To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VII REUTYLIZACJA

mkm - 01-01-2020, 17:26

Moim zdaniem mamy walkę JP-FR w myśl oczywiście "wolnego rynku" :mrgreen:

Chłopa (i jego kancelarię prawną) japończycy podejrzewają o kreatywną księgowość i działanie na szkodę firmy w momencie przejmowania Nissana, a także przytulenie bardzo ładnej wielocyfrowej kwoty na prywatny rachunek.
Podobno zamknęli go w areszcie domowym z całkowitym odcięciem od świata (żona twierdzi, że przez pół roku nie była w stanie nawet z nim porozmawiać).
Podobno ona :mrgreen: zorganizowała jego ucieczkę. :mrgreen:
Oczywiście w tle mamy francuskie służby, "znikanie" samolotu, podejrzenie lewego francuskiego paszportu na który wjechał do Libanu (bo trzy prawdziwe musiał oddać w jp :mrgreen: ) i coraz to pikantniejsze newsy.
Najnowszy to to, że wywieźli go w futerale na sprzęt muzyczny :mrgreen:
Tak czy owak po tym numerze gość ma przerąbane.

Bzyk_R1 - 01-01-2020, 18:54

Czy to ma jakiś wpływ na nasze życie?
mkm - 01-01-2020, 18:56

Jak jesteś amebą to nie ma żadnego :mrgreen:

[ Dodano: 01-01-2020, 19:19 ]
Szybko napisałem, stad wycieczka w świat pierwotniaków. :oops:

Krzysiek ma i to duże.
Pamiętaj o życiu na kredyt, kreatywnej księgowości itp. narzędziach finansowych.
To działa na "zmowie".
Jeden element układanki wypada i reszta leci razem z nim (a raczej za nim).
Tu mamy poteżny element globalnych układanek.
Grupa Renault jest na tyle duża, że gdyby okazało się, że akcja prezesa to tylko wierzchołęk góry lodowej (przypomina się chociażby akcja z zakupem lewego aluminum przez Nissana i Mitsu) to odszkodowania będą na tyle potężne (znając pamiętliwość i dociekliwość ludzi z kraju kwitnącej wiśni), że Renault może mieć duży problem z płynbnościuą kredytową i wartością akcji, a biorąc pod uwagę jaki mają stan posiadania... to może być ciekawie.

Równie dobrze może to być próba odzyskania japońskich marek, utopienia i przejęcia Renault (o czym się już chwilę mówi) i 100 innych fascynujących rzeczy.

Sprawę przytoczyłem, bo jest żywcem wyjęta ze scenariusza filmu sensacyjnego (a nawet lepsza), aa nasza marka spod znaku diamentów niestety jest powiązana z Renault... więc jakie znaczenie dla Mitsu miał uciekający pan prezes wyjdzie z czasem :wink:

Bzyk_R1 - 01-01-2020, 19:32

Noo...dobrze dalej nie widzę co to może zmienić w naszym klimacie.
Krzyzak - 01-01-2020, 21:39

mkm napisał/a:
zorganizowała jego ucieczkę
czytałem, że wywieźli go w futerale od instrumentu po imprezie noworocznej, na której miał grać jakiś zespół :)
mkm - 01-01-2020, 22:51

Wigilijnej. :mrgreen:
Prywatny koncercik w miejscu aresztu domowego.
Potem w skrzyni/futerale na "lotnisko regionalne" na jakiejś jp wysepce, lot do Turcji, a z Turcji prywatnym samolotem do Libanu :D

Jest tam trochę mułu. Nie potrafią sprawdzić na jakich dokumentach wjechał :roll:
podobno jest wrabiany przez managerów Nissana i osoby "Nissana" w rządzie Jp.

Bizi78 - 02-01-2020, 10:14

Bry kawosze :coffee2: :coffee2: .
Bzyk_R1 - 02-01-2020, 14:03

Mnie bardziej interesują inne newsy. Są regiony na naszym globie gdzie od kilku lat nie spadła ani kropla deszczu, panuje niewyobrażalna susza, klimat i temperatura są nie do wytrzymania, zmusza to do migracji ludność na północ, gdzie jest chłodniej i da się żyć.
joujoujou - 02-01-2020, 23:15

Dobry wieczór.
Bzyk_R1 napisał/a:
panuje niewyobrażalna susza
I się pali. Z Twojego zawodowego punktu widzenia z cała pewnością wiesz co się dzieje w OZ. Też zresztą wiem, kumpel z podstawówki mieszka w Sydney - jest mocno niefajnie.

