To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy

fj_mike - 16-11-2009, 22:57

fiole1 efekt jest bardzo ciekawy. Wygląda elegancko. Opisz dokładnie jak to zrobiłeś (BTW, w profilu masz, że jesteś kobietą), może jakiś manual :wink:

Poza tym poproś moda o przeniesienie twojego posta do tematu w którym już pisałeś czyli:
http://forum.mitsumaniaki...ghlight=#445695
Nie dublujmy tematów :wink:

SWEEPER - 16-11-2009, 22:58

Spoko ciekawe jak to się ma do wersji HC.
jkrzysztof80 - 16-11-2009, 23:46
Temat postu: Komputer pokładowy
Mam zamiar zastąpić orginalny zegarek który jest na środku komputerem pokładowym który znalazłem tutaj http://nestor19.webd.pl/s...roducts_id=162. W związku w tym szukam elektronika/elektryka który ma pojęcie czy da się to podłączyć bez żadnych problemów.
Krzyzak - 17-11-2009, 08:50

obrotomierz przekłamuje - musisz jeszcze raz wskazówkę założyć :)
robertdg - 17-11-2009, 09:12

jkrzysztof80, widziałem to Cudo, ale zaczne od tego ze ten temat juz istnieje >>TUTAJ<<, tak wiec bylbym wdzieczny Moderatorowi za przesuniecie Twojego posta do tamtego watka.

Odnośnie mojej opini, Gabaryty, wielkość około 1/3 radia samochodowego, wiec w licznik samochodowy odpada montaz, ogolnie czcionki i czytelnosc na bdb+, bardzo duzo informacji zawartych w komputerku, niemalże identyczne działanie i funkcje komputerka spalania jak w Megane II, jednak Renault ma o tyle lepsze rozwiązanie, ze gabaryt jest rzedu ok 2cmx6cm, a sam wyswietlacz to dokladnie nie powiem czy to LCD, ale jest o duzej rozdzielczosci, przez co opisy zostaly zrealizowane graficznie, ponadto grafika jest barwy bursztynowej na czarnym tle.

anwi - 17-11-2009, 09:23

nie wiem czy jest sens przenosić, chcę po prostu poznać waszą opinie czy zostawić tu czy szukać innego miejsca, mam pewne wątpliwości chociaż jak dziś po przespaniu się z tym zobaczyłem to na Świeżaka to nawet ładnie wygląda, najlepiej chciał bym żeby było po środku ale tam jest problem z kontrolkami (nie ma gdzie ich przenieść szczególnie ze zona ma automat), na razie wersja poglądowa wiec szczegółami jak źle ustawiony obrotomierz nie ma co się czepiać, jak się zdecyduje na tą wersje to zrobię małe "how to", w sumie mam jeszcze evoscana ale dodatkowo obciążać "car pc" nie chciał bym szczególnie ze jazda z tym jest dość problematyczna (czasem zrywa połączenie i na kontrole nad nim trzeba troszkę uwagi poświecić a przy jeździe autem jest to nie dopuszczalne), jedyne co przychodzi mi do głowy to:

1 zostawić tak jak jest
2. w miejsce temp cieczy chłodzącej
3. na słupku w jakąś okrągłą obudowę
4. pomiędzy prędkościomierzem i obrotomierzem tam gdzie są kontrolki od kierunków i świateł drogowych

ps. 1 konto zony, auto zony ( weekendami sobie dłubie)
2 nie wiem jak w HC te zegary miałem tylko wirtualnie i odsprzedałem je, musiał
bym je rozebrać i zobaczysz czy się da, ale myślę ze wszystko kwestia rzeźby

robertdg - 17-11-2009, 09:27

fiole1, sprobowałbym wariant 4, moze bedzie zalatywac francuszczyzna, ale potrzeba zebrac jak najwiecej za i przeciw, aby miec rzut na to co lepiej co gorzej wyglada.
Sposob 2 odpada calkowicie, bynajmniej jak dla mnie

Owczar - 17-11-2009, 09:27

Scaliłem wszystkie tematy o komputerze pokładowym. Proszę na przyszłość nie dublować.

Co do samego projektu, to kawał dobrej roboty :)

anwi - 17-11-2009, 09:45

jkrzysztof80 myślę ze nie powinno być większych problemów, w sumie mógł bym nawet spróbować coś takiego spłodzić, wyświetlacz wejdzie:

Hugo - 17-11-2009, 10:25

fiole1 napisał/a:
co o tym myślicie??
Rewelacja. Trzeba o tym pomyśleć u siebie.
jkrzysztof80 - 17-11-2009, 18:56

Sorki za to że nie zauważyłem już istniejącego tematu.
fiole1, widzę że nie ma problemów żeby wcisnąć wyświetlacz :) .
Szczerze mówiąc przeczytałem cały temat i podoba mi się ten kolorowy, który miałeś wcześniej lub jeszcze masz, ale myślę że ten który chciałbym wcisnąć ma więcej funkcji głównie chodzi mi o sprawdzanie przyspieszania czas 1/4 mili, zastanawiałem się też czy da się założyć inny kolorek wyświetlacza lub/i który wyświetla więcej linii na raz.

Jestem tylko ciekawy czy trudno to połączyć? Gdzie poprzypinać te wszystkie przewody.

anwi - 17-11-2009, 19:26

mam zamówiony , jak wcisnę i będzie to jakoś znośnie działać pokażę foto, mam nadzieje ze w tym tygodniu dojdzie, w weekend instalacja, jak będzie trybiło i zostanę przy tym rozwiązaniu wyświetlacz będzie biały negatyw, a jak mi się nie spodoba to będzie do sprzedania:)

jak macie jakieś pomysły piszcie, chciał bym już mieć temat komputera pokładowego za sobą,
myślałem ze będzie większy odzew i pomysłów.....

pozdrawiam

ps. jkrzysztof80 w moim obecnym tez jest dostępna opcja 1/4mili, i kilka innych opcji,

jkrzysztof80 - 17-11-2009, 19:45

fiole1, gdzie można takie coś dostać?
anwi - 02-01-2010, 10:31

no i w końcu znalazłem czas i dostęp do aparatu, a oto wyniki :

i co o tym myślicie?? chyba najodpowiedniejsze miejsce do montażu kompa w naszych miskach....

robertdg - 02-01-2010, 10:55

fiole1, wygląda bardzo przyzwoicie, kiedy rusza produkcja masowa :?: