Space Star Techniczne - [MSS ALL] [SKRZYNIA BIEGÓW] Biegi ciezko wchodza
Piotrek_Opole - 04-07-2015, 23:50
AidsD napisał/a: | Ha! Ja mam pytanie czy można gdzieś kupić uszczelkę (osłonę) wybieraka skrzyni biegów.
Intersi i neo nie posiadają czegoś takiego w asortymencie. |
Ostatnio wymieniałem tą osłonę wybieraka.
Sporo się naszukałem, a wszędzie cena ok 100 zł.( + przesyłka)
Najtańszą opcją okazało się... ASO (Opole ul. Krapkowicka)
Za oryginał zapłaciłem ok. 65 zł.
Część sprowadzona z Holandii w trzy dni.
Z góry uprzedzam że jakieś sztukownie "podobnych" osłon z innych samochodów raczej nie ma sensu. Element jest specyficznie wyprofilowany.
Wymiana wymaga demontażu całego mechanizmu lewarka (dostęp z wnętrza), oraz odkręcenia lewarka od wybieraka (od spodu auta)
Bizi78 - 05-07-2015, 09:53
Piotrek_Opole napisał/a: | Najtańszą opcją okazało się... ASO (Opole ul. Krapkowicka)
Za oryginał zapłaciłem ok. 65 zł. |
No przecież na poprzedniej stronie pisałem ile taka osłona kosztowała w ASO .
Bizi78 napisał/a: | Parę lat temu w ASO ta osłona kosztowała 70,44zł. |
Piotrek_Opole - 07-07-2015, 22:27
Jak widać z biegiem lat części do Space Stara tanieją...nawet w ASO.
tomwasz - 07-07-2015, 23:21
Ja też mam pękniętą tę gumę, czy to pęknięcie ma na coś wpływ?
Bizi78 - 07-07-2015, 23:25
Pewnie na szybciej się zużywające elementy drążka wybieraka przez dostęp wody, syfu itp .
AidsD - 08-07-2015, 22:03
Bizi78 napisał/a: | Pewnie na szybciej się zużywające elementy drążka wybieraka przez dostęp wody, syfu itp . |
W srodku jest nieco glosniej z tego powodu i nie mozna plywac po jeziorach
ASO Rybnik w rozmowie tel twierdzi, ze koszt to 50 zl.
Bizi78 - 08-07-2015, 22:16
Cytat: | ASO Rybnik w rozmowie tel twierdzi, ze koszt to 50 zl. |
Może mają jakiś leżak magazynowy i chcą się go pozbyć .
AidsD - 09-07-2015, 22:05
Bizi78 napisał/a: | Cytat: | ASO Rybnik w rozmowie tel twierdzi, ze koszt to 50 zl. |
Może mają jakiś leżak magazynowy i chcą się go pozbyć . |
Nie. Powiedzieli mi, ze musza sprowadzic i do tego musialbym zaliczke zostawic bo o ta czesc malo kto pyta.
Japaneze mial po 110 zl jak dobrze pamietam.
Piotrek_Opole - 09-07-2015, 22:46
W ASO w Opolu obyło się bez zaliczki. Po prostu zamówiłem, po trzech dniach dostałem telefon że część już jest, i finito...
shark - 05-07-2016, 19:27 Temat postu: [MSS 1.3] nie wchodzi bieg wsteczny Witam,
u ojca w samochodzie pojawil sie problem ze wrzuceniem wstecznego biegu. W warsztacie poradzili mu znalezienie mechanizmu zmiany biegów i wymianę.
przejrzałem allergro, olx itp, większość tych mechanizmów jest do silnika 1.8. Czy ma to znaczenie w tym przypadku?
Ewentualnie co jeszcze może być przyczyną problemu?
pozdrawiam
zet-em - 06-07-2016, 16:17
Witam
Temat stary jak...Space Star
Prawdopodobnie chodzi o luzy na tulejkach lub regulację drążka zmiany biegów.
Przeczytaj ten temat, może coś znajdziesz na temat Twojego problemu.
http://forum.mitsumaniaki...teczny&start=15
Pozdr;
shark - 07-07-2016, 18:05
Dzięki, poczytałem stare wątki gdzie podobny problem był opisywany i rzeczywiście pomogła wymiana kompletu tulejek. Przy okazji założona nowa osłona drążka bo starej już prawie nie było także może jakiś czas będzie spokój z przerzucaniem biegów.
pozdro
siwy113 - 08-07-2016, 17:47
Witam miałem taki sam problem zresztą jak my wszyscy w naszych mms kochanych, wymiana tulej nic nie dała sory może na miesiąc było lepiej. Ojciec mi podpowiedział bym wymontował wybierak i oszlifował jego białą część z lewej i prawej strony tam gdzie wybierak opiera się o swoją obudowę oczywiście plastikową i tak uczyniłem, oszlifowałem po około 3mm z każdej strony i od tego czasu jak ręka odjął. Wybierak ma teraz ten luz którego brak był przyczyną problemu.
tom.f - 25-09-2016, 09:17
Witam.Moj samochodzik rowniez dopadlo . Mam problem z wrzuceniem 5 biegu,zeby go wrzucic musze mocno docisnac do prawej strony .Pozostale biegi wchodza bez zarzutu . Poprosze o rade jakie tulejki najlepiej wymienic?
Space star 1.6 , skrzynia jb3 z podnoszonym wstecznym biegiem.
AidsD - 26-09-2016, 16:54
tom.f, na aaaaaledrogo chodzą do 100 zł za komplet wszystkich tulejek.
siwy113, mój wybierak ma aż za nadto luzu i przy wrzuconym biegu można nim ruszać jak na luzie
|
|
|