To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Black Outlander 2.2 DID AT

To masz - 23-03-2023, 10:55

Komputer samochodu pokazał +3,8 km i średnią prędkość wyższą o 3 km/h, więc wyniki są zbliżone do danych z GPS.

Średnie spalanie:

W trasie utrzymywałem licznikowe 130- 140 km/h, klimatyzacja włączona w trybie AUTO.

To masz - 23-03-2023, 12:06

U mnie ciąg dalszy akcji pt. "Ocalić po longlife" :wink: .
Pierwsza wymiana oleju po 3000 km- z płukanką zleciał Castrol; wlałem Caratec i Orlen 5W30 C4:
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1663380#1663380
Druga wymiana po 3850 km- zleciał w/w Orlen; wlałem ten sam, nowy olej:

Aktualnie na oleju zrobiona trasa 1000 km:

Góra silnika jest czysta, na elementach nie zalega nagar, ale widać wszechobecny, czarny jak smoła olej:

Bizi78 - 23-03-2023, 13:42

To masz napisał/a:
ale widać wszechobecny, czarny jak smoła olej:

Czyli standard w dieslu, wlewasz jasny i po kilkuset km czarny :mrgreen: .

To masz - 24-03-2023, 16:04

Odebrałem letnie felgi z lakierni proszkowej. Były proste, więc zostały wypiaskowane i polakierowane na czarny połysk.

To masz - 25-03-2023, 12:03

Bizi78 napisał/a:
To masz napisał/a:
ale widać wszechobecny, czarny jak smoła olej:

Czyli standard w dieslu, wlewasz jasny i po kilkuset km czarny :mrgreen: .

Kupiłem płukankę longlife, ale nie liczę na spektakularne efekty. Ciąg dalszy profilaktyki i na tym zakończę, przechodzę na standardowe wymiany oleju.

EDIT:
Zastanawiam się czy będą jakiekolwiek efekty, bo jeśli do oleju silnikowego, regularnie dostaje się olej napędowy, który ma właściwości myjące to w sumie działa on jak płukanka typu longlife ;)

To masz - 27-03-2023, 23:09

Zamówienie dotarło, więc aplikując przed najbliższą trasą trzeba postawić kropkę nad "i".

To masz - 29-03-2023, 11:33

Drugie podejście, bo wcześniej zamówione LEDy nie mieściły się przez zwężenie odbłyśnika.

Tym razem wielkość zbliżona do żarówki Philips.

Różnica barwy widoczna gołym okiem, natomiast natężenie światła porównywalne.

Zrobię porównanie za dnia, bo jakość zapisu w słabo oświetlonym garażu jest fatalna, a dodatkowo po dłuższej trasie szkło halogenów nie grzeszy czystością.

Krzyzak - 29-03-2023, 12:44

Zdaje się już tam nie ma gazu halogenowego :P
To masz - 29-03-2023, 15:19

Został tylko lans 8)
To masz - 03-04-2023, 14:15

Wymieniłem wszystkie spinki w osłonach pod autem. Kupiłem jednego typu, uniwersalne o średnicy 7,7 mm czyli do otworu 8 mm. W zderzaku, osłonie pośredniej i osłonie pod silnikiem jest ich kilkanaście. Zostały wnęki kół, ale zajrzę do nich za 2-3 tygodnie przy zmianie opon na letnie.

Zdemontowałem przynajmniej trzy typy spinek, ale mimo wszystko nie były włożone przypadkowo tylko z jakimś zamysłem.

To masz - 03-04-2023, 15:14

Jednorazowa próba pomiaru przyspieszenia, napęd w trybie ECO czyli wyłącznie/głównie na przednią oś i bieżący opad deszczu, więc nawierzchnia mocno mokra.

Prawdopodobnie aplikacja korzysta z odczytu prędkości za pomocą GPS lub z innego niż licznik podzespołu, bo zawsze pokazuje kilka km/h mniej niż na zegarach. W tym przypadku jest to na plus biorąc pod uwagę wiarygodność wyniku.

To masz - 12-04-2023, 09:16

Kupiłem oil catch tank, ale rozmiar jest naprawdę symboliczny.
Poprzedni właściciel wymienił pokrywę zaworów na nową przy przebiegu 133090 km, więc na tę chwilę element traktuję jako urządzenie "gadżetowo- kontrolne".

To masz - 16-04-2023, 12:19

Rozbabrałem robotę i chwilowo się poddałem. Outek od piątku stoi w garażu bez tylnych lamp i łącznika na klapie.
Wyklejam pierwszy raz, więc z powodu niezadowolenia z jakości wykonanej pracy zerwałem folię z lampy.

Na ozobnych trójkątach zostaje, bo nie jest źle(tzn. zawsze może być gorzej).

Pozostaje wąski dekor ozdobny pomiędzy trójkątami i obie lampy.

Pasek chromu biegnący nad całością zostanie nie oklejony.

To masz - 10-05-2023, 11:37

Założyłem letnie oponki na oryginalnych, pomalowanych proszkowo felgach.

Dekielki chciałem pomalować na czarno, ale na allegro są gotowce, całe czarne, z logo srebrnym lub czerwonym.

To masz - 11-05-2023, 10:04

Do zamontowanych zaraz po zakupie auta nakładek dołączyła podstopnica polskiego producenta.

Przy dolnej krawędzi pozostał klej po naklejce, do zmycia przy najbliższej okazji.

Dywaniki kupione jakiś czas temu, oryginalne o symbolu MZ314644 za niecałe 100 zł.