Nasze Miśki - Outlander Turbo +
uszaty69 - 20-05-2020, 21:52
każdy tylko KM i KM. Nm łamie korby a nie moc. Moc może tłoka uwalić co najwyżej, a te tłoki wytrzymają duuuużo. Napędy w OT są tak samo wytrzymałe jak w Evo.
ledziu - 20-05-2020, 21:55
uszaty69 napisał/a: | każdy tylko KM i KM. Nm łamie korby a nie moc |
O przepraszam ja wyraźnie napisałem Nm a o wyznaczniku trwałości napędu w pałerze specjalnie nic się nie odzywałem
wałek - 20-05-2020, 23:40
Większość podzespołów zabija moment.. I jego przebieg 🙄 także moc nie zawsze jest dobrym wyznacznikiem wytrzymałości 😀
Silnik gotowy do włożenia, jutro wkładamy.
Zamuliłem z kolektorem ssącym i nie ogarnąłem jakiegoś z evo, wymienie jak będę zmieniał wtryski
Fighter001 - 21-05-2020, 00:24
uszaty69 napisał/a: | każdy tylko KM i KM. Nm łamie korby a nie moc. Moc może tłoka uwalić co najwyżej, a te tłoki wytrzymają duuuużo. Napędy w OT są tak samo wytrzymałe jak w Evo. |
To że wału czy mostu nie ukręci przy tych 600Nm to jasne, bardziej chodziło mi o zawieszenie tych napędów. Już w serii da się wyrwać tuleje tylnego mostu czy podpory wału klepiąc z procedury.
uszaty69 - 21-05-2020, 01:24
wałek napisał/a: | Silnik gotowy do włożenia, jutro wkładamy. |
ładny bardzo kolektor , ale jestem ciekawy jaki będzie na tak długich rurach spool
wałek napisał/a: | Zamuliłem z kolektorem ssącym i nie ogarnąłem jakiegoś z evo, wymienie jak będę zmieniał wtryski |
leży mi seryjny kolektor z evo 8 jak potrzebujesz. Trzeba było mówić
Fighter001 napisał/a: | Już w serii da się wyrwać tuleje tylnego mostu czy podpory wału klepiąc z procedury |
Tuleje dyfra w OT są kiepskie i szybko wypadają nawet przy normalnej jeździe. Kurcze już nie pamiętam dokładnie, ale pasują idealnie z jakiegoś Peugeota z przedniego wahacza. Jak dobrze pamiętam, to zakładałem chyba z Peugeota 407 - są pełne i nie do zabicia, a nie wibrują i nie przenoszą.
wałek - 21-05-2020, 05:27
Cieszę się że podoba sie kolektor😊 dzięki 😊
Myślę że różnica w spoolu będzie nie zauważalna, a zalety równych kanałów będą widoczne w górnym zakresie obrotów. Zobaczymy porownamy z Twoim 🤣 btw, jakie turbo będzie u Ciebie? Zostawiasz dotychczasowe?
Ile chcesz za kolektor?
Wpadnie coś monety to wałków będę szukał..
Turbocbr - 21-05-2020, 09:14
Uszaty69
Tuleje dyfra są dostępne z poliuretanu Olkusz. Nie ma na nich wibracji itp.
staszq2 - 21-05-2020, 13:33
wałek, gdzie robiłeś wyważanie wału? Odprężałeś coś motorownie? Bo widzę że uszczelka raczej nie OEM
uszaty69 - 21-05-2020, 20:12
wałek napisał/a: | jakie turbo będzie u Ciebie? Zostawiasz dotychczasowe? |
Na razie mam turbo z E9 xxx580 z dużym wirnikiem, ale tylko kompresji. Teoretycznie 430KM max na 2.0. Zobaczymy w jakim będzie stanie bo kilka miesięcy jazdy na ALS i urwana sonda egt stawia znak zapytania. Planuje oddać do Polo na powiększenie max co to turbo wydoli. Zależy mi na spoolu. Jak nie dobije powyżej 500KM to będzie FP Red, może nawet Black lub GTX3076.
wałek napisał/a: | Wpadnie coś monety to wałków będę szukał.. |
Wsadze teraz 274/278 , to będę pewnie wyjmował HKS 272 obecne. Nowe dawałem w zeszłym roku. Tyle że nie wiem kiedy motor złożę. Dziak dał termin na koniec czerwca z głowica 😱
Turbocbr napisał/a: | Uszaty69
Tuleje dyfra są dostępne z poliuretanu Olkusz. Nie ma na nich wibracji itp. |
Dobre info!
wałek - 21-05-2020, 22:48
staszq2 napisał/a: | wałek, gdzie robiłeś wyważanie wału? Odprężałeś coś motorownie? Bo widzę że uszczelka raczej nie OEM |
Nie wyważałem, wszystkie tłoki z korbami miały wagę identyczną, nie widziałem potrzeby wyważania. Nie będę tego kręcił do 10k rpm
Stopień sprężania 9.0 :1, uszczelka AJUSA z ogólnodostępnych hurtowni. Nie pamietam jaka grubość ale chyba okolo 1.4mm
Nie chciałem zmniejszać stopnia sprężania, zbyt duże odprężenie powoduje późniejsze rozpędzenie turbosprężarki. Zobaczymy kiedy się stuk pojawi
Cytat: | Wsadze teraz 274/278 , to będę pewnie wyjmował HKS 272 obecne. Nowe dawałem w zeszłym roku. Tyle że nie wiem kiedy motor złożę. Dziak dał termin na koniec czerwca z głowica 😱
|
Co robisz z głowica? Na wałki mogę być chętny
uszaty69 - 22-05-2020, 06:39
wałek napisał/a: | Co robisz z głowica? Na wałki mogę być chętny |
Panie... co się da. Pełna obróbka cnc z uwzględnieniem pasowania kolektora ssacego, zawory +1, uszczelniacze i prowadnice supertech. I przy okazji, jak i tsk wysylsm z glowica, rozwiercenie kolektora Skunk2 pod 75mm przepustnice.
ledziu - 22-05-2020, 09:50
uszaty69 napisał/a: | wałek napisał/a: | Co robisz z głowica? Na wałki mogę być chętny |
Panie... co się da. Pełna obróbka cnc z uwzględnieniem pasowania kolektora ssacego, zawory +1, uszczelniacze i prowadnice supertech. I przy okazji, jak i tsk wysylsm z glowica, rozwiercenie kolektora Skunk2 pod 75mm przepustnice. |
Papugujesz po mnie Zrezygnowalem z kolektora bo podobno nie warto.
wałek - 24-05-2020, 09:01
Auto złożone, odpalone, docieram
Montował ktoś jakieś wygodne fotele z dobrym trzymaniem, w miarę lekkie?
Zauważyłem że ktoś u mnie założył fotele z zwykłej wersji, słabo trzymają, płytko zadek siedzi i wyjeżdża..
Pozdro 😎
wałek - 03-06-2020, 20:59
Jeździmy, docieramy, nabijamy kilometry
Zdobyłem złomową tarcze z Megane 3 rs na przymiarki. Średnica 340mm. Wchodzi z jakimś tam luzem 🤣 bez dystansu, felgi orginalne
Fighter001 - 05-06-2020, 20:33
Maskę masz zamykaną na fabryczny zamek? Nie próbuję odfrunąć przy większych prędkościach? Te zaciski to duże brembo z brery/159?
|
|
|