To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Sedan otwieranie bagaznika

plecho1 - 07-10-2012, 08:17

Na pewno było coś dokupywane bo dwa inne klucze były tylko stosowane w Maluchach, Polonezach czy też innych podobnych im autach. A jeśli chcesz mieć pewność, to rozetnij ten kluczyk od bagażnika i jeśli będzie w nim transponder immobilisera, to ten klucz musi też pasować do jakiejś stacyjki. Bo bez sensu było by pakować taki transponder do klucza który jest tylko od bagażnika.
jAZZMAN - 07-10-2012, 09:21

Szybciej może być oddać Twój oryginalny klucz i zamek z bagażnika do speca aby spasował zamek do klucza. Koszt (zgaduję) - 50-70zł.
Zamek wykręca się bardzo łatwo.

booohal - 07-10-2012, 16:16

Ale mi to nie robi różnicy. Tak tylko napisałem :)
Anonymous - 17-04-2013, 19:18

Witam a co może być przyczyną tego że nie mogę otworzyć bagażnika ani kluczykiem ani łapka koło fotela ? Zerwana linka ? dodam że zamek z tyłu był wykorzystywany tzn otwierany kluczem ?
jAZZMAN - 17-04-2013, 20:23

arthes, Na zamku w bagażniku masz przełącznik (widać go po otwarciu klapy. Jeśli ustawisz go na LOCK to nie będzie działało otwieranie wajchą koło fotela kierowcy.

Zprecyzuj proszę:
arthes napisał/a:
nie mogę otworzyć bagażnika ani kluczykiem

Wkładasz kluczyk i co się dzieje?

Ksiao - 17-04-2013, 20:24

arthes napisał/a:
Witam a co może być przyczyną tego że nie mogę otworzyć bagażnika ani kluczykiem ani łapka koło fotela ? Zerwana linka ? dodam że zamek z tyłu był wykorzystywany tzn otwierany kluczem ?

Ostatnio miałem ten sam przypadek i z dźwigienki przy fotelu nie dało rady otworzyć (z kluczyka nie mogę otwierać bo mam skorodowany) i musiałem wczołgać się do bagażnika przez tylna kanapę i otworzyć przez taki mały dzyndzelek po prawej stronie zamka

może tobie też się przerzucił :?: :?:

ogon56 - 17-04-2013, 20:26

arthes napisał/a:

Masz drugi kluczyk? Czasami jest tak, że kluczyk oryginalny ma możliwość tylko otwierania bagażnika a kopia jedynie drzwi. Mógł ci się przestawić wspomniany wyżej przełącznik LOCK (możesz się do niego dostać również od wewnątrz bagażnika).

jAZZMAN - 17-04-2013, 20:35

ogon56 napisał/a:
kluczyk oryginalny ma możliwość tylko otwierania bagażnika a kopia jedynie drzwi

Dokładnie, w instrukcji obsługi (tak tak :) ) stoi, że kluczyk serwisowy nie otwiera bagażnika ;)

Anonymous - 17-04-2013, 22:08

tak jak pisaliście lock na zamku był ustawiony nie wiem kto to zrobil ;) tyle że z kluczyka nie chce ruszyć kluczyk mam tylko jeden i jakos 2 tyg temu bylo jak najbardziej ok
jAZZMAN - 17-04-2013, 22:31

arthes, pójdź do DOBREGO dorabiacza kluczy i kup smar do zamków w spraju..... za 7-10zł... taki malutki pojemnik...

P.S. ja mam coś podobnego....
http://allegro.pl/olej-ol...3178673950.html

Napsikaj, wsadź klucz, potem wyjmij, znów napsikaj.... włóż klucz poruszaj nim, wyjmij i snów napsikaj.....
Pod zamek podłóż dużo papieru chłonącego (może być papier do d..... faksu) żebyś nie miał motem śladów na pół auta. Smaru nie żałuj, ale psikaj do środka zamka

Uważam, że warto zaryzykować zł.

Teraz NAJWAŻNIEJSZE Nie używaj żadnych czy WD40 czy CX80!!!
Jak dorabiacz zamków poleci Ci coś takiego to go opluj!

Tylko smar do mechanizmów precyzyjnych - ja używam do broni (wiatrówki)

[ Dodano: 17-04-2013, 22:32 ]
P.S.
Samo się przełączyć nie mogło ;)

arturj123 - 17-04-2013, 22:46

Przy okazji zapytam o coś w temacie.
Gdzie znajduje się włącznik oświetlenia bagażnika po jego otwarciu? Nie miałem tego tylko jakieś wyrwane przewody, a nie widzę w którym miejscu jest takie coś i jak to wygląda.

Hugo - 17-04-2013, 22:49

arturj123 napisał/a:
Gdzie znajduje się włącznik oświetlenia bagażnika po jego otwarciu?
W zamku klapy.
Qbaku - 17-04-2013, 22:53

Miałem podobną sytuację jakiś rok temu, nie mogłem otworzyć bagażnika kluczykiem. Po włożeniu kluczyka, nie dało się go przekręcić mimo że wcześniej działał.
Wymontowałem wkładkę i okazało się że zamek trochę skorodował i nazbierało się w nim sporo syfu. Na szczęście jest on rozbieralny. wiec rozmontowałem go na części pierwsze, wyczyściłem wszystko dokładnie i nasmarowałem po złożeniu działa do tej pory idealnie.
Jedna uwaga, przy rozbieraniu należy zapamiętać, zaznaczyć czy w jakikolwiek inny sposób określić gdzie znajduje się jaka zapadka żeby potem wysadzić je na to samo miejsce, bo inaczej nie będzie działac?.
Uwaga tez na te małe sprężynki pod zapadkami bo lubią się zagubić :-) .

Anonymous - 17-04-2013, 22:59

dzięki za poradę w weekend sie tym zajmę ;)
jAZZMAN - 17-04-2013, 23:15

Hugo napisał/a:
arturj123 napisał/a:
Gdzie znajduje się włącznik oświetlenia bagażnika po jego otwarciu?
W zamku klapy.

Sprawa jest gruba.... przez zimę nie mam oświetlania w bagażniku...
Oświetlenie włącza i wyłącza blaszka w zamku -jak pisze Hugo - życzę miłej zabawy.