Pajero III - [3.2 DID] 2H, 4H, 4HLC, 4LLC, R/D LOCK
Anonymous - 09-04-2008, 13:41 Temat postu: blokada mostu Witam
Mam pytanie odosnie przedniego mostu. Czytałem wszystkie odpowiedzi i wiem ze blokada tylnego mostu rozłacza sie jezeli predkosc bedzie wieksza niz 12 km/h, sam to sprawdzilem gdy w blocie probowalem rozbujac moje pajerko i wrzucalem 2gi bieg a blokada mostu sie rozlaczala. Jednak zastanawia mnie czy w moim aucie PII nie ma dołaczanej blokady mostu przedniego. Widzialem cos takiego jakby jakis silownik sterowany pneumatycznie za przednim mostem zaraz i jego ramie wchodzi do mostu. Czy to moze byc automatycznie dołaczana blokada mostu przedniego lub jezeli nie to co to jest.
Z gory dzieki za odpowiedz.
Pozdrawiam fanow pojarek.
Gene - 10-04-2008, 09:42
To nie jest blokada. Jesli chodzi Ci o ten silownik rownolegly do przegubu i laczacy przedni dyfer z polosia.
To element systemu Super Select.
Anonymous - 10-04-2008, 12:17
Dzieki Gene za szybka odpowiedz. Chodzilo mi wlasnie o ten element ktory wskazales.
Bede wdzieczny jak bedziesz mogl napisac cos wiecej o tym urzadzonku.
Pozdrawiam
pekar1 - 29-01-2009, 21:00 Temat postu: Re: * * * FAQ * * * [quote="Gene"]
Dodatkowo, już przyciskiem w desce rozdzielczej, (sterowanym elektronicznie) możemy mechanicznie zablokować tylny most
Mam pytanie odnośnie tego cytatu. Mam model 2800td i skrzynię SS ale nigdzie nie widzę u siebie tego "magicznego" przycisku w desce { sterowany elektronicznie}, którym w połozeniu 4HLLC można jeszcze zablokować tyny most.
Może ktos mnie oświeci....???
Będę wdzięczny
Piotr
chudyone - 29-01-2009, 21:37
mozliwe ze go nie masz bo nie w kazdy modelu z ss byla taka opcja. oryginalnie znajduje sie on w prawym dolnym rogu konsoli centralne zaraz obok gniazda 12V. Opis jaki na nim widnieje to R/D LOCK. Pozdro
pekar1 - 29-01-2009, 21:48
No właśnie, u mnie w tym miejscu jest zaślepka.
Z tego wniosek ,że moja wersja auta jest uboższa o ten wariant.
Czy w istotny sposób zmniejsza to właściwosci terenowe auta ???
W jakich okolicznościach "przyrody" brak tej opcji może mi sprawić kłopot ???
Czy mogę jeszcze prosić znawców off-roadu o oświecenie....
Piotr
W czasie wyprawy do Syrii i Jordanii w 2008 roku parę razy miałem problemy w bardzo kopnym piachu i mocno sie odkopywałem. Fakt ,że miałem normalne opony..
Gene - 29-01-2009, 21:57
Panowie dyskusja nie w tym temacie. Tu prosze tylko podawac rzeczowe odpowiedzi na czesto zadawane pytania.
Ostan - 13-07-2009, 23:05
to tez chciał bym zadać pytanie. Od jakiegoś czasu - tylko rano zanim się nie przejadę po odpaleniu mruga mi kontrolka od certalnego mechanizmu. Potem (tak jak by się nagrzało coś, albo nasmarowało ) przy następnym odpalenu jest juz dobrze - czyli świeci mi się aktualnie załączony napęd.
Zastanawiam się co sprawdzić, czy to wina jakiegoś czujnika, lub np. mało oleju w centralnym mechanizmie
Anonymous - 14-07-2009, 17:58
Możliwe, że jakiś czujnik z kablem nie styka i mruga
Ostan - 21-07-2009, 23:00
ostatnio mi się uspokoiło samo, ale jeszcze jedno pytanko mam do znawców ... do tych czujników dobiorę sie od spodu samochodu z kanału (podnośnika ), czy jakoś inaczej trzeba ?????
pathrow - 23-07-2009, 11:36
Ostan napisał/a: | ostatnio mi się uspokoiło samo, ale jeszcze jedno pytanko mam do znawców ... do tych czujników dobiorę sie od spodu samochodu z kanału (podnośnika ), czy jakoś inaczej trzeba ????? |
oooo to jest właśnie pytanie, na które poszukuję odpowiedzi gdzie są te czujniki czy co tam to jest odpowiadające za mruganie tego pomarańczowego kwadracika?? Bo u mnie czasem świecą normalnie na zielono koła ale najczęściej mruga ta pomarańczowa a juz napewno zawsze pod koniec jazdy
Gdzie to znaleźć ?? i jak to rozpoznać??
[ Dodano: 05-08-2009, 08:46 ]
Ostatnio często nie włącza mi się tryb awaryjny ale i tak jadę do rzeszowa do jakiegoś magica i zobaczymyh co będzie. Mam pytanko, jak powinny zachowywać sie kontrolki napędów po zapięciu 4llc. u mnie mrugają zielone koła i świeci ciągle pomarańczowy kwadracik. Na 4 hlc świeci ciągle wszystko.
Czy to jest poprawnie?
sidoor - 08-09-2009, 23:03 Temat postu: Problem z SS Witam serdecznie, mam taki problem w Pajero (III 2,5td), mianowicie w czasie przełączania napędów z pozycji 2H do 4H kontrolka przedniego napędu nie przestaje migać (nie świeci ciągłym światłem). Zauważyłem, że w czasie jazdy czuć, że napęd się załącza (czuć większy opór), natomiast przy załączaniu w czasie postoju ewidentnie słychać działający siłownik. Pozostałe pozycje skrzyni SS załączają się bez problemu, ale cały czas miga kontrolka przedniego napędu. Czy ktoś ma pomysł co może dolegac mojemu Pajero. Dodam, że wcześniej wszystko działało jak należy. Jakiś miesiąc temu dość dużo mieszano mi przy konsoli środkowej (montaż zestawu gsm), czy może mieć to jakiś wpływ na występujący problem?
Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
timiallegro - 13-11-2009, 17:25
witam i bardzo bym potrzebowala porady
mam mitsubishi pajero rok 92 i cos przestawilam w tej galce 4HLC itd
zalaczyla mi sie blokada tylniego mostu tak jak piszecie powyzej
podsiwetlaja sie na komputerze 2 przednie kola na zielono i po srodku pomaranczowy kwadrat ponizej i prosze o pomoc jak to wylaczyc gdyz niedzialaja mi tylnie kola;/
ustawiam ta wajche w roznych polozeniach ale jedynie co sie zmienia to przednie kola podswietlanie na zielono znika albo ten pomaranczowy kwadrat miga i nic sie niezmienia prosze o pomoc moje gg 2741140 lub email timiallegro@o2.pl
dziekuje bardzo!!!!
tomquat - 13-11-2009, 20:47
timiallegro napisał/a: | witam i bardzo bym potrzebowala porady
mam mitsubishi pajero rok 