To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Stuki w przednim zawieszeniu - wahacz

Anonymous - 17-03-2008, 19:31

trzymam kciuki :D
Moominek - 17-03-2008, 21:44

Dołączam do tematu. Skrzypienie podczas skrętu, a wcześniej wykryte zużycie dolnego prostego (na przeglądzie). Do tego końcówki drążków poleciały. W tej chwili niezła grzechotka. Ku przestrodze. Lepiej nie przeginać z wahaczami:

Zdjęcia: www.garnek.pl

jacek11 - 17-03-2008, 22:07

Człowieku ja Cię proszę,mam słabe serce.
A tak na poważnie,to niezły musiał mieć luz że wyskoczył.

Marcino - 18-03-2008, 01:51

Mominek... ale dałeś czadu, dobrze ze sie tylko tak skonczyło.... wyglada to naprawde kiepsko. Jak długo jedziłeś na skrzypieniu a jak dlugo po wykryciu na przegladzie?

CO myslicie o tym zeby smarować te sworznie wąchaczy, w ServiceManual jest taka notka tzn zaznaczona smaorowniczka> czy to przedłuży ich żywotność czy nadal nie bedzie zadnej pewności.?

roch_27 - 18-03-2008, 06:33

Hmmm.... o skrzypiącym (stukającym) zawieszeniu już było tyle razy pisane i co ważniejsze była podana przyczyna a Wy i tak drążycie temat na okrągło :P
Proszę poczytać :
:arrow: zawieszenie
:arrow: Wahacze regeneracja czy wymiana
:arrow: Układ kierowniczy

pozdro

Moominek - 18-03-2008, 08:29

Marcino napisał/a:
Jak długo jedziłeś na skrzypieniu a jak dlugo po wykryciu na przegladzie?

Fotki nie są mojego rekina, na szczęście! ;) Natomiast, luz wahacza wykryto na przeglądzie w październiku zeszłego roku. Skrzypienie zaczęło się jakoś w styczniu i jeżdżę z duszą na ramieniu :) Wahacze zamówione, czekam już drugi tydzień na dostawę, a poziom strachu rośnie.

Anonymous - 18-03-2008, 12:52

Byłem u mechanika. Powiedział że nic w zawieszeniu nie stuka, a jedyny problem to to że łapa poduszki silnika z tyłu trzyma sie na jednej śrubie a nie na trzech i silnik się przesuwa.

Wiecie może jakie są tam śruby? M10 zwykle czy jakies inne?

seba77 - 18-03-2008, 16:26

No i po wizycie i stwierdzeniu do wymiany 2 proste wachacze i drazek kierowniczy :/ teraz musze poszukac sklepu bo jak mi zaspiewali po 300 za sztuke to sie przerazilem za robocizne 260 pln czy to nie za wiele jak myslicie ??
Moominek - 18-03-2008, 16:51

Jestem już umówiony na wymianę wahaczy dolnych prostych - 40zł za sztukę, gięte wymienili mi za 50zł... Seba77 dlaczego drążek też chcą wymieniać, co z nim nie tak?
seba77 - 18-03-2008, 16:54

No i nastała cisza w miom elegancie oczywiscie po wymianie wachaczy prostych mialy naprawde spory luz,zakupilem nowe w sklepie www.czesci24.pl :D i po problemie :D
smashthedj - 27-07-2010, 21:59

Czytając rózne wypowiedzi dot wahaczy troche sie pogubiłem (bo sa skrajne).. może mi ktos jednoznacznie odpowiedzieć czy mozna wymienić sam sworzeń (zawias przod, wahacz dolny tylni) czy tez jedyne wyjscie to wymiana wahacza...?
smashthedj - 27-07-2010, 22:22

dziekuje za pomoc.. w takim razie czeka mnie wydatek; z 1000 papiera pewnie.. :doubt:
robertdg - 27-07-2010, 23:25

zbychu80 napisał/a:
Podobno istnieją warsztaty, które regenerują wahacze - wstawiają nowe sworznie przez obróbkę mechaniczną etc. (ciekawe skąd je biorą, albo z jakiego materiału dorabiają). Nigdy nie masz pewności ile na tym pojeździsz.
Są, niektóre robią to bardzo dobrze, taki regenerowany sworzęń potrafi wytrzymać bardzo długo, niekonieczne jest sceptyczne nastawienie do czegos z czym nie miales stycznosci.
wonsz - 06-08-2010, 14:31

Witam, mam taki denerwujący odgłos z przedniego zawieszenia, na filmiku słychać lewą stroną, ale podczas jazdy słychać też prawą. Występuje to podczas, hamowania, przyspieszania oraz nieraz przy skrętach.
Co to może być?
FILMIK

Pozdrawiam.

/edit w filmiku "urywa" się dźwięk ale na początku słychać dźwięk o który mi chodzi.

m6riano - 06-08-2010, 19:05

smashthedj napisał/a:
dziekuje za pomoc.. w takim razie czeka mnie wydatek; z 1000 papiera pewnie.. :doubt:

ja za dolne wahacze na przód zapłaciłem coś ok. 230 z przesyłką.
montaż własnoręczny plus kolega..a w zasadzie na odwrót...;-)