Carisma - FAQ - [Carisma] FAQ Demontaż konsoli - wymiana żarówek Carisma fot
robertdg - 02-10-2010, 20:51
Enforcer, wymień żarówke od podświetlania zegarka
Enforcer - 02-10-2010, 20:53
robertdg napisał/a: | Enforcer, wymień żarówke od podświetlania zegarka |
Więc spalona żarówka powoduje całkowicie czarny wyświetlacz? To taka żarówka:?
http://allegro.pl/zarowki...1254994181.html
robertdg - 02-10-2010, 23:06
Enforcer, nie powiem Ci jaka to jest dokładnie żaróweczka, bo nie pamietam, a nie chce w błąd wprowadzać, zdemontuj zegarek i podjedź do dobrego sklepu elektronicznego albo motoryzacyjnego i dostaniesz od ręki.
Enforcer - 03-10-2010, 15:25
Poszukałem na forum i znalazłem, że to żarówka W1,2W udało mi się ją dostać dzisiaj w BricoMarche, jutro spróbuje dobrać się za kokpit i ją wymienić, dam znać czy pomogło.
robertdg - 03-10-2010, 15:35
Enforcer, zabierz się za to teraz, ofkors jak masz czas, to kilka minut pracy
Enforcer - 04-10-2010, 12:55
I problem rozwiązany Panowie. Liczyłem się już z tym, że czeka mnie naprawa zegarka, bo nie wyświetlał nic, gdyby winna była żarówka to chociaż pod światło widać byłoby cyfry.
Zdemontowałem górną część konsoli (ważne żeby ciągnąć po linii prostej równolegle do podłogi w stronę tylnej kanapy, wtedy musi zejść bez problemu), i co się okazało? Wtyczka od zegarka rozłączyła się... Podłączyłem i zegarek wstał, ale że miałem już zdemontowany więc wyciągnąłem żarówkę (działającą, ale wyglądającą jak w dymionym szkle ) i wymieniłem na nową.
Tak, więc mimo że ta wtyczka ma zabezpieczenie przed samoistnym wypięciem to wypadła.
BTW. Ten zegarek to dla mnie też element wpływający na bezpieczeństwo na drodze, bo dzięki niemu nie muszę za każdym razem spoglądać na zegarek, który noszę na ręce, niby banał, ale tak to traktuje.
kamir - 07-11-2010, 11:42
Witam
Niedawno wymieniłem tą żarówkę pod zegarkiem bo nie świeciła odkąd kupiłem Cari.
Powiedzcie mi czy to normalne, że jak zaświecę światła to zegarek przygasa ??
W nocy go widać czyli żarówka świeci. Jednak jak światła są wyłączone to światło jest zdecydowanie mocniejsze...
Z góry dziex za odpowiedź..
P.S. GregP, WIELKIE dzięki za zdjęcia z demontażu konsoli, dużo mi to pomogło...
plecho1 - 07-11-2010, 12:52
To jest po to by zegarek i podświetlenie deski nie oślepiały w nocy ale powinieneś mieć regulację mocy tego podświetlenia.
kamir - 07-11-2010, 13:22
Dzięki za szybką odpowiedź, czyli mogę ustawić, żeby zegarek mocniej świecił tą samą regulacją co jest do deski i licznika??
Trucker - 07-11-2010, 14:12
Witam, mam pytanko jak sie dobrać do środkowej konsoli żeby czegoś nie pourywać? Chce wymienić żarówki w wyświetlaczu komputera i podświetleniu pokręteł temperatury i nadmuchu. Mam model 2001
Enforcer - 07-11-2010, 23:02
kamir napisał/a: | czyli mogę ustawić, żeby zegarek mocniej świecił tą samą regulacją co jest do deski i licznika?? |
Nie jestem pewien ale chyba nie da się regulować zegarka, choć mogę się mylić.
Trucker, szukanie nie boli, przeczytaj "chociaż" początek tematu, wszystko tu jest, wiem bo sam korzystałem... Więcej własnej inicjatywy na przyszłość.
kamir - 07-11-2010, 23:18
Właśnie wróciłem z "krótkiej" trasy i próbowałem wyregulować natężenie światła spod zegarka.
Moje obserwacje są takie, że podświetlenie licznika oraz sterowania nawiewami da się zmienić natomiast zegarek nie reaguje na "kręcenie" tym "regulatorem".
Ważne, że świeci i widać go w nocy
plecho1 - 07-11-2010, 23:41
Sprawdziłem w instrukcji obsługi i w twoim modelu nie ma możliwości zmiany podświetlenia zegara, można odłączyć od zegara kabel sterujący ściemnianiem podświetlania lub wstawić w niego szeregowo włacznik i nim albo włączać lub wyłączać ściemnianie.
kamir - 07-11-2010, 23:57
plecho1, Wielkie dzięki za poświęcony czas. Jak już napisałem wyżej Cytat: | Ważne, że świeci i widać go w nocy |
JedrzejNT - 20-11-2010, 22:34
Czy ktoś ma może fotki jak rozebrać konsolę do Cari po lifcie (jeśli tak niech tu wrzuci) żeby dostać się do podświetleń, bo z tego co widzę temat cały czas skupia się na wersji przedliftowej.
|
|
|