ASX Ogólne - ASX 2020
krzychu - 10-03-2019, 22:20
Michauek22 napisał/a: |
A Jatco złe jest czy co? |
Nie chodziło czy dobre/zle tylko że kupione od dostawcy. Nie musieli tego zaprojektować tylko kupili o co kupuje Nissan czy Suzuki.
Zaprojektowali też napęd, który bez przełącznika radzi sobie lepiej niż te Mitsubishi z przełącznikiem (LOCK).
https://www.youtube.com/watch?v=9p1D-rpN0xE
https://www.youtube.com/watch?v=n-uAtG9gCvM
Ale wiem, rdzewieje... Na szczęście mam czerwoną to nie będzie widać.
mkm - 10-03-2019, 22:37
Idąc tym tokiem rozumowania, Mazda ma skrzynie od dostawcy tajwańskiego.
Tyle razy prosiłęm - zanim coś napiszesz sprawdzaj informacje.
Poczytaj o firmie Jatco, jak trzymasz się nomenklatury CVT8 to pisz o wcześniejszej CVT7 (bez losowo wybranego modelu skrzyni) itp. itd.
I trzymaj się tematu.
[ Dodano: 11-03-2019, 01:10 ]
Przypominam, że temat dotyczy ASX-a rok modelowy 2020... więc wrzucanie jakiś filmów z 2013 - ego jest zwykłym trollingiem.
MarekC - 11-03-2019, 08:56
Czy skrzynia W6MBC - stosowana w ASX 1,6 DI-D też pochodzi od Jatco, czy innego dostawcy ?
krzychu - 11-03-2019, 09:11
MarekC napisał/a: | Czy skrzynia W6MBC - stosowana w ASX 1,6 DI-D też pochodzi od Jatco, czy innego dostawcy ? |
Ta pewnie jest z PSA, a skąd bierze PSA to nie wiem. W końcu ASX to jest to samo co C4 AirCross.
MarekC - 11-03-2019, 09:15
Tyle, że skłądane w JPN - poszukam dalej.. Moze po oznaczeniu PSA dojdę do producenta
krzychu - 11-03-2019, 09:24
MarekC napisał/a: | Tyle, że skłądane w JPN |
Ale co skrzynia/silnik w JPN? Na pewno nie. Jadą/płyną tam sobie gotowe do zamontowania.
MarekC - 11-03-2019, 11:43
Cały zespół - czy może sam silnik, a sprzęgło i skrzynia są dokładane w JPN ?
W drugim wypadku mogłby być japońskie
Silniki 9HD są chyba montowane 3 miejscach: PSA (Tremery, Douvin w FR), Ford (Dagerham - UK)
Wygląda, że silnik, skrzynie pochodzą z PSA Powetrains (Valenciennes). Silnik ma wewnątrzne oznaczenie DV6, skrzynia MCM, max moment na wejściu 330Nm. Sprzęgło chyba od Valeo. Być może dlatego deko "haczy" przy zmienianiu biegów. W Suzuki miałem Aisin - chodziła z oporem, ale pewnie..
Michauek22 - 11-03-2019, 15:26
Tak, Aisin jest generalnie bez zarzutu.
krzychu - 11-03-2019, 15:47
mkm napisał/a: | Idąc tym tokiem rozumowania, Mazda ma skrzynie od dostawcy tajwańskiego.
|
Pokaż... Od kogo? Bo ja nie doszukałem się informacji przed zakupem samochodu kogo to skrzynie są. A Mazda się chwali rozwiązaniami:
https://www.youtube.com/watch?v=rqHGnfnQPk4
mkm napisał/a: |
Tyle razy prosiłęm - zanim coś napiszesz sprawdzaj informacje.
