Chcę Kupić Outlandera - Outlander 3 czy Toyota Verso
Marcino - 23-11-2023, 09:38
Verso nie można porównać do OIII który jest suvem. Verso bardzoej do twpjego Renault Scenic podobne.
krzychkrk - 23-11-2023, 19:28
Ogólnie to bardziej mi odpowiadają minivany, ale już ich nie produkują. Są co prawda modele typu Berlingo z fajną budą, ale obecnie z kiepskimi silnikami benzynowymi a tylko takie mnie interesuje.
Wiem, że nie powinienem ich porównywać bo to inne samochody. Verso jest jednak minivanem i z tego powodu biorę ją pod uwagę. Nie wiem dlaczego przestali produkować ten typ samochodów.
Nie jeździłem Verso bo w Krakowie jakoś nie są dostępne. Wiem, że jej cena jest moim zdaniem mocno zawyżona.
Czy O3 benzyna ma filtr cząstek stałych?
Krzyzak - 24-11-2023, 08:57
Jak lubisz VANy to popatrz na chryslera pacifica.
Marcino - 24-11-2023, 09:43
krzychkrk napisał/a: | Czy O3 benzyna ma filtr cząstek stałych? | GPF chyba nie ma.
Ale zeby to było oszzędne to trza LPG założyc.
krzychkrk - 24-11-2023, 11:12
W ogłoszeniach raz podają, że ma filtr cząstek stałych raz nie.
W tym ogłoszeniu autoryzowanego serwisu mitsubishi, https://www.otomoto.pl/os...b-ID6G0KHg.html
w "osiągi i tuning" jest, że ma.
Marcino - 24-11-2023, 13:46
Sprzedawca sie nie zna i zaznacza.
A nawet jak ma to co... to nie diesel, bedzesz mił mniejsza emisje mniejszy podatek w razie czego.
Wg mnie za dużo myślisz o potencjalnych problemach. Zobacz ile tu osób ma auto bo im pasuje funkcjonalność trakcja, jazda, bryła sie podoba.
Nie kupujesz auta bo będziesz zaraz katalizator czy filry wycinał. To nie VW i ich silniki FSI z ubiegłych lat.
Za 80-100 tyś kup nową dacie i spój.
Krzyzak - 25-11-2023, 13:17
Marcino napisał/a: | Za 80-100 tyś kup nową dacie i spój. | mądrego dobrze posłuchać
krzychkrk - 26-11-2023, 19:37
Macie rację. Trochę taki jestem, że szukam dziury w całym.
Dzięki za przypomnienie
[ Dodano: 20-12-2023, 11:20 ]
Chciałem Was jeszcze podpytać.
Auto będę użytkował głównie w mieście i na trasie. Nie będę jeździł w terenie.
Chcę do niego założyć gaz.
Czy wystarczy 2WD ?
Czy z jakiś względów 4WD jest zdecydowanie lepszy.
nemmooo - 20-12-2023, 12:51
[ Dodano: 20-12-2023, 11:20 ]
Chciałem Was jeszcze podpytać.
Auto będę użytkował głównie w mieście i na trasie. Nie będę jeździł w terenie.
Chcę do niego założyć gaz.
Czy wystarczy 2WD ?
Czy z jakiś względów 4WD jest zdecydowanie lepszy.[/quote]
Outlander 3 to SUV a nie terenówka.
4WD przyspiesza lepiej hamuje jak każdy wiec dobrze o tym pamiętać i obserwować czy inni nie maja problemów z ruszeniem na płaskim zimą:D
Ja jestem fanem 4WD (nie tylko w Outlanderze) bo daje trochę więcej możliwości i nie muszę wozić wiaderka soli żeby podjechać do domu.
tościk - 22-12-2023, 17:55
krzychkrk napisał/a: | Czy z jakiś względów 4WD jest zdecydowanie lepszy |
Pewnie nie jest.
Ale jak raz pojeździsz z 4WD w mieście, zimą, zanim wyjadą jakiekolwiek pługi i solarki, to nie będziesz chciał więcej 2WD.
