To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Ogólne - [MSS ALL] Komputer w MSS

Bizi78 - 18-01-2016, 23:22

Tak tylko spytam: po co ci to :?:
Ogólnie rozpiskę znajdziesz w manualu, którego ściągniesz z forum:
http://www.e-elektron.pl/...aceStar9903.htm
Info jest w pliku 54 chassis electrical.

tomixx88 - 19-01-2016, 18:08

Może to być głupie ale chce zamontować uniwersalny komputer pokładowy :D :D
Bizi78 - 19-01-2016, 18:12

Ale to chyba rozpiskę ECU potrzebujesz a nie wyświetlacza 8) .
Też o tym ukp myślałem ale trochę mnie to przeraża :D .
Jak się za to weźmiesz to porób fotki i wrzuć na forum.

SpaceLookita - 28-01-2016, 10:02

Sluchajcie.Ten ciulowy komp. mnie irytuje niesamowicie.OD jakiegos czasu,po moich grzebaniach -kasowaniach zgodnie z manualem wyswietlania spalania i v sredniej,po prostu sie zawiesil.Pokazuje 498 km,niewazne,czy bak pusty,czy po zatankowaniu pod koreczek.Bylem nawet wcz. w aso,Pan rozmontowal obudowe,wypial wyswietlacz,potem zapial i...qpa.Odlaczylem aku,tez qpa.Malpa pokazuje 498 km i kreski na pozostalych wartosciach.Wyswietlacz w sensie wyswietlania dziala,ale nie zlicza wgole....Macie pomysl,na reset jakis ?
plecho1 - 28-01-2016, 13:32

Napisz jeszcze za ile tankowałeś. Zalanie za około 50zł nie robi wrażenia na tym komputerze, zauważa dopiero większe ilości.
Jeśli średniego spalania też nie ma i jeśli np. masz LPG, to możesz mieć coś nie tak z dawka paliwa wtedy chyba sterownik silnika przełącza się w tryb awaryjny i nie podaje sygnału dla komputera pokładowego. Kiedyś miałem podobną sytuację i dopiero dogranie instalacji LPG naprawiło sytuację.

SpaceLookita - 28-01-2016, 18:42

GAzu nie mam,nie bede niiiiigdy miec ;-) ,zalalem ,jak zawsze do pelna....Shell,przewaznie....ODlaczylem aku,nic......
plecho1 - 28-01-2016, 20:39

To trzeba by podłączyć się pod komputer by podejrzeć parametry pracy silnika i czujników bo może np. sonda powoli umiera. Bo to nie jest raczej, jak już wcześniej pisałem, problem z komputerem pokładowym.
SpaceLookita - 29-01-2016, 06:32

MAm Emu 27 podpiety z Obd,niczego nie wskazuje,choc,nigdy czyms takim sie nie bawilem w diagnostyke auta,jedynie dla zabawy z chwilowymi parametrami silnika,osprzetu.Trudno,bede tak jezdzic....
plecho1 - 29-01-2016, 08:58

Jak masz ten interfejs, to sprawdź jakie wartości mają korekty krótkoterminowa i długoterminowa oraz jakie jest podciśnienie w kolektorze ssącym na biegu jałowym bez żadnego obciążenia (klima i wszystkie urządzenia elektryczne wyłączone).
SpaceLookita - 29-01-2016, 09:25

ok,podepne Torq-a,Obd nic mi nie wskazuje zlego,az tak nie zglebialem diagnostyki...Sprobuje,ale ze mnie mechanik wyzszej klasy nie jest ;-)

[ Dodano: 29-01-2016, 11:51 ]
Oba programy nie pokazaly zadnych bledow.ODlaczylem aku,obie klemy,pojezdze,zobaczymy,ale jak cos,olewam to....

Bizi78 - 29-01-2016, 14:32

SpaceLookita napisał/a:
Oba programy nie pokazaly zadnych bledow.

Chodzi o parametry pracy a nie błędy :wink: ,

SpaceLookita - 29-01-2016, 17:38

...tutaj juz moja wiedza jest zerowa,to znaczy,wiem,ze auto pracuje,dziala,calkiem fajnie chodzi,ale na dobrych,czy wlasciwych parametrach....coz...przerasta mnie to...ale kola mam napompowane,tarcze tylna mam z nagarem ,wiec obciera troche,niemniej,nic mnie nie hamuje,auto pali kolo 11 po miescie,tylko wyswietlacz cos z jedna opcja stanal,ale...
plecho1 - 29-01-2016, 17:47

Ciekawe chociaż jak teraz wychodzi spalanie rzeczywiste?
SpaceLookita - 30-01-2016, 06:09

ok.11 l po miescie,odcinki po 5-6 km,nie oszczedzam go,ale nie katuje....taki wynik to zaden tragiczny....Coz,w trasie nie pojezdzi....
plecho1 - 30-01-2016, 10:32

Takie spalanie na Warszawę raczej może być realne chociaż moja Carisma obecnie na bardzo krótkich odcinkach pali koło 10l gazu co przekłada się na około 8l benzyny przy odcinkach dwa razy dziennie po 3km.
Może spróbuj dodać w Torque trzy wskaźniki czyli "Krótkoterminowa korekta czasu wtrysku paliwa-bank 1" oraz "długoterminowe korekty czasu wtrysku benzyny- bank1" i "Napięcie sondy lambda nr. 1 bank 1". Na odpalonym programie wejdź we wskaźniki następnie "dodaj wskaźnik" następnie "wyświetlacz cyfrowy" dla korekt a dla napięcia sondy "wykres" i następnie "wielkość wskaźnika" jaka Ci pasuje. Te informacje mogły by sporo podpowiedzieć.