To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Avensis T25 1.8 - Renowacja :)

deejay - 17-02-2021, 20:40

Dzisiaj szybki serwis i kontrola klimatyzacji, bo z książki serwisowej wychodzi na to, że ostatnia obsługa była robiona w 2015 roku :roll:
Po odzysku czynnika wyszło że brakowało ok tylko 55g, więc układ mega szczelny jak na 6 lat :wink:

Przy okazji zaaplikowałem LM Ceratec do oleju i do skrzyni biegów MoS2 profilaktycznie.

deejay - 20-02-2021, 17:32

Pech chciał że sprzęgło na kompresorze klimatyzacji nie wytrzymało i raczej nie ma to związku z ostatnią obsługą klimy. Zamówione nowe, roboty na ok godzinkę z demontażem kompresora i wszystko śmiga aż miło. Kompresor klimatyzacji Denso, typ sprzęgła-Zrywalne

Cisnienie książkowe na manometrach.

Krzyzak - 20-02-2021, 17:51

Skomplikowana konstrukcja porównując z Galantową. I zawodna jak widać, w Galancie to mi gumka wypadła na sprzęgle i tyle, ale po przebiegu 300k
Rafal_Szczecin - 20-02-2021, 18:26

deejay napisał/a:
Pech chciał że sprzęgło na kompresorze klimatyzacji nie wytrzymało i raczej nie ma to związku z ostatnią obsługą klimy

wez wytlumacz taka awarie klientowi :P panie przeciez robiles pan klime dwa dni temu :P

deejay - 20-02-2021, 18:33

Temat nie do przeskoczenia :wink:
deejay - 20-02-2021, 18:38

Krzyzak napisał/a:
Skomplikowana konstrukcja porównując z Galantową. I zawodna jak widać

Darek bo to całkiem inny typ kompresora niż w Galancie to sprężarka o automatycznie regulowanej wydajności. Części mnie kosztowały 70 zł 😉. Potrzeba precyzyjnego sterowania wydajnością sprężarki oraz dążenie do ograniczenia zużycia paliwa i emisji dwutlenku węgla doprowadziły do wprowadzenia sprężarek o zmiennej wydajności taki jest zamiar producentów obecnie. W Galancie kompresor pracował, albo nie, za to odpowiadało sprzęgło elektromagnetyczne.
Tak jak wspomniałem wcześniej Darek sprężarki o zmiennej wydajności nie posiadają rozłączanego sprzęgła elektromagnetycznego. Posiadają jednak tzw. sprzęgło przeciążeniowe. W przypadku wystąpienia nadmiernych oporów w czasie pracy sprężarki następuje zerwanie tego sprzęgła. Koło napędzające obraca się wówczas swobodnie nie powodując ruchu tłoczków.

Hugo - 20-02-2021, 22:07

deejay napisał/a:
W przypadku wystąpienia nadmiernych oporów w czasie pracy sprężarki następuje zerwanie tego sprzęgła
Czyli typowy przykład części, która ma się zepsuć :wink: Kiedyś jakby mieli coś takiego zrobić to tak by kombinowali, że zrobili by to... tak jak np. w Galancie :mrgreen:
robertdg - 21-02-2021, 12:55

Hugo napisał/a:
deejay napisał/a:
W przypadku wystąpienia nadmiernych oporów w czasie pracy sprężarki następuje zerwanie tego sprzęgła
Czyli typowy przykład części, która ma się zepsuć :wink: Kiedyś jakby mieli coś takiego zrobić to tak by kombinowali, że zrobili by to... tak jak np. w Galancie :mrgreen:

To jest jeszcze nic, znajomy miał takie auto gdzie nie dało sie kupic nowej tarczy sprzegla tylko cała sprezarke i co to jest ta wielka ekologia? UE ma w pompce te zasrane przepisy o CO2 w atmosferze, liczy sie kasa. Kawałek odlewu wart 20zł, sprezarka sprawna ale trzeba cała wymienić bo nie ma czesci zamiennych ani OE ani aftermarket - ekologia, jasne, wszystko chodzi o kase, ciemnote ze zmienna wydajnościa sprzedaja :badgrin: :badgrin: :badgrin:

deejay - 21-02-2021, 15:20

Dramatyzujecie Panowie :P , auto tanie w częściach niż inne bardziej popularne :wink:
Hugo - 21-02-2021, 16:52

deejay, może i tańsze, ale gdzie ta ekologia i ekonomia. Jesteśmy oszukiwani na każdym kroku.
robertdg - 21-02-2021, 18:02

deejay napisał/a:
Dramatyzujecie Panowie :P , auto tanie w częściach niż inne bardziej popularne :wink:

Realna ocena, patologia jest to że zycie idąc w kierunku uproszczenia zostaje bardziej zagmatwane ;-)

deejay - 21-02-2021, 19:07

Hubert ja tylko opisałem jakie były założenia producenta jeśli chodzi o typ sprężarki i związaną z tym charakterystyką pracy układu. Takiej sprężarki tego typu, nie uświadczymy już w nowym aucie, bo jak
do tej pory nie spotkałem sprężarki w autach z nowszych lat że sprzęgłem elektromagnetycznym, nie piszę tu o autach jakie trafiają w moje ręce na serwisie, bo to chyba oczywiste.

Bizi78 - 09-03-2021, 10:04

Bartku, jako że ostatnio gustujesz w toyotach to mam pytanie 8) .
Brata sąsiad będzie miał do sprzedania corolle verso, rocznik coś koło 2004-2006.
Trochę mnie martwi, że niestety 2.0 diesel, jeszcze nie wiem czy ten 90KM czy mocniejszy 116KM :? .
Plusem brak korozji, przynajmniej na budzie i robione wtryski.

Masz może jakieś opinie o tym silniku :?:

deejay - 09-03-2021, 10:32

Powiem krótko. Unikaj Diesela w Toyocie z tamtych lat.
Bizi78 - 09-03-2021, 10:40

Ok, dzięki za info 8) .