To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - O3 w czerwieni

eremita - 09-12-2022, 14:42

Marcino napisał/a:
eremita napisał/a:
Po dwóch tygodniach wychodzę z domu kostka brukowa rozebrana, patrzę na auto stoi na tej kostce i nie ma kół

Ale ze co pod domem zajumali.... masakra

No dokładnie, jak rozmawiałem z likwidatorem szkody to mówi że od miesiąca to się zrobiła jakaś plaga na kradzieże kół a najwiecej Poznań i okolice.
Jak się okazało to jeszcze popczecinali kable od paneli do lamp które oświetlały pod wiatą, czyli wczesniej się przygotowali :doubt:

Orientuje się ktoś jaki akumulator musi być do Outlandera, bo w dwóch sklepach mi mowią że z tabeli wychodzi że zwykły? A jak się ma zwykły do systemu start stop? Inny mi mowi że EFB, jeszcze inny że AGM. Z tego co doczytałem to chyba EFB?

CB4W_00 - 10-12-2022, 11:56

Do start-stop to raczej zwykły długo nie pożyje.
eremita - 17-12-2022, 18:03

Jakoś rok temu robiłem zacisk tył prawy i zastanawiałem się czy nie robić zaraz lewy, Lewy wytrzymał rok dłużej.
Przy okazji wymiany zacisku obejrzełem spód auta jak na Japończyka wygląda zacnie, jak się zrobię ciepło i sucho zrobię mu konserwacje co by tak zostało :lol:

To masz - 17-12-2022, 22:23

Przy start- stop akumulator musi do tego systemu.
Ja mam standardową baterię i zastanawiałem się dlaczego nie mam start- stop... absolutnie nie narzekam na brak tego ustrojstwa, jednak czytałem w internecie, że diesle "wychodziły" bez tego systemu...

To masz - 17-12-2022, 22:30

Również zastanawiam się nad konserwacją podwozia, ale chyba zostawię to na przyszły, letni sezon.
eremita - 19-12-2022, 23:39

To masz napisał/a:
Przy start- stop akumulator musi do tego systemu.
Ja mam standardową baterię i zastanawiałem się dlaczego nie mam start- stop... absolutnie nie narzekam na brak tego ustrojstwa, jednak czytałem w internecie, że diesle "wychodziły" bez tego systemu...

Start stop można wyłaczyć systemowo. Ja się zastanawiam czy przez start stop mogą występować jakieś awarie ?

Marcino - 20-12-2022, 09:24

eremita napisał/a:
Ja się zastanawiam czy przez start stop mogą występować jakieś awarie ?
Tak - znajomy naparwiał rozrusznik w 5-6 letnim outku....
To masz - 20-12-2022, 10:04

Na ekspresówkach można "stworzyć" odpowiednie warunki do uszkodzenia turbo.
Występuje długotrwała jazda z wysokimi obrotami, następnie zjazd na stację benzynową, wyłączenie silnika i smażenie oleju w turbinie :evil:
https://www.youtube.com/w...nnel=Autoholicy
Zwracam na to uwagę, ponieważ głównie jeżdżę po ekspresówkach i przed tankowaniem staram się chłodzić turbo wolniejszą jazdą.

eremita, masz przycisk do wyłączenia start- stop? U mnie nie ma, więc raczej nie jest wyłączony tylko wyjechał z fabryki bez tego badziewia 8)

jacek11 - 20-12-2022, 11:07

Nie wierzę, że przy prędkościach autostradowych jest aż tak wysoka temperatura.
Zgodzę się z tą teorią, ale w chwili kiedy upalasz na torze , i masz gaz wciśnięty cały czas w podłogę. Wtedy tam panują warunki ekstramalne. Mała prędkość, duże obroty, i brak chłodzenia.
Na autostradzie nie ma takiego zagrożenia.

Marcino - 22-12-2022, 13:11

jacek11 napisał/a:
Na autostradzie nie ma takiego zagrożenia

Zreszta dojezdzajac do stacji tankowania musisz zwolnić zjazdem itp... wiec jest czas dać odpoczać

tościk - 24-12-2022, 11:14

Marcino napisał/a:

jacek11 napisał/a:
Na autostradzie nie ma takiego zagrożenia

Zreszta dojezdzajac do stacji tankowania musisz zwolnić zjazdem itp... wiec jest czas dać odpoczać

Czy ja wiem... Powiedziałbym, że dużo od auta zależy i tego kiedy turbo wstaje.
W O1T przy prędkościach autostradowych masz ok 3,5k obrotów, przy których turbo pompuje już w pełni. Moim zdaniem nie wychłodzisz tego samym zjazdem z autostrady na stację po kilkudziesięciu km takiej jazdy. Bezpieczniej przystanąć na 1-2 minuty przed podjechaniem pod dystrybutor.

eremita - 21-02-2023, 11:25

Dwa pytania :) ,

Pierwsze po tym jak mi ukradli koła kupiłem koła z Outlandera 2019 rok. Pytanie brzmi czy da się wgrać czujniki z tych kół ? czy trzeba kupić nowe czujniki?

Drugie jak go kupiłem sparowałem sobie bez najmniejszego problemu 2 telefony. Teraz zmieniłem telefon i nie mogę dojść jak go sparować. Wyskakuje mi że mam wpisać kod a telefon w ogóle nie widzi auta. Ma ktoś instrukcje jak to zrobić ?