To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Programowanie pilota centralnego zamka

Juiceman - 16-10-2010, 12:30

Wszystkie mają, które mają centralny:)

Ostatnio się bawiłem kluczykiem tzn pilotem. U mnie zadziałał taki sposób, rozłożenie pilota na dwie części tj wyjęcie baterii. Włożenie kluczyka do stacyjki, przekręcenie w acc i szybko na lock zamknięcie pilota tj włożenie baterii i szybkie przyciskanie przycisków ;) , tylko szybko to musi być zrobione :) W carismie i galu zadziałało ;)

wilk88 - 16-10-2010, 15:30

Juiceman Twoja metoda brzmi strasznie :P może spróbuje ;) Problem w tym, że ja raczej nie mam oryginalnego autoalarmu, z tego co widzę po wyglądzie pilota, prawdopodobnie mam alarm TYTAN DS200. Pilot wygląda tak- http://www.denken.com.pl/...tytan-wer-ds200
Obydwa guziki służą do otwierania i zamykania z tym, że jeden robi to z sygnałem dźwiękowym. Jak wszystko działało poprawnie to po naduszeniu guzika, przy otwieraniu raz migały kierunkowskazy (raz sygnał dźwiękowy) , przy zamykaniu dwa razy (dwa sygnały). Teraz są 3 sygnały i nic poza tym się nie dzieje, kierunkowskazy nie migają, muszę otwierać kluczem.
Proszę o pomoc, na początek fajnie by było wejść chociaż w tryb nauki czyt. 2 posty wyżej.

Nando - 27-11-2010, 16:18

Jakieś pół roku temu kupiłem galanta EA3A, dostałem od poprzedniego właściciela 1 pilot do centralnego (pilot od wersji po lifcie) który nie działał. Facet stwierdził, że dziecko go rozprogramowało bawiąc się. Nie mam więc pewności, że działa. Do tej pory ręcznie uzywałem kluczyka ale boję się, że w zimie będzie problem z zamarzającymi zamkami więc postanowiłem pilota zaprogramować. Nie mogę jednak wejść w tryb nauki. Mam do dyspozycji zarówno spinacz jak i kontroler ELM327 ale nic nie pomaga, choć postępuję zgodnie z serwisówką bo takową dysponuje.
Jakieś pomysły co może być przyczyną? Z góry dziękuję

u157 - 28-11-2010, 00:49

Warto zacząć od wymiany baterii w pilocie. W moim po wymianie baterii i umyciu styków, pilot działa beż żadnych dodatkowych procedur.
smashthedj - 16-02-2011, 18:45

to musi być pilot dedykowany czy moze być jakis "no name" uniwersalny? ;)
Duku - 30-08-2011, 22:27

Przyłączam się do pytania poprzednika:) Z lektury tego wątku i po przeszukaniu innych podobnych w internecie wychodzi na to, że odbiornik (sterownik centralnego zamka) po wprowadzeniu w tryb nauki uczy się kodu nowego nadajnika. Warunkiem tego jest sytuacja, że oba mają takie same częstotliwości sygnału. Czy jest ktoś, kto może potwierdzić/zaprzeczyć te info? U mnie nie jest problemem sam pilot, a obudowa, która już dłużej nie posłuży. Samą obudowę ciężko będzie dopasować i zastanawiam się czy coś z innym pilotem zdziałam?
fj_mike - 30-08-2011, 22:34

Duku, zdziałasz. Z innym przedliftowym pilotem ;)
Zadziałało u Mare.

Duku - 30-08-2011, 22:39

Z innym przedliftowym pilotem, to domyślam się, że nie byłoby problemu:) Mój pilot działa bez problemu, ale rozleciała się obudowa. Nie uśmiecha (i raczej ciężko znaleźć) mi się kupować innego pilota od Gala, wolałbym kupić samą obudowę a to już nie jest takie proste;) Ewentualnie spasować jakąś inną obudowę.
m6riano - 30-08-2011, 22:51

może to:
http://allegro.pl/mitsubi...1794043600.html
ale troche kosztowne..

Duku - 30-08-2011, 22:57

Widziałem to na allegro. Ładny, dość drogi, ale nie bardzo widzę możliwość przekładki płytki elektroniki z przedliftowego kluczyka do tej obudowy:/
fj_mike - 30-08-2011, 23:06

Duku, starsze piloty tak już mają. Mój się trzyma na taśmie ;)
Albo dorwiesz jakiś w lepszym stanie albo niefabryczny pilot (zakup kompletnego alarmu - co trochę kosztuje :| ).

Duku - 30-08-2011, 23:10

No teraz śmigam z pilotem sklejonym izolacją:) Może pokombinuję coś w wolnej chwili z dorobieniem obudowy, albo w ciemno kupię kilka obudów (można tanio kupić w sklepach z elektroniką - koszt 4-5zł) i popróbuję zrobić przekładkę 8) . Jak mi się uda, to dam znać w tym wątku, żeby inni mogli tez sobie takie "swapy" porobić:P
kzyhu - 14-09-2011, 16:41

Ciekawostka... pilot dostałem od Niemca z "powygryzanymi" przyciskami. Dioda mrugała po mocnym wduszeniu.. palca w pozostałość przycisków, ale... centralny nie działał. Najlepszy elektryk w regionie nie był w stanie zrobić synchronizacji z autem (zauważyłem, że używał instrukcji z tego tematu).

Postanowiłem zająć się tym sam, ale najpierw wymienić przyciski w pilocie. Wyciąłem dwie gumki ze starego pilota od tv, posklejałem i pilot zadziałał...

Może nie wygląda to pięknie, ale jaka radość! :D

waldi-1 - 23-11-2011, 19:41

a ja niemam wogole pilota, czy moge kupić alarm i podłaczyć go ? jesli moge to gdzie znajduje sie centralka centralnego zamka zeby połączyc alarm z centralnym tak zeby zamykanie było z pilota, lub czy moge gdzieś dokupić pilota od galanta i go zaprogramować w taki sposob jak to opisujecie ?
plecho1 - 23-11-2011, 20:17

waldi-1, poczytaj ten temat:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=8722