzie tam jeszcze każdego tankowania.
Obecnie zmiana na pompę ciepła powietrzną. Cały dom w podłogówce, więc powinna poradzić. Zobaczymy efekt za jakiś czas... Na pewno jeśli będą możliwości, trzeba będzie dołożyć fotowoltaikę, by obniżyć koszta prądu.

A co do gazu też rozmawiałem - kupić zbiornik za swoją kasę, wtedy gaz można brać od niezależnych dostawców. Myślałem też nad tym, bo ze względu na bardzo utrudniony dostęp do kotłowni (piwnica, kilka drzwi szer 80cm), miałem bardzo ograniczony wybór w zmianie ogrzewania.

Krzyzak - 03-01-2020, 12:14

Właśnie miałem Ci zaproponować prąd + fotowoltaika + powietrzna pompa ciepła. To chyba będzie najkorzystniejsze w dalszej perspektywie. Ja gazem za 3600 zł to mam cały rok - ogrzewanie + c.w.u. Teraz założyłem panele fotov i czekam na lato.
Dodatkowo przemyśl inwestycję w zmianę okien - pewnie te 15kPLN to będzie kosztować, ale oszczędności ogromne. Okna będą szczelne, więc od razu proponuję rekuperatory ścienne - też zamierzam teraz montować, w sypialniach jakieś ciche, np. Prana 150 a w łazience czy korytarzu to pewnie 2x tańszego Aventa. Plus klimatyzacja, bo latem już ciężko wytrzymać... A ostatnie lato też nie było jakieś wybitne, dawało się naturalnie schłodzić dom nocą...
Jak chcesz, to kup krzynkę ;) i kocioł wniesiemy do piwnicy w częściach a potem na miejscu zmontujemy ;)

Firebee - 03-01-2020, 13:12

dokładnie tak, tylko rozłożyć na lata trzeba.. okna do wymiany koniecznie, fotowoltaika koniecznie, ale przy tej powierzchni to wiesz..
poza tym z fotowoltaiką mam jeszcze jedno, głupie "ale"... ten dom nie pasuje na obsmarowanie go panelami.. jedynie mogę je dać od strony sąsiadów :P Bo nie będzie widać i na dachu garażu może...
sama pompa wyjdzie coś ~33tys
Dziś powinna zadziałać, dwa dni przerwy w ogrzewaniu na grzejnikach elektrycznych lecieliśmy :P

Krzyzak napisał/a:
Właśnie miałem Ci zaproponować prąd + fotowoltaika + powietrzna pompa ciepła. To chyba będzie najkorzystniejsze w dalszej perspektywie. Ja gazem za 3600 zł to mam cały rok - ogrzewanie + c.w.u. Teraz założyłem panele fotov i czekam na lato.
Dodatkowo przemyśl inwestycję w zmianę okien - pewnie te 15kPLN to będzie kosztować, ale oszczędności ogromne. Okna będą szczelne, więc od razu proponuję rekuperatory ścienne - też zamierzam teraz montować, w sypialniach jakieś ciche, np. Prana 150 a w łazience czy korytarzu to pewnie 2x tańszego Aventa. Plus klimatyzacja, bo latem już ciężko wytrzymać... A ostatnie lato też nie było jakieś wybitne, dawało się naturalnie schłodzić dom nocą...
Jak chcesz, to kup krzynkę ;) i kocioł wniesiemy do piwnicy w częściach a potem na miejscu zmontujemy ;)

gulgulq - 03-01-2020, 14:11

Zacząłbym od okien bo to da najszybszą oszczędność, plus drzwi wejściowe/tarasowe itp..
Okna trzyszybowe z grubą ramą 80 mm plus ciepły wiatroszczelny montaż plus ciepłe parapety (mało kto to robi).
Przy oknach generalnie idzie również do zrobienia elewacja więc można od razu podumać nad dociepleniem ścian.

Ewentualnie skaning chaty kamerą termowizyjną i poszukanie mostków cieplnych (niewielki koszt) - może ciepłu ucieka ci stropami ?
Masz teraz dotacje rządowe na docieplenie więc powinno być łatwiej pospinać budżet.

Nie zaczynałbym inwestować najpierw w źródło grzewcze przed remontem bo to trochę bezsensu - po wymianie okien/remoncie zmieni ci się charakterystyka domu. Lepiej remont ścian a dopiero później wymiana źródła ciepła. Przy takich koszta za opał (domyślam się ze spora chawira :P ) to zastanów się też nad kotłem na ekogroszek.

Jasny gwint - jak można wydać 16 tyś na grzanie domu - masz zamek z lochami czy co ?

Krzyzak - 03-01-2020, 14:50

gulgulq napisał/a:
po wymianie okien/remoncie zmieni ci się charakterystyka domu
patrząc na cenę pompy to nawet po wymianie okien będzie na styk, więc tu za wiele się nie zmieni, ale fakt - zacząłbym od okien, skoro to one są problemem
drugi najczęstszy - dach, w sensie ocieplenie stropo-dachu

ściany czy podłogi z reguły nie generują takich strat

Firebee napisał/a:
ten dom nie pasuje na obsmarowanie go panelami
tak może być, dlatego u mnie czarna dachówka i czarne panele :)
pamiętaj, że najkorzystniej mieć je od południa lub południowego zachodu, gdyż latem najwięcej zużywa klimatyzacja i jest to pod koniec dnia, kiedy dom jest max rozgrzany - a wtedy słońce jest już po zachodniej stronie
same panele też zależą od temperatury - optymalnie to 20°, powyżej i poniżej sprawność spada

Firebee - 03-01-2020, 20:54

Okna drewniane trzyszybowe.
Ściany trójwarstwowe- gazobeton 24, styropian 4, cegła 12.
Koszta ogrzewania to przede wszystkim Wysoka cena oleju.
Piece ekogroszek czy inne nie wchodziły zbytnio w gre ze względu na bardzo utrudniony dostęp do kotłowni (piwnica po schodach dębowych plus 2 pomieszczenia z drzwiami 80 - nikt nie chciał się podjąć)
Więc zostało tylko to, co zewnętrzne- gaz, pompa ciepła.
Z dofinansowania będę korzystał w komplecie - piec, okna, fotowoltaika.

joujoujou - 03-01-2020, 23:20

Jak na jeden z najkrótszych i niezbyt jasnych dni w roku, to przyznam że nienajgorzej. ;)

Ocieplenie chałupy się zrobi jak przyjdzie dofinansowanie za PV.

Krzyzak - 05-01-2020, 22:09

Firebee napisał/a:
gazobeton 24, styropian 4, cegła 12
same ściany to jakieś 0.5 W/m2*K - więc tak dość słabo, okna nawet 3 szybowe to też nie wszystko bo najwięcej przepuszcza rama - może być np. tak, że szyby zespolone mają 0.8 a rama 2.0 - wtedy średnia (której norma wymaga teraz chyba 1.1 jako całość) jest dość wysoka
no i plus nieszczelności...

jacek11 - 06-01-2020, 11:18

Jak są docieplone sufity ?