L200 Techniczne od 2006r - Car audio w nowy L200
Anonymous - 12-03-2008, 18:03
Czyli ok. 5500 zł i jeszcze nie koniec przeróbek ?
Troche spore te koszty
Anonymous - 13-03-2008, 12:39
Herkules13 napisał/a: | Czyli ok. 5500 zł i jeszcze nie koniec przeróbek ?
Troche spore te koszty |
Przyczyną jest bardzo trudne wnętrze Elci. Gdybyśmy mieli do dyspozycji bagażnik, to zapewne wystarczyłoby przyciąć midbasy w drzwiach od dołu i niskie tony w całości przekazać na skrzynię basową. Dużo łatwiej (taniej) jest zrobić skrzynię basową z MDFu niż z drzwi bocznych, wyposażonych w twardy, tandetny plastik.
Po drugie bardzo dużo kosztowało tłumienie podłogi i grodzi silnika - ale opłaciło się, bo w aucie jest znacznie ciszej - teraz słyszę świst powietrza już przy 100km/h - wcześniej zagłuszał go dudniący głos silnika. Jak silnik nie dudni, to się okazało, że nie ma co zagłuszyć skrzeków tapicerki (plasitków) z tyłu. Ten temat załatwia się dużo taniej, bo nie potrzeba już drogich mat bitumicznych - wystarczą proste i tanie materiały - trzeba tylko nad tym posiedzieć.
Zasadniczo nie oczekujmy, ze L200 będzie miało super wnętrze - jest ok, ale to nadal ciężarówka a nie Range Rover. Ma trudne do nagłośnienia wnętrze (problem boczków drzwi wzbudzających wysoki bass oraz braku możliwości rozsądnej instalacji skrzyni basowej).
Przeróbka kokpitu pod radio 2DIN oczywiście też nie tania, ale alternatywą było przeróbka części w okolicy radia - też nie za darmo. No zawsze można było kupić fabryczny LCD za 10.000,00 PLN (swoją drogą paranoicznie drogi...).
Cóż - wszystko zależy co chce się osiągnąć. Ja jestem całkiem zadowolony, może gdyby nie dudniące boczki drzwi i niezbyt fortunny kąt zamontowania radia i ekranu od kompa (musi być bliżej pionu, bo w lato słabo będzie widać). Możliwe, że przeniosę komp w miejsce radia fabrycznego (co nie jest znowu takie proste, bo za ekranem kompa jest płytka drukowana znacznie większa niż sam ekran). Muszę też przemyśleć co zrobić z boczkami - być może oddanie ich do tapicera coś pomoże, a może trzeba je po prostu okleić czymś od wewnątrz. Czas pokaże.
Anonymous - 21-05-2008, 08:55
Jeżeli był by ktoś zainteresowany to pod koniec mc powinienem mieć już próbki mat wygłuszających do samochodu. Powierzchnia nie jest bitumiczna jak popularnych na rynku lecz przypominająca fizelinę. Rzekomo lepsze.
Tak więc jeżeli ktoś miał by ochotę je przetestować to zapraszam. Najlepiej z okolic Warszawy. Udostępnię materiał na wyklejenie przednich drzwi. W zamian chciał bym tylko odsłuchać jaki dają efekt a spodziewam się że odpowiedni.
Plusem tych produktów jest tzw "rozmairówka" czyli grubość od 1,7 do 5mm grubości.
Anonymous - 30-05-2008, 14:30
we wstepie witam wszystkich mitsumaniaków:D
podpinam sie pod temat poniewaz mam w bliskich planach wymiane glosnikow jak i radia w elci. zdejmowal juz ktos z was plastiki z drzwi? oprocz srubek, obicia sa jeszcze przytwierdzone kolkami czy jakims innym ustrojstwem? pytam, bo nie chcialbym czegos popsuc.
pozdrawiam!
Anonymous - 15-06-2008, 09:01
bartek.s,
Kołkami, zacznij od dołu wypinać jak odkręcisz śrubki, potem żarówka, biała wtyczka od sterowania podnośnikiem szyby(zwolnij zaczep na tej wtyczce i w dół), następnie odpiąć dwie linki od klamki. Powodzenia.
snowrider22 - 18-06-2010, 10:20
a co sądzicie o takim czymś w górną półkę w miejsce wyświetlacza?
http://eonon.pl/E1026.html
dudim - 20-06-2010, 16:59
jeżeli będzie pasować bez przeróbek, to można wyświetlacz komputera przenieść na miejsce fabrycznego radia. Czy ktos juz praktykował takie rozwiązanie?
snowrider22 - 20-06-2010, 21:23
dudim napisał/a: | jeżeli będzie pasować bez przeróbek, to można wyświetlacz komputera przenieść na miejsce fabrycznego radia. Czy ktos juz praktykował takie rozwiązanie? |
tak, już ktoś zrobił:
http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=45
raczej pytałem o jakość sprzętu niż sposób montażu, bo to już mam opracowane
dzep - 22-05-2011, 16:16
witam
mam pytanie odnosnie radia kolega kupuje l200 z salonu bez radia ,czy do instalacji np( pioneer )potrzebna jest jakas przejsciowka?
z gory dzieki
|
|
|