Space Star Techniczne - [MSS 1.6] [SKRZYNIA BIEGÓW] Skrzynia i sprzęgło
JCH - 04-05-2014, 22:01
cakp napisał/a: | Jak wcisne sprzęgło podczas hamowania silnikiem to przestaje wyć. Słychać moze tylko takie mniejsze wycie z kół? Nie potrafie dokłądnie okreslic z poziomu kierowcy. | Wskazywałoby to, że jednak szumią łożyska w skrzyni skoro przestaje wyć gdy wciśniesz pedał sprzęgła
cakp napisał/a: | Co powinienem kupić, wymienić? | Pkt. 1. wskazuje, że coś "nie halo" przy sprzęgle - jak już napisał futrzany docisk lub łożysko oporowe. Ale cokolwiek by to nie było warto przy jednej robocie wymienić komplet: tarcza sprzęgłowa, docisk, łożysko oporowe.
Pkt. 3. wskazuje, że kończą się któreś łożyska w skrzyni - również przy jednej robocie warto wymieć komplet i mieć spokój na kolejne lata.
Przy okazji - jaki masz przebieg
cakp - 06-05-2014, 11:59
Na początku muszę wymienić opony bo to jest tez przyczyna wycia (ząbkowanie opon). A potem czeka mnie dalsze nasłuchiwanie skrzyni.
Hamowanie silnikiem na 4 i na 5 słychac dość dobrze, przy wysprzęglaniu cisza.
Ad1 łozysko oporowe na postoju minimalne słychac (grzechotanie) ale powiązałem to z szarpaniem na 1 biegu i mowię sobie wymienie komplet ze sprzęgłem. Dzięki za info już wiem czego szukać w komplecie.
Ad3. W sumie przy wymianie kompletnego sprzęgła i tak pewnie muszą skrzynię zdjąć więc można przy okazji wymienić łożyska w skrzyni. Pytanie tylko czy z praktyki taniej kupić skrzynię czy wymieniać łożyska. I jakie to są koszty wymiany łożysk w skrzyni
Przebieg 170 tys km. Kupiłem auto rok temu, sprowadzan,e które miało 160 tys km. Ostatni wpis w książce przy 140tyś. Więc cięzko wychwycic oryginalny przebieg. Helmut na pewno do kościoła tylko nie jeżdził.
Mogę dodać ze jezdze na oleju syntetycznym i nie bierze oleju od wymiany do wymiany. W skrzyni nie ma wycieków, nie poci się. Olej w skrzyni wymieniany rok temu.
Może to jakis plus co do autentycznosci przebiegu. Autem na pewno chce jeszcze pojeżdzić bo w sumie jest mało awaryjne
[ Dodano: 25-06-2014, 14:31 ]
Pomogła wymiana opon na nowe. Auto przestało wyć.
Zakupiłem Fulda EcoControl 69dB. Space Star nie jest super wygłuszony w nadkolach. Ja akurat słyszę szum opon na trasie.
gargi12 - 28-09-2014, 09:26 Temat postu: Sprzęgło Witam wymieniał ktoś może sprzęgło bo właśnie się rozsypało i nie-wiem od czego się zabrać czy trzeba całą skrzynie wyjmować z półosiami czy wystarczy ją tylko odchylić aby dostać się do tarczy
Edit by MOD.
Proszę używać szukajki i nie zaśmiecać działu.
robertdg - 28-09-2014, 14:32
Trzeba zdemontować skrzynie
|
|
|