To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Bawarczyk

Owczar - 04-12-2018, 22:29

SPIDER-ek napisał/a:
Widzę że się nie nudzisz i już rozbebeszony Ciekawi mnie jeszcze Marcin kiedy skończy na BMW, a w sumie i ja się do tej marki przymierzam bo Infiniti mnie nie zadowoliło

BMW to przede wszystkim radość z jazdy :) Ale od F01, które mi się podoba i F10 skończyła się era porządnych silników w BMW - choć i te poprzednie nie były bez wad, to połykały te serki tys km. To mnie niestety skutecznie zniechęca :) Co nie znaczy, że bym nie pojeździł BMW i już gratulowałem Bartkowi na priv. Stereotyp kierowców BMW nie bierze się bez powodu, oni tak jeżdżą bo mogą więcej. Nawet podstawowe wersje silnikowe mają zapas mocy w stosunku do typowych aut dla Kowalskiego. Do tego super zestrojone zawieszenie, układ kierowniczy i rozkład masy z napędem RWD.

Jak już Bartek wspomniał, stopień skomplikowania silników jest coraz większy, coraz trudniej będzie to robić w domowym zaciszu, dlatego póki co pozostaje wierny japońskim markom. A w szczególności galantowi :D który wrócił do łask i stał się wołem roboczym, który co drugi dzień jest wietrzony na wysokich obrotach, jeździ po błocie, a już niedługo zacznie targać przyczepkę.

Olivia - 05-12-2018, 21:39

Podwozie wygląda jakby było często myte lub jeździło w ciepłym kraju. Gdy kupiłam od znajomego E91 wyglądało porównywalnie. Kiedyś gdy latałam do zakładów z częściami w Monachium miałam okazje dość dużo rozmawiać z różnej maści pracownikami, m in. lakierni czy finalnego montażu. Oni twierdzili że te zabezpieczenie przeciw rdzy jest kiepskie.
Nie mniej jednak moja Bunia rdzy nie ma w ogóle.

Sądzicie że BMW ma dobrze zabezpieczoną blachę przed rdzą ?

deejay - 06-12-2018, 19:27

Olivia napisał/a:
Podwozie wygląda jakby było często myte lub jeździło w ciepłym kraju.

Auto krajowe i śmigało wyłącznie po naszych drogach.

Olivia napisał/a:
Sądzicie że BMW ma dobrze zabezpieczoną blachę przed rdzą ?

Jedyne modele jakie widzę , aby posiadały ogniska korozji to E46 i E90 . Są to miejsca szczególnie w okolicach tylnej belki zawieszenia . Modele E60,F01,F10/11 posiadają poszycia drzwi , błotniki maski ze stopu alu. Tam gdzie Fe każdy element i profil wew. zalany woskiem jak na powyższej fotce. Czyste podwozia i komora silnika w większości modeli BMW są dzięki zabudowanej dosyć szczelnie podłodze , to wielki plus i ochrona m.in przed kamieniami i przede wszystkim aerodynamika pojazdu i brak zawirowań powietrza , czyli cicho w kabinie.

Auto złożone na gotowo . Geometria ustawiona , klimatyzacja uzupełniona , przegląd emisji spalin na SKP przeszedł bez problemu. Pierwsze 200km za mną , bez uwag do silnika , sucho i bez wycieków . Jazda raczej spokojna, bo wszystko sie ładnie dociera :wink: Skrzynia w tym aucie robi jednak mega robotę , przy 90 km/h ok 1500obr/min :wink: Jutro też powinny dotrzeć nowe kapcie , bo stare Run Flaty mocno hałasują i nadają sie jedynie na śmietnik. To jeszcze fabryczne opony od nowości .

A takie hamulce powinny być w V6 , bo to co tam siedzi oryginalnie to żart , nie pasujący do tego modelu, masy i mocy auta.

