To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Samochodzik na baterie!

Marcino - 18-03-2022, 08:56

Uwex napisał/a:
oujoujou - tylko czy to to nie będzie rysowało kamery

Myślełem o tym, ale skoro maja wypróbowane to nie ma co.

joujoujou - 16-04-2022, 10:16

Wczoraj zamontowałem rejestrator. Wybór padł na Viofo A129 Plus Duo, czyli przód i tył w jednym.

Muszę przyznać że to, czego najbardziej się obawiałem (czyli przeciągnięcie kabla od przodu do tyłu) poszło nadzwyczaj łatwo (przeciągałem górą).

Dwie rzeczy które mi się niezbyt podobają:

1. Tylną kamerę wolałbym zamocować do podsufitki, ale nie bardzo było jak, więc jest na szybie.

2. Mam problem z przednią szybą. Nie wiem czym ją umazali, umyłem specjalnym środkiem do odtłuszczania, przykleiłem kamerę, a dziś rano już wisi na kablach. :shock:

Jakieś pomysły? Benzyna, nitro, aceton? Boję się żeby szyby nie uszkodzić. :roll:

jacek11 - 16-04-2022, 10:23

Benzyna estrakcyjna nie uszkodzi szyby. Aceton też nie powinien, chociaż w tym przypadku lepiej zrobić próbę gdzieś w dolnym rożku. Nitro zostawia po sobie nalot. Do odtłuszczania się nie nadaje. Dobry jest również zmywacz do silikonu. Szeroko stosowany w lakiernictwie.
mohinder - 16-04-2022, 10:28

Umyj spirytusem. Do przyklejenia juz raczej nie użyjesz oryginalnej naklejki czy co tam było. Proponuję taką przeźroczystą tasme klejącą dwustronną. Ona nie jest cienka jak co powoduje że się ładnie uklada i dopasowuje.
joujoujou - 16-04-2022, 10:31

Zmywacz na bazie alkoholu już był użyty, z wiadomym skutkiem. Pady samoprzylepne na szczęście mam, dali dwa zapasowe. :mrgreen:
mohinder - 16-04-2022, 12:05

To w takim razie zmień pady oryginalne na jakieś inne. Może ta taśma co pisałem albo te do wieszania obrazów.
joujoujou - 16-04-2022, 12:28

To nie wina padów. Zrobione z piankowej, szarej 3M VHB, zresztą tylna kamera trzyma się szyby jak przyspawana. :P

Póki co, umyłem szybę benzyną i przykleiłem z powrotem, nawet bez zmiany pada, bo właścicielka spieszyła się do pracy. Wieczorem/jutro rano się zobaczy czy odpadło czy nie.

Uwex - 16-04-2022, 18:54

Może szyba jest na tyle obła, że dobrze nie przylega ?
joujoujou - 16-04-2022, 19:05

To nie samolot, żeby aż tak była obła. :lol: ;)

Po pierwszym przyklejeniu było widać od zewnątrz jak przyklejona powierzchnia powolutku się zmniejsza, ale to raczej (zgaduję) z powodu czegoś czym wysmarowali szybę, albowiem 3M VHB to naprawdę bdb taśma, o ile przyklejona na odpowiednio przygotowane podłoże.

Póki co jednak mogę sobie tylko gdybać, bo samochód wciąż jest w pracy i nie wiem o której wróci.

Marcin-Krak - 16-04-2022, 19:08

joujoujou napisał/a:
Póki co jednak mogę sobie tylko gdybać, bo samochód wciąż jest w pracy i nie wiem o której wróci.

Jeździ na taksówce? :P

W ogóle, to tytuł powinien być na akumulatory a nie baterie :P

Bizi78 - 16-04-2022, 19:23

Co do przedniej kamery, to u mnie też w 100% nie dolega, ale jakoś się trzyma.
W tylnej mogli zrobić podpięcie kabla z boku kamery kątową wtyczką.

joujoujou - 16-04-2022, 19:29

Marcin-Krak napisał/a:
Jeździ na taksówce?
Nie. Właścicielka pojechała do pracy pracować i samochód jest w pracy zaparkowany pod pracą kiedy ona pracuje w pracy. ;)
Marcin-Krak napisał/a:
W ogóle, to tytuł powinien być na akumulatory a nie baterie
W ogóle to nie. Bo samochód zasilany jest przez baterię. Akumulatorów. :P

:lol:

;)

joujoujou - 17-04-2022, 11:47

Apdejcik. Po wczorajszych kombinacjach kamera nadal się trzyma, i to na starym, przybrudzonym padzie. Wyszedł za to inny kwiatek - tak jak niektórzy użytkownicy a129 duo raportują w necie - kamera powoduje niewielkie zakłócenia w samochodowym radyjku.
zeb - 02-01-2023, 18:03

Fajny elektryk, Mojej Pani tez przypasował chociaż zasięg ma o połowę mniejszy. Życzę wielu elektrycznych kilometrów ;)
joujoujou - 09-04-2023, 15:53

Dwa tygodnie temu zrobiona robota, a dopiero teraz znalazłem czas żeby o tym powiadomić. :oops:

Robota tyczy się umieszczenia koła zapasowego w miejscu do tego przeznaczonym. Niby nic, ale drobne przeróbki były konieczne.

Dla przypomnienia - tak fabrycznie wygląda wnęka koła zapasowego:

https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1654008#1654008

Tak wygląda po usunięciu styropianowych wytłoczek:

"Kubełki" wymontowane i mniej więcej zaznaczone co i gdzie trzeba obciąć (bo koło nie wejdzie):

Taśma malarska zaaplikowana, żeby nie porysować:

Obcięte, zamontowane i przymiarka - pasuje! :D

Wygląd końcowy, po ułożeniu wszystkich gratów które kierowniczce są absolutnie niezbędne :lol:

Zapasówka to felga z jakiegoś santa fe czy innego podobnych rozmiarów hjundaja, kupiona na miejscowym odpowiedniku olx. Opona standardowych rozmiarów, do wnęki pasuje na mocny wcisk. Gdybym miał komuś doradzać, to poleciłbym wziąć odrobinę mniejszą oponę. Ale ogólnie tragedii nie ma. 8)