Poczytaj o firmie Jatco, jak trzymasz się nomenklatury CVT8 to pisz o wcześniejszej CVT7 (bez losowo wybranego modelu skrzyni) itp. itd. |
Dlaczego mam pisać o "CVT7"? Bo tak chcesz? To że chcesz mnie zdyskredytować przy każdej możliwej okazji to od dawna zauważyłem. Tylko że się zazwyczaj nie udaje. CVT7 (JF015E) to stara skrzynia... CVT8 (JF016E) zastąpiło JF011E jakiś czas temu... JF011E były stosowane w Nissanie i Suzuki tak jak napisałem wyżej. A tak naprawdę nie chodziło mi o dany model tylko firmę która jest dostawcą skrzyń dla kilku producentów. A teraz możesz posprzątać swoje docinki pod pretekstem mojego trolowania.
mkm napisał/a: | Przypominam, że temat dotyczy ASX-a rok modelowy 2020... więc wrzucanie jakiś filmów z 2013 - ego jest zwykłym trollingiem. |
Co bym nie napisał i tak będę trollem dla ciebie wiec co za różnica. Na pewno ten 2020 będzie tylko lepszy.
sla - 11-03-2019, 18:03
Panowie, nie wiem o co sie kłócicie, ASX w/g mnie jest marnym samochodem, Mazda CX-3 troche lepszym, ale żadem z nich nie wywołuje szybszego bicia serca i bezwzględnej chęci posiadania ich. Ot, typowe samochody w swoich segmentach nie wzbudzające jakiś specjalnych emocji.
Michu9 - 11-03-2019, 19:19
Ale litości ... samochody (nowe) z segmentu zaczynającego się od około 60 tys. zł, mające wywoływać szybsze bicie serca hehe dobre
Za taką kwotę samochód ma być praktyczny (widoczność, przestrzeń, wygoda, itd), prosty konstrukcyjnie, jak najbardziej niezawodny i w to celuje ASX. Na co mi 100 przetłoczeń karoserii, udawane wloty-wyloty, sportowe linie nadwozia, chromy, itd jak pod maską ... 120 km
Co do ASX 2020 - silnik 2.0 na duży plus (oby wydłużyli przełożenia skrzyni, albo dali 6 biegową skrzynię). Wizualnie na minus - przerost formy nad treścią.
krzychu - 11-03-2019, 20:39
sla napisał/a: | Panowie, nie wiem o co sie kłócicie |
O nic się nie kłócimy. mkm ma do mnie osobiste problemy po prostu. W sumie sam się dziwie że można mieć do mnie wąty przez tyle lat...
sla napisał/a: | Mazda CX-3 troche lepszym |
Mniejszy, rdzewieje, za drogi, prawie bez bagażnika... Pewnie się będzie psuł, a jak nie to na pewno ukradną.
Michu9 napisał/a: | albo dali 6 biegową skrzynię |
Raczej w wersji 4x4 będzie komponowany z CVT8. Skrzynia ma duży zakres przełożeń więc nie powinno być problemu z jazdą autostradą.
sla - 11-03-2019, 20:49
Michu9 napisał/a: | Ale litości ... samochody (nowe) z segmentu zaczynającego się od około 60 tys. zł, mające wywoływać szybsze bicie serca hehe dobre |
Istnieją takie, aktualnie to Suzuki Jimny. Niby nic nadzwyczajnego, a na całym świecie czekają na niego klienci. Sam zastanawiam się nad jego kupnem, jako samochodu do zabawy w lekkim terenie. Tani a ma w sobie coś fajnego.
baart77 - 11-03-2019, 23:08
zasmucę Cię, Jimnego minimum przez rok nie dostaniesz haha, taki hit:D a to, że tak schodzi to: bo jest kultowy, bo nie ma konkurencji dla siebie w segmencie który reprezentuje (no chyba, że Uaz)
co do ASX po lifcie, kolega wyżej pisze, że wizualnie minus, moim zdaniem przeciwnie, zyskał świetny wygląd i głównie on mnie skłania do rozpatrywania zakupu, w każdej innej dziedzinie Suzuki Vitara wygrywa..
skrzynia CVT hmm nie jestem przekonany.. silnik 2.0 dla mnie spoko opcja nie mam nic przeciwko
sla - 12-03-2019, 07:12
baart77 napisał/a: | zasmucę Cię, Jimnego minimum przez rok nie dostaniesz haha, | Mysle , że nie kupię w Polsce nawet za 2 lata. Schodzi bo ma w sobie własnie to coś, a konkurencji w segmencie to nie miał też stary model.Trzeba po prostu trafic w punkt, a będą kupowali wszyscy.
|
|
|