Najfajniej się mija te nowiutkie beemki bez xdrive'a. Oni mielą w miejscu na płaskiej drodze, a ja normalnie jadę starym sztruclem
nemmooo napisał/a: | Outlander 3 to SUV a nie terenówka. |
To teraz wywrócę twój światopogląd do góry nogami. Patrz na pierwsze zdanie z opisu Jeepa Wranglera zwanego terenówką https://en.wikipedia.org/wiki/Jeep_Wrangler
Fred.X - 22-12-2023, 18:55
tościk napisał/a: |
Ale jak raz pojeździsz z 4WD w mieście, zimą, zanim wyjadą jakiekolwiek pługi i solarki, to nie będziesz chciał więcej 2WD.
Najfajniej się mija te nowiutkie beemki bez xdrive'a. Oni mielą w miejscu na płaskiej drodze, a ja normalnie jadę starym sztruclem
| Te z Xdrive też mają problemy
krzychkrk - 14-06-2024, 10:22
W międzyczasie byłem skłonny kupić Hondę CRV. Jednak nie zdecydowałem się ponieważ umiejscowienie drążka zmiany biegów w manualu jest takie, że opierając rękę na podłokietniku nie można go dosięgnąć, bo jest zaraz koło kierownicy. Natomiast w O3 z opartą ręką nie ma problemu i jeździ się super.
Skłaniam się jednak do wersji manual, ponieważ samochód będzie użytkowany głównie na trasie. Wiem, że automat to wygoda. Rozmawiałem jednak z ASO i powiedzieli mi, że mieli kilka uszkodzonych skrzyń CVT. Nie naprawiają ich, a wymiana to prawie 40 tys. zł. Wiem, że ktoś tam naprawia, ale jeżdżenie po Polsce i szukanie a potem czekanie mi się nie uśmiecha.
Wiem, że w Toyotach hybrydach montują e-cvt i one ponoć są niezniszczalne.
Jakiś czas temu chciałem kupić O3 z 2020 roku i 26 tys. przebiegu. Jednak sprzedawca robił straszne uniki. Niby nowy samochód. Pierwszy przegląd w ASO, 2 następne już nie. Jak poprosiłem o faktury z tych 2 przeglądów to mi nie przesłał. Chciałem go sprawdzić w ASO. On chciał, żebyśmy pojechali do niezależnego serwisu Mitsubishi we Wrocławiu bo tam kierownikiem jest jego kolega. Uznałem to za podejrzane i zrezygnowałem.
Obecnie rozważam O3 lub RAV4 IV generacji. W obu chciałbym założyć LPG.
Powiedzcie mi proszę czy dla O3, 120 tys. przebiegu to dużo? Zaznaczam, ze chciałbym pojeździć tak do ok. 300 tys.
Marcino - 14-06-2024, 11:39
WIdze ze saga z zakupem jeszcze trwa.
Moj kolega ma ravke chyba 2018r, bez hybrydy po gwarancji załozył LPG i zadowolony.
!20 tyś przebiegu to chyba normalny przebieg.
Wyaje mi sie ze za bardzo sie przejmujesz tym wszytkim
krzychkrk - 16-06-2024, 17:13
Tak przejmuję się. To efekt po pandemiczny. Pracuję w branży najbardziej dotkniętej przez lockdown. Uświadomiło mi to, że w dzisiejszych czasach nic nie jest stałe. Nie stać mnie na pomyłki.
Ostatnio wyczytałem np., że jest kłopot z dostępnością części Hondy. Kilka lat temu głośno było o wycofaniu się Mitsubishi z Europy. Obecnie są plotki o Hondzie. W Krakowie niedawno zamknięto salon Hondy. Jest co prawda w Wieliczce, ale jest to też jakiś sygnał. Salony Mitsu zaczynają sprzedawać Kię. Od początku roku sprzedaż chińskiego MG była wyższa od Hondy i Mitsubishi. Nowy Outlander był głośno zapowiadany już w zeszłym roku. Była to główna informacja na ich stronie www. Obecnie cisza. Na stronie nie jest to już pierwszoplanowa informacja. Mówi się o końcu roku. Myślę, że jak Chińczycy przyspieszą, może w ogóle do tego nie dojść. A wyjście z Europy będzie bardzo prawdopodobne.
Stąd też coraz poważnie rozważam RAV4, bo na dzień dzisiejszy Toyota ma niezagrożoną pozycję.
nemmooo - 16-06-2024, 18:46
Bierz toyotę, po co masz się stresować że Honda, Mitsubishi wyjdą z Europy.
|
|
|