Na rynku motoryzacyjnym ogólnie jest dość niewyraźnie, sam widzę po mojej fabryce - mamy ogromne niby kontrakty na uszczelki do pierwszego montażu dla wszystkich niemal wiodących producentów aut w USA i Europie (poza francuzami i makaroniarzami), a przez ostatnie 3 miesiące produkowaliśmy "do szuflady" - pomimo zredukowanej (tymczasowo, o 10%) załogi, mamy pełne magazyny i trzypiętrowo ustawione rzędy palet wyładowane gotowymi uszczelkami poupychane pomiędzy maszynami na halach produkcyjnych. Aż się boję co zastanę po przerwie świątecznej.

Bizi78 - 03-01-2020, 10:15

Bry kawosze :coffee2: :coffee2: .
Krzyzak - 03-01-2020, 12:06

joujoujou napisał/a:
3 miesiące produkowaliśmy "do szuflady"
ja czasem przejeżdżam obwodnicą trójmiasta, gdzie widzę ilość aut zgromadzonych u Plichty (wszystkie marki od seata po skodę) i w stosunku do tego co było tak z 2 lata temu, to ilość się zmieniła kilka razy - kiedyś był plac z tyłu i wewnętrzne parkingi a teraz cały plac, wszystkie drogi dojazdowe (stały się szerokości 1 auta teraz), place przy drodze gminnej i jeszcze ogromny plac na błotku - myślę, że stoi i czeka z 3x może i 4x tyle aut co niedawno...
widzę też po zatrudnianiu w mojej branży (IT), że jest zastój - firmy od pół roku bardzo ostrożnie podchodzą do zatrudniania nowych - nawet tych na B2B, których można traktować jak meble (dziś jest jutro nie)...
jak nie będzie czegoś spektakularnego to w stylu bardziej otwarta wojna usa-chiny (niż tylko gospodarcza), to pewnie nic się nie ruszy

[ Dodano: 03-01-2020, 14:54 ]
I bach takie info z dziś:

https://www.rmf24.pl/rapo...e-n,nId,4241857

Cytat:
Premier Iraku Adil Abd al-Mahdi nazwał zabicie irańskiego generała Kasema Sulejmaniego i jednego z dowódców irackiej milicji Abu Mahdi al-Muhandisa "kolosalnym pogwałceniem suwerenności Iraku". Według szef irackiego rządu "uruchomi to niszczycielską wojnę w Iraku, regionie i na świecie".

Czytaj więcej na https://www.rmf24.pl/rapo...ampaign=firefox

oni nie potrafią się rozwijać bez wojny... znaczy miałem na myśli szerzenia demokracji...

joujoujou - 03-01-2020, 23:08

Dobry wieczór z dobrą kawą. Choć na rynku niewesoło, to trzeba żyć dalej.

I napić się. Ale to jutro. :)

robertdg - 03-01-2020, 23:24

Krzyzak napisał/a:
...

[ Dodano: 03-01-2020, 14:54 ]
I bach takie info z dziś:

https://www.rmf24.pl/rapo...e-n,nId,4241857

Cytat:
Premier Iraku Adil Abd al-Mahdi nazwał zabicie irańskiego generała Kasema Sulejmaniego i jednego z dowódców irackiej milicji Abu Mahdi al-Muhandisa "kolosalnym pogwałceniem suwerenności Iraku". Według szef irackiego rządu "uruchomi to niszczycielską wojnę w Iraku, regionie i na świecie".

Czytaj więcej na https://www.rmf24.pl/rapo...ampaign=firefox

oni nie potrafią się rozwijać bez wojny... znaczy miałem na myśli szerzenia demokracji...

Zbawcy Świata :roll:

joujoujou - 04-01-2020, 11:18

Dzień dobry.

Kawa i ciasto. :)

mkm - 04-01-2020, 21:08

Myślałem, że wyścigi samochodowe znam i żadne dziwne serie mnie nie zaskoczą :mrgreen:
Jakże się myliłem 8)

Ogląda się jak dobry kabaret :biggrin:

https://www.youtube.com/watch?v=36NfR33yQhg

pojechalibyście? :P