[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Galant kręci i nie odpala
Krzyzak - 17-05-2019, 17:17
pewnie
ja zmieniałem na podłodze
rozrusznik jest pośrodku, więc obojętnie z której strony podniesiesz - najlepiej zrobić to z 2
pawel253 - 17-05-2019, 22:23
ok hugo miales racje odpala o niebo lepiej ale czuje ze jakieś problemy mogą być na stacyjce bo trzeba kluczyk ostawiać w mocnym górnym położeniu i zdarzało sie ze kilka razy cykną na początku tak choćby sie zacinał albo to ten bear hmmm ciezka rozkmina ale postep duzy wymienilem rozrusznik na lewarku na parkingu nie ma filozofi
Hugo - 18-05-2019, 09:08
Wymiana rozrusznika w tym silniku to przyjemność
jafo2 - 05-11-2019, 19:10
Witam, odgrzewam temat.
Właśnie mój galant popsuł się pierwszy raz.
Idzie mu 19 rok wiec maił już prawo. Oddałem do warsztatu ale rozłożyli ręce bo po podpięciu kompa nie ma błędów a oni nie elektrycy.
Auto zgasło w trakcie jazdy bez żadnego szarpania, po prostu zgasło i już nie odpaliło.
Stwierdzam brak iskry.
Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak sprawdzić aparat zapłonowy co można pomierzyć multimetrem?
Na allegro znalazłem aparat po regeneracji:
Pytanie co można pomierzyć na pinach w aparacie ewentualnie na wtyczce która do niego idzie.
Nie jestem mechanikiem wiec proszę łopatologicznie.
Krzyzak - 05-11-2019, 20:43
Nic nie pomierzysz. Znaczy w manualu jest opis jak sprawdzić tranzystor mocy, ale on nie padł - padła cewka, miałem to samo i objaw identyczny. Cewkę za 230zł kupiłem, Mobilletron i działa po dziś dzień, ale ostatnio jej nie widzę w sprzedaży a ktoś pisał, że nowa już może 450zł kosztować, więc tyle co 4 używane aparaty...
przemek1602 - 06-11-2019, 08:22
Owszem, u mnie skończyło się na używanej
Marcino - 06-11-2019, 10:20
Krzyzak napisał/a: | Cewkę za 230zł kupiłem, Mobilletron i działa po dziś dzień, ale ostatnio jej nie widzę w sprzedaży a ktoś pisał, że nowa już może 450zł kosztować, więc tyle co 4 używane aparaty... |
Pytanie czy używany aparat wytrzyma tyle co nowa cewka?
jafo2 - 12-11-2019, 17:47
Dobra własnie wyciągnąłem cewkę zapłonową.
Nie było łatwo pod blokiem w ciemności żeby nie pogubić śrubek ale jest.
Czy da się na niej coś zmierzyć żeby sprawdzić czy jest dobra i nie wymieniać niepotrzebnie.
Domyślam się że dwa wejścia to zasilnie czyli obwód pierwotny.
Sprawdziłem opór i jest jakieś 1.2 oma.
Jak zmierzyć obwód wtórny? Obudowa plastykowa czyli bolec z którymś z wejść powinien pokazać opór na obwodzie wtórnym?
ALEX-77 - 09-03-2022, 23:18 Temat postu: Galant 2.5 V6 nie odpala Witam
Panowie mam taki problem ,Galant 01r. 2.5 V6 LPG jest ale od jakiegoś czasu nie działa jeździłem tylko na benzynie , pewnego dnia po dłuższej przerwie odpaliłem go pochodził pare sekund i zgasł ,wcześniej dość długo jeździłem na rezerwie i pomyślałem no tak paliwo, wlałem z 15l rezerwa zgasła ale od tej pory nie zapalił ,pompa chodzi bo ja słychać ,iskra na świecach jest tzn.na jednej sprawdzałem , nie wiem jaka wielka ma być ale wydaje mi się ze jest Ok,check engine nie swieci ,świeca mokra ,ale to chyba dlatego ze długo go piłowałem ,nie mam już pomysłu
Marcino - 10-03-2022, 07:42
ALEX-77 napisał/a: | Galant 01r. 2.5 V6 LPG jest ale od jakiegoś czasu nie działa jeździłem tylko na benzynie , pewnego dnia po dłuższej przerwie odpaliłem go pochodził pare sekund i zgasł ,wcześniej dość długo jeździłem na rezerwie i pomyślałem no tak paliwo |
Rezwerwa nie ma tu nic do rzeczy. Zdenerwował sie ze nie jezdzi na LPG. Ja jednak obstrawiam cewke znowu
ALEX-77 - 10-03-2022, 08:18
Marcino napisał/a: | ALEX-77 napisał/a: | Galant 01r. 2.5 V6 LPG jest ale od jakiegoś czasu nie działa jeździłem tylko na benzynie , pewnego dnia po dłuższej przerwie odpaliłem go pochodził pare sekund i zgasł ,wcześniej dość długo jeździłem na rezerwie i pomyślałem no tak paliwo |
Rezwerwa nie ma tu nic do rzeczy. Zdenerwował sie ze nie jezdzi na LPG. Ja jednak obstrawiam cewke znowu |
Cewka powiadasz , a jak to jest z cewką jak jest padnięta ? bo iskrę mam na świecy
Hugo - 10-03-2022, 08:46
Podstawowe pytanie, jakiego koloru jest iskra? Jak nie jest niebieska tylko żółto pomarańczowa to cewka zapłonowa kaput.
ALEX-77 - 10-03-2022, 08:51
Hugo napisał/a: | Podstawowe pytanie, jakiego koloru jest iskra? Jak nie jest niebieska tylko żółto pomarańczowa to cewka zapłonowa kaput. |
Kolor raczej biało niebieski ,sprawdze jeszcze raz dzisiaj dokładnie , a wg. dostac cewkę widzę nie jest tak łatwo . Jeszcze jedno na zasilaniu pompy paliwa na kostce mam w momencie kręcenia 9,5V ale pompka chodzi , wziałem kable i z drugiego auta próbowałem na kostce pojawiło sie 11,8V ale dalej nie odpala.
Krzyzak - 10-03-2022, 09:01
Miałem podobny przypadek - przyjechał na wymianę rozrządu i nie chciał odpalić. Zalanie 20 litrów benzyny nie dało rezultatu. Żeby wyeliminować cewkę spróbowaliśmy odpalić na plaka - silnik odpalił i już chodził normalnie potem. Dodam, że auto zaparkowane było pod górkę.
ALEX-77 - 10-03-2022, 09:04
Krzyzak napisał/a: | Miałem podobny przypadek - przyjechał na wymianę rozrządu i nie chciał odpalić. Zalanie 20 litrów benzyny nie dało rezultatu. Żeby wyeliminować cewkę spróbowaliśmy odpalić na plaka - silnik odpalił i już chodził normalnie potem. Dodam, że auto zaparkowane było pod górkę. |
Własnie też juz mi chodziło po głowie spróbować z tym plakiem ,tylko myslałem że to raczej do diesli ten patent .A jak pryskałeś ? na filtr czy zdjołeś ?
|
|
|