To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Ogólne - [MSS ALL] Zaparowane szyby

Marcin-Krak - 08-01-2010, 12:07

cns80, i Ty jeszcze nie wypróbowałeś żwirku :?: :P
Manuela napisał/a:
kosztuje 20 zł na 4 kg,

To zależy czy jest promocja czy nie :d Waży 3,8 kg.
Żółty opakowanie, marki Hilton ( tak jak sieć hoteli) - to nie jest żadna reklama - nie mam z tą firmą nic wspólnego - choć powinni mi chyba zacząć płacić ;)
bazkomp napisał/a:
gdzie wy umieszczacie ten żwirek

W Colcie woziłem pod siedzeniem swym w misce kuchennej - idealnie się trzymała :D

cns80 - 08-01-2010, 15:01

Marcin-Krak napisał/a:
cns80, i Ty jeszcze nie wypróbowałeś żwirku
Nie lubię takiego druciarstwa więc ciężko mi się przekonać :)

Po zimie jeśli starczy kasy to jadę na profesjonalny serwis klimy. Może wymienię czynnik.

bogdan54 - 10-01-2010, 19:36

cns80 napisał/a:
Zaczął mnie ten temat interesować i zastanawiam się w jakim stanie są nasze osuszacze w klimatyzacji :) Bo sama wymiana filtra PP nic nie da jeśli osuszacz będzie niesprawny.
Koledzy mylicie pojęcia -osuszacz klimy jest to filter ,pochłaniacz wilgoci z czynnika chłodzącego ,znajduje się między chłodnicą a pompą klimatyzacji i nie ma nic wspólnego z zaparowaniem szyb .
szkuba - 10-01-2010, 20:50

Ja żeby wyrównać nawiew na przednią szybę włożyłem po stronie pasażera coś w rodzaju grzebienia z pianki nie chłonącej wodę o grubości 7-12 mm. Działa ok czyli u mnie jest szybciej czysto niż u pasażera. Jakby był ktoś zainteresowany mogę wykonać fotki.
Anonymous - 11-01-2010, 08:25

a ja spuszczam osłonę przeciwsłoneczną od strony kierowcy i mi szybciej odparowuje niz u pasażera (oczywiście gdy u niego nie mam spuszczonej tej osłony)
wojtuh1 - 15-01-2010, 15:25

Szkuba - wrzuć fotki tego co i gdzie założyłeś.
Będę bardzo wdzięczny. Czas w końcu usprawnić nawiew.

szkuba - 22-01-2010, 20:37

przepraszam za jakość ale robiłem telefonem, tak jak widać gąbka jest mniej więcej grubości 7-9mm. Trzy prawe i jedna lewa dziurka są całkowicie odsłonięte inaczej narożnik szyby nie odparowuje w ogóle.Oczywiście gąbka jest dosunięta do tyłu i ma mniejszą grubość - ścięta na klin w tej części która wchodzi między otwory.
,

efekt końcowy zależy od naszych upodobań - ta szerokość wydaje mi się maksymalna, można oczywiście ją zmniejszyć jak ktoś chce.
PS oczywiście gąbka nie zastąpi mycia szyb od środka, tylko nieco skoryguje kolejność odparowania ;)

HouseM - 01-09-2010, 17:05

Odkopuje temat bo nadeszła jesień i moja mama dzisiaj stwierdziła ,że jeździć SS się nie da bo szyba cały czas zaparowana.
Przewertowałem cały temat od początku do końca i widzę ,że do końca nikt nie wpadł na rozwiązanie jakie stosują w serwisie ?

Pojeździłem dzisiaj SS i z mojej strony mogę do całego tematu dodać ,że wilgoć pochodzi właśnie z nawiewów. Auto w środku suche i odkurzone. Momentalnie po włączeniu nawiewu podczas deszczu pojawia się para na przedniej szybie. Na klimie jazda non stop to moim zdaniem nie rozwiązanie problemu. Szczególnie ,że spalanie po mieście sięga wtedy 10litrów.

RaVciO - 24-11-2013, 19:47

Wiem, że temat stary, ale dla mnie aktualny, więc nie będę zaczynał nowego.

Czy komuś udało się rozwiązać problem mniejszej siły nawiewu na szybę po stronie kierowcy w porównaniu z nawiewem po stronie pasażera?

pawlow83 - 15-01-2014, 18:37

Niestety mam ten sam problem.Dobrze ze jest klima,ale zaparowane szyby to istny koszmar w tym aucie
Bizi78 - 15-01-2014, 21:24

Miesiąc temu na szybko zastosowałem jakiś preparat firmy autoland i na razie jest dobrze :D .
Zapomniałem o tylnej szybie i tylko tam pojawia się efekt zaparowania :evil: .
Zobaczymy co będzie dalej :wink: .

Piotr - strzele - 22-09-2015, 08:03

Witam.
Jestem szczęśliwym posiadaczem Mitsu Space Star z 2000 r. - może i stary ale jary. :D Dziś rano zauważyłem to o czym pisaliście, czyli słabsze osuszanie szyby od strony kierowcy. Niestety wiem jaka jest tego przyczyna. Jeśli ktoś widział wersję angielską to zauważy, że u nich jest ok. Po prostu japońce przystosowali samochód do ruchu prawostronnego zapominając zmienić system nawiewu. U nich też jest ruch lewostronny i lejce po prawej. Prawdę pisząc zastanawiam się co teraz zrobić. Może regulacja nawiewu pomoże, zmiana ustawienia klapek sterowania albo coś innego ale to muszą być rozwiązania mechaniczne. Na razie chyba pozostaje klima + ogrzewanie i jakiś środek na szybę.

damian.z - 23-10-2015, 15:23

Witam,
Jak dostać się do filtra kabionwego?
Zdjalem "szufladke" po stronie pasażera pod poduszka powietrzna i dalej nie wiem :(

AidsD - 23-10-2015, 16:54

damian.z, popatrz jeszcze raz przed siebie. Filtr kabinowy masz trochę na prawo od żółtego kabla. Żeby się do niego dostać musisz dźwignąć do góry zabezpieczenie (taka plastikowa niby sztabka) widoczna na wysokości białej wtyczki. Za nią masz już filt kabinowy podzielony na dwa tak by można było go wyciągnąć bez rozbierania części deski rozdzielczej.
Jeżeli chcesz wymienić na jednoelementowy to niestety musisz zdemontować tą część deski.

Bizi78 - 23-10-2015, 20:47

Źródło:[ GERMAN CAR MECHANIC ] # Советы автомеханика #