Up

Dziś dotarły nowe oponki sprawdzone już na Aurisie i jestem z nich bardzo zadowolony, więc decyzja tylko jedna . Zastosowałem również też dodatek do oleju Archoil nanoboran potasu .

mkm - 08-12-2018, 00:26

deejay, a nie lepiej/bezpieczniej było zastosować jakiś wzbogacony syntetyk zamiast dolewki?
deejay - 08-12-2018, 12:47

mkm napisał/a:
a nie lepiej/bezpieczniej było zastosować jakiś wzbogacony syntetyk

A co polecisz np ?

Krzyzak - 08-12-2018, 20:17

deejay napisał/a:
nowe oponki sprawdzone już na Aurisie i jestem z nich bardzo zadowolony

mam je w Leonie oraz w E32 ale nie jeździłem jeszcze po śniegu, lodzie itp.
można śmiało wyjechać?

pytam, bo do mazdy dostałem letnie tak beznadziejne, że raczej wiosną kupię coś nowego a obecne zimówki (Vredestein) też są tragiczne - pierwszy śnieg i Baśka jechała z górki jak na łyżwach...
strach w oczach był

i teraz się zastanawiam czy kupić do Mazdy crossclimate na felgi 17" jako letnie i zimowe a obecne zimówki 16" sprzedać
czy kupić 17" dobre zimówki i też jeździć nimi w lato i w zimie
raczej nie chciałbym kupować dobrych zimówek na 16", skoro obecne letnie i tak są śmieciowe a dodatkowo 17" mają czujniki ciśnienia i nie wnerwia mnie ta lampka na zegarach...

deejay - 08-12-2018, 21:59

Krzyzak napisał/a:
mam je w Leonie oraz w E32

I jestem ciekaw twojej opinii Darek na temat Michelin :wink: :?:

Krzyzak - 09-12-2018, 14:26

Wg mnie są spoko, ale mam małe porównanie bo to pierwsze wielosezonowe i jeszcze nie jeżdżone w zimie. Wolałbym aby ktoś mi realnie powiedział, czy śmiało mogę na śnieg wyjechać, bo przez te kilka dni teraz to jeździłem Galantem z Nokian W+
deejay - 09-12-2018, 19:32

Darek oponki kupiłem po namowie kolegi , który od kilku lat posiada je w Audi A4 i śmiga na narty w góry .

Poniżej filmik , jak oponki radzą sobie w każdych warunkach .

https://www.youtube.com/watch?v=sSGAakbVHcI

vrangsinn - 09-12-2018, 19:46

My obecnie we flocie na 4 nowych autach dostaliśmy wielosezony flagowe ale Continentala...poki co sprawują sie b. dobrze tyle ze nie było śniegu jeszcze...ale róznica jest na + o wiele lepsza niż wielosezony mniej renomowanych firm, nie bede robil antyreklamy, kwestia teraz wytrzymałości...
Marcino - 10-12-2018, 08:17

Znajomy ma w A6 Allroad 3.0 TFSI... i mówi ze rewelacja, zimę przejeździł zero problemów. Drugi kolega zjęzdza juz kolejny komplet w Rover'e. Ogólnie polacaja Micheliny. Teraz pojawiły się inne dobre marki z homologowanymi zimówkami.
eremita - 10-12-2018, 10:01

Ja też mam te oponki i jestem mega zadowolony,czekam na śnieg jak też dadzą rade to żonie do scenica też je zakładam :)
Marcino - 10-12-2018, 11:41

Włąsnie w pracy miałem dyskusję o oponach całorocznych - kolega do nowego z salonu Suzuki Scross załozył NOkian waterproof....
Z poniższego testy wynika ze Michelin CC jest dobra na suchym i mokrym ... a na sniegu jakoś sobie radzi..

https://www.sklepopon.com...to-zeitung-2017

sampler - 10-12-2018, 12:56

Też testują w Golfie :)

https://www.youtube.com/watch?v=Y0svtF0kiVs

M CC+ vs Bridgestone A005

Krzyzak - 11-12-2018, 10:23

testy tylko na ubitym śniegu... słabo