To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Jakie paliwo tankować do Miśka

kurak80 - 01-12-2010, 17:38

Ja również nie widzę raczej różnicy między 95 a 98 na Orlenie...a tam właśnie najczęściej leje....a jak czasem zajade na shella....również nie widzę różnicy...natomiast co do gazu....z tego co wynikło z rozmowy z moim sąsiadem ( jeździ na gazie już kupe czasu....montował juz gaz kupe lat temu do dużego fiata :) )....stwierdził że w Polsce są tylko dwie "rozlewnie gazu" jedna w Tychach ( jak dobrze pamiętam...drugiej juz nie pamiętam gdzie) i wszystkie stacje zmuszone są brać gaz właśnie od nich....więc stwierdził żeby brać gaz tam gdzie taniej...kiedyś wyjeżdzałem z Orlenu u siebie i miałem okazję jechać za cysterną która właśnie napełniła butlę z gazem na tej stacji...i jechałem sobie tak z ciekawości za nią gdzie pojedzie...po drodze do Świdnicy są jeszcze dwie stacje ( no name)...i cysterna na nie również pojechała.....no ale np ostatnio zalałem na stacji no name gaz....i lipa!...auto mam wrażenie że mi sie muli....a do tego zaraz jak zalałem gaz chciałem sobie wyprzedzić ....i sie bardzo zdziwiłem jak mi auto na obroty wejsć nie chciało tak jakby je coś przytkało....jak dla mnie najlepszy na razie gaz jest u mnie na Orlenie...natomiast na Shellu jakoś mam wrazenie że auto gorzej sie zbiera...pomijając cenę gaz kosztuje u nich 2.60!!....
lukasz85lukasz - 01-12-2010, 18:29

Ja najczęściej tankuję na BP, preferowałem 98 ale poczytałem trochę Waszych komentarzy o tym że 98 jest zleżałe bo rzadziej ludzie tankują i wczoraj zalałem 95 zobaczymy co wyjdzie
XAWIERD - 09-09-2011, 21:05

Ja mam takie spostrzeżenia .Miałem TOYOTE Corolle 1.4 spalanie stacja Orlen 8l do 9l stacje BP i SHELL 9do litrów 10 litrow. Teraz mam Galanta w benzynie spalanie 10l Orlen natomiast BP i Shell 11 i 12 litrów. Prosty wniosek obce nam szkodzi. Dodam że na Orlenowskim paliwie auto ciszej pracuje i lepiej przyspiesza. Mam kilku kolegów którzy podzielają moje zdanie. Ale wiem że są rożni dostawcy paliwa do stacji i tu jest przyczyna tych różnic.Ja w szczecinie jestem zadowolony tylko z Orlenu.Pozdro.
mar111cin - 09-09-2011, 23:03

przecież shell kupuje paliwo z orlenu :lol:
norbiolo - 10-09-2011, 03:46

Dołączę się do tego, co napisał mar111cin i podpowiem kolegom, którzy łudzą się kupując paliwo dystrybuowane przez „zachodnie firmy”, iż za każdym razem pochodzi ono z Polskiego Koncernu Naftowego, wyjątkiem są tu nieliczne stacje przygraniczne.

Dla zainteresowanych polecam troszkę poszukać.

MZPiR zostało przekształcone w ORLEN oraz LOTOS, więc upraszczając nie istnieje na naszym rynku inny (legalny) dystrybutor

http://www.orlen.pl/PL/OF...riaslowami.aspx

http://www.lotos.pl/korpo...oil/strona/7076

Dla zainteresowanych kalkulatorek, który daje pogląd na to, za co i komu płacimy kupując paliwo.

http://www.paliwa.pl/

arturj123 - 10-09-2011, 07:17

Kolega będąc w Holandii tankował parę razy pb...100 ;) jego 16 letnie wówczas Subrau Legacy, auto dostało prawdziwego kopa;). Nie słyszałem żeby u nas można było takie kupić.
mar111cin - 10-09-2011, 09:57

ja tam nie wiem, ja za każdym razem tankuję 104 oktany i silnik nie narzeka ; )
m6riano - 10-09-2011, 15:19

mar111cin napisał/a:
ja tam nie wiem, ja za każdym razem tankuję 104 oktany i silnik nie narzeka ; )

tylko że przy wyjmowaniu pistoletu czasem pare tych oktanów uleci w powietrze...;-)

mar111cin - 10-09-2011, 18:43

spokojnie, zazwyczaj sam tankuję, tak że wchodzę potem z nimi do samochodu i już jest komplet oktanów ;)

Swoją drogą czy to nie jest dziwne? są ludzie którzy nasłuchali/naczytali się głupot i tankują 98, czy 99 V-power racing ultra edition do swoich samochodów ciesząc się jak małe dziecko, któremu ojciec naopowiadał bajek jaki z niego hiroł, a gardzą lpg które posiada jeszcze więcej oktanów od tych ich super shellowskich mieszanek xD

wasiu89 - 11-09-2011, 01:40

Co do gazu czytałem kiedyś pewien ciekawy artykuł. To prawda, że gaz jest wszędzie ten sam jednak jest pewno ale. Gaz na 2 tych samych stacjach np orlen może się różnić. Spowodowane jest to niby tym, że każda stacja ma inne (Starsze/młodsze) zbiorniki gazu. Z tego artykułu wynikało, że jeżeli mamy do czynienia ze starszymi zbiornikami (stacje wybudowane wcześniej i brak wymiany zbiornika) gaz może być gorszy ponieważ zachodzi jakaś tam reakcja i gaz nie miesza się tak dobrze jak w nowszych zbiornikach. Nie wiem na ile to prawda jednak z własnych obserwacji mógłbym potwierdzić taką tezę. Gdy tankuję gaz na stacjach powstałych kilka lat temu przejeżdżam więcej km na zbiorniku niż gdy tankuję na starych stacjach (przykład stacja mająca 2 może 3 lata spalanie 9.5l gazu i stacja która ma przynajmniej 10 lat - zatankowałem 2 razy i spalanie w trasie 15l)

mar111cin napisał/a:

Swoją drogą czy to nie jest dziwne? są ludzie którzy nasłuchali/naczytali się głupot i tankują 98, czy 99 V-power racing ultra edition do swoich samochodów

żeby nie było sam tankuje 95 ale znam osobę, która testowała swoje auto (nie pamiętam marki) i spalanie na 98 miała mniejsze o litr niż na 95 i twierdziła, że auto lepiej się zachowuje :)

radek79 - 11-09-2011, 10:03

Cytat:
(przykład stacja mająca 2 może 3 lata spalanie 9.5l gazu i stacja która ma przynajmniej 10 lat - zatankowałem 2 razy i spalanie w trasie 15l)

ja tankuje na stacji lpg która ma prawie 15 lat jedna z pierwszych w lubelskim i gaz na niej jest cały czas taki sam i spalanie takie same jak na innych stacjach młodszych więc nie wiem z czego te twoje wnioski

wasiu89 - 11-09-2011, 10:36

radek79 napisał/a:
ja tankuje na stacji lpg która ma prawie 15 lat jedna z pierwszych w lubelskim i gaz na niej jest cały czas taki sam i spalanie takie same jak na innych stacjach młodszych więc nie wiem z czego te twoje wnioski

po prostu obserwacja:) nie wiem z czego to wynikało ale po przeczytaniu tamtego artykułu tak mi się skojarzyło to się z Wami podzieliłem:)

robertdg - 11-09-2011, 10:56

Szczerze przyznam, że ciekawe te rzeczy, przeważnie potwierdza się opinia, że ludzie z pólnocnej PL bardziej chwalą ORLEN, ale jezeli Shell kupuje paliwa od PKN Orlen (wiadome chyba jest, że każdy dystrybutor odpowiednio "uszlachetnia" paliwo), to dlaczego paliwa lepszej jakości przyjeźdżaja z zza zachodniej granicy :?:

Druga sprawa - człowiek jak człowiek, zwłaszcza głownie poruszający się jednym autem może być mało obiektywny, natomiast samochód sam w sobie jest najbardziej obiektywny, gdyż to on decyduje o wartościach spalanego paliwa, tymbardziej porównując kilka róźnych stacji z umiarkowanie bliskim stylem jazdy. Prosty przykład tankując paliwa stacji Orlen rzadko zdarza mi się przejechać tyle co na paliwach tankowanych na Shellu, przy założeniu, że paliwa są alternatywnie te same bez dodatków rzekomo zwiększających moc, oraz przy zachowaniu tego samego stylu jazdy, siebie nie uznaje za obiektywnego, ale silnik sam za siebie przemawia. Oczywiście sprawa ta ma sie do Mitsubishi (tak deko wykraczając poza granice, to bardzo lubi paliwo z sieci SlovNaft :-) ), gdyż Volvo, VW, Citroen, Renault podobnie się zachowują, ale ona zaś lubią inne paliwa (w sensie inne stacje). Dla odmiany Volvo (diesel) cięzko trawi paliwo z Shella, najgorzej trawi Shella z Częstochowy - chyba nie służy mu święcone paliwo :P

Także uważam, że każdy musi w swoim rejonie wybadać paliwo i stwierdzić na jakim paliwie auto najlepiej się zachowuje (przy tym pozostać) gdyż często nie warto oszczędzzać 10gr na litrze, gdyż nawet nie zwróci się to w eksploatacji.

booohal - 11-09-2011, 13:57

robertdg napisał/a:
ale jezeli Shell kupuje paliwa od PKN Orlen

Lotos i Orlen sprzedają paliwa bazowe. A co BP czy Shell robi później z nimi to już nie wiadomo. Skromnie dodam że pracuje właśnie na Orlenie :)

pipi_ja - 11-09-2011, 22:30

booohal też pracowałem w tej branży przez ok 5lat.
Jest dokładnie jak piszesz, wiem to z opowieści kierowców rozwożących paliwo.
Wiele razy mówili jak wozili paliwo na inne stacje(głównie shell).
Z tego co opowiadali to w momencie dostawy ludek ze stacji dodawał do zbiorników jakieś uszlachetniacze. Tylko tym różnią się paliwa między stacjami konkurencji.

Odnośnie spalania mam podobnie jak kilku kolegów piszących wcześniej. Na gazie z shella samochód lepiej idzie ale nie przejeżdża tylu kilometrów co np z Bliskiej(orlen).
Dlatego tankuje u krajowego sprzedawcy.