[97-04]Galant EAxA/W - Czas na zmianę opon na zimowe
jachings - 19-12-2012, 20:52
ja 4 lata jeździłem na nokianach WR G2 i teraz mam nokiany WR D3 obie oponki rewelacyjne polecam z czystym sumieniem wszystkie testy w których są porównywane nokiany i continentale wg mojej oceny nokiany wygrywają (już nie mówiąc o różnicy cenowej nokian prawie 2 razy tańszy)
Właściwości jezdne na śniegu są rewelacyjne w deszczu bardzo dobre jedyny minus nokianów to szybko ścieralność mi wystarczą na 2 max 3 sezony
Jedna moja wskazówka przy kupnie opon warto kupić oponę nową (czyli z aktualnego roku) wg "norm" opona nowa to opona nie starsza niż chyba 3 lata ale z doświadczenia wiem że inna jest guma która nie leżała w magazynie 2 lata
Dodam jeszcze ze jeździłem na oponach zimowych TOYO, GOODYEAR BARUM DEBICA i
żadne nie są tak dobre jak NOKIAN pozdrawiam
milo - 22-12-2012, 19:30
Zastanawiam sie nad takim kompletem bo na 14 szuram podwoziem ktoś może używa za i przeciw ? http://moto.allegro.pl/4x...2865734916.html
Krzyzak - 22-12-2012, 22:35
nie znam nikogo jeżdżącego na oponach pointS - szkoda tylko, że gość na wstępie zagrywa nie fair pisząc Continental
miałem kiedyś aku pointS i była to Varta, tylko z innymi naklejkami - wytrzymał prawie 7 lat, palił nawet przy -35... ale o oponach nie mam zdania
Zolar - 25-12-2012, 10:30
Krzyzak napisał/a: | nie znam nikogo jeżdżącego na oponach pointS - szkoda tylko, że gość na wstępie zagrywa nie fair pisząc Continental
miałem kiedyś aku pointS i była to Varta, tylko z innymi naklejkami - wytrzymał prawie 7 lat, palił nawet przy -35... ale o oponach nie mam zdania |
Kolega jeździ na PointS'ach ale w Toyocie Starlet. W sumie całkiem przyzwoite opony, nie widać dużego zużycia i trzyma się nieźle na mokrym. Do Galant'a to bym sobie nie założył, ale jak ktoś nie pałuje non stop do odcinki to można rozważyć do jazdy emeryckiej.
leszek20042 - 20-01-2013, 16:16
po dluzszym czasie w koncu moge cos powiedziec na temat moich oponek Goodyear UltraGrip 8 poniewaz zime znalazlem dopiero po urlopie w NL.
wiec opony bardzo dobrze trzymaja sie sniegu ale przy tym silniku ciezko o to aby przy ruszaniu nie zaboksowaly
przy hamowaniu trzymaja sie jak nalezy dopiero na lodzie ABS mi wlaczyl sie i moge powiedziec ze dziala bo nigdy mi nie uruchomil sie ten system.
godne polecenia
pamietajcie ze podstawa to rozsadek i nic nie pomoze nawet najlepsze kapcie
bbandi - 20-01-2013, 17:03
Drugi sezon na Kleber kisalp HP2 - wczoraj bez problemu wyjechałem z dość sporej zaspy, auto stało na ulicy nie jeżdżone tydzień to sie nazbierało...
Niedawno czytałem test w autoświat było ponad 70 opon i te klebery zajęły 14 miejsce - czyli dobrze , kosztowały mnie 250zł sztuka 15"
meydey000 - 20-01-2013, 23:31
ja mam sawy (good year) 3 isą super na śnieg i błoto.
Owczar - 21-01-2013, 00:23
A ja do wigilii jeździłem na Dunlop Fastresponse i muszę przyznać, że też dają radę A do wigilii kilka razy śnieg nieźle popadał
Dread87 - 21-01-2013, 11:38
meydey000, moj Ojciec w Cari ma na przodzie Sawy i byłem pod wrażeniem jak hamuje na śniegu, ja mam Dębice, ktora na śniegu jest w porządku, na pewno lepsza od Barum Polaris 2
m6riano - 22-01-2013, 04:18
Sava Eskimo..."3-" w takich warunkach jak obecnie...
Krzyzak - 22-01-2013, 08:17
Sava S3 wygrały jakieś 3 lata temu w zestawieniu niemieckiego auto-bild w kategorii opon budżetowych. Także jest to dobra opona za rozsądne pieniądze.
Klamo - 24-01-2013, 19:26
Osobiście kupiłem oponki Sava Eskimo 3 sugerując się dobrą opinią. Może spodziewałem się kokosów ale troszeczkę się zawiodłem. Opony strasznie miękkie więc niby plus na śniegu. Poprzednią zimę przejeździłem na Pirellkach Snow Control i nie było mowy o zakopaniu się i lepiły jak żadne inne.
Ogólnie oponkę polecam bo za rozsądne pieniądze może być ale mówię, nie mam kokosów.
danino88 - 24-01-2013, 20:23
ja aktualnie Nokian WR2 i daję im duży plus
jafo2 - 25-01-2013, 00:26
Fulda Kristall Montero 3
3 sezon i dają rade, na śniegu super w sumie to nie udało mi się jeszcze zakopać auta,
a bywało że ciągnąłem podwoziem po śniegu (50 m parkingu, śniegu po kolana ale jakoś się przebiłem ).
Na lodzie mogłoby być lepiej, ale jak jest lód to po prostu jadę wolnej
(w sumie to na lodzie żadna opona nie jest wystarczająco dobra)
podsumowując chyba najlepsza opona na śnieg, na lodzie trzeba ostrożniej
Krzyzak - 25-01-2013, 08:52
Cytat: | Fulda Kristall Montero 3 | miałem w Colcie - subiektywne porównanie do nokian W+ jest takie, że nokian jest 100x lepszy
fulda na lodzie jedzie jak chce a na lodzie pod górkę, to już nie ma szans podjechać
w śniegu raz się zakopałem, ale w takim miejscu, że nawet jeep compas miał problem wyjechać
ogólnie to bdb opona - szczególnie, że kupowałem używki (kolega kupił po czym się okazało, że nissan tak zgnił, że nikt go nie chce zarejestrować, więc kupiłem niemal nowe opony za pół ceny)
|
|
|