[92-96]Colt CA0 - [ALL] Wymiana Akumulatora
Anonymous - 06-03-2008, 13:52
dzieki
londolut - 06-03-2008, 18:11
Wiktoria napisał/a: | dzieki | Niema sprawy, dziękujesz wciskając przycisk pomógł pod postem
wirolek - 06-03-2008, 19:35
pare dni temu zrobilem poprawny reset komputera i albo mi sie wydaje albo zaczal mniej palci
londolut - 06-03-2008, 19:37
wirolek napisał/a: | pare dni temu zrobilem poprawny reset komputera i albo mi sie wydaje albo zaczal mniej palci | Bardzo możliwe. Komputer ma duże znaczenie w doborze mieszanki.
Anonymous - 07-03-2008, 07:23
Wymieniłam wczoraj swoj aku, trwalo to niecale 10s, jeden wyciaga drogi wstawia i podlacza, i bez procedur, wszystko u mnie gra, obroty rowne 800, zadnych wachan, silnik pieknie chodzi i nie faluje. Nie mialam czasu na procedury. Kolega z pracy ma colta ale III i pytalam sie go to on mowil ze jak szybko zmienie to nie potrzeba procedur, on tez zmienial i bez procedura ale nie wiem jak mu chodzi autko. Mniejsza dzieki koledzy za wszystko, zawsze sie ta wiedza przyda. Moj wczesniejszy aku byl to Banner 50Ah, a teraz mam Warte 45Ah 400, tylko jezdzic, paliwo tankowac, pilnowac stanow plynow a bedzie wszystko gralo. Pozdrawiam wszystkich posiadaczy Mitsu.
Anonymous - 07-03-2008, 19:43
Kupilem nowy akumulator, wstawilem i niestety ale znowu sie rozladowal. Wniosek taki ze gdzies jest zwarcie i roladowywuje akumulator. Padl on po niecalych 2 tygodniach stania samochodu (tydzien stal, 2 dni pojezdzilem i po nastepnym tygodniu juz nie odpalil). Czy moglibyscie zasugerowac co moze byc tego przyczyna? Ewentualnie wie ktos gdzie mozna znalezc dobrego i taniego mechanika w Gdyni, ktory sobie z tym poradzi poniewaz mieszkam tam od niedawna i jeszcze nie znam zbytnio miasta a u siebie nie mam kiedy pojezdzic :/
karolgt - 07-03-2008, 19:59
SlaVkoEg napisał/a: | Wniosek taki ze gdzies jest zwarcie i roladowywuje akumulator. P |
na początek zawsze sprawdza se radio (jesli masz), bo z reguły to najprostsza rzecz ktora powoduje zwarcie. Sprawdz wszystkie bezpieczniki, a z radiem - najlepiej wyciagnij je i sprawdz czy tez sie rozladuje.
Miroslaw1305 - 07-03-2008, 21:44
miałem podobny problem w swifcie. Zamontowane było radio -Forda .Radio powinno byc podłączone tak że gra po przekręceniu kluczyka w stacyjce -wtedywszystkie odbiorniki są pod napięciem .Przy mojej NIEWIEDZY i NIEWIEDZY elektryka samochodowego przerobiliśmy zasilanie radia tak że na wyłączonej stacyjce radio grało .Ten manewr okazał się zgubny dla mojego akumulatora ,który miał się dobrze do tego czasu .Akumulator został wymieniony na nowy i znowu kłopoty ,reklamacje dwie w sklepie na NIBY nie sprawny akumulator .Kilka razy samochód oglądał elektryk samochodowy i nic nie wskórał.Dopiero przypadkiem natrafiłem na innego elektryka i od słowa do słowa o padającym akumulatorze i całejdrodze doszedł do wniosku że to radio rozładowuje bardzo skutwcznie akumulator .Po odłączeniu radia problem ustał .Powruciłem do poprzedniego podłączenia radia i było już dobrze..Drążąc temat u specjalistów od radia itelewizorówdowiedziałem się (niestety trochę pużno)że niektóre Radia samochodowe nawet jak nie grają to pobierają prąd -oczywiście z akumulatora .Jeśli samochód nie jeżdzi -nie ma doładowaniai rozładowanie akumulatora jest szybkie ,i pokilku dniach niemiła niespodzianka nie uruchomimy samochodu .Jeśli jeżdzimy proces ten trwa wolniej .
Odłącz radio podładuj akumulator i obserwuj .Może tu tkwi przyczyna .,Jeśli nie to szukac trzeba minimalnego zwarcia lub odbiornika prądu po wyłączeniu stacyjki .Może też to robic żle podłączony alarmi central zamek
NIE ZAKŁADAMY ŻE NIE ŁADUJE ALTERNATOR ,LUB ŁADOWANIE JEST ZŁE.
AKUMULATOR MOŻE MIEC ZWARTE CELE I OBIAW PO NAŁADOWANIU MOŻE BYC IDENTYCZNY-CZYLI SIĘ ROZŁADOWYWAC.
tomusn - 07-03-2008, 22:55
londolut napisał/a: | wirolek napisał/a: | pare dni temu zrobilem poprawny reset komputera i albo mi sie wydaje albo zaczal mniej palci | Bardzo możliwe. Komputer ma duże znaczenie w doborze mieszanki. | po to jest komputer żeby dobierał mieszankę,
wirolek, podczas normalnej , zwykłej, codziennej jazdy komputer pobiera różne dane z czujników, analizuje je i reguluje skład mieszanki. Komputer nigdy nie przestaje poprawiać dawki paliwa w danym momencie. Jeżeli jeździsz ostro - reaguje inaczej, jeżeli spokojnie - inaczej. W programie MMCd na palmach które podłączamy np do starszych Coltów, widać to w postaci FTR - poprawek korekcyjnych dawki paliwa. Reset ECU kasuje te poprawki, więc jeżeli u Ciebie poprawki mówiły "lej wachę - daj 108%" a Ty je wykasowałeś, to masz 100 lub poniżej 100%, więc dlatego masz niższe spalanie. Poza tym wiosna idzie! Czyli spalanie ogólnie spada
|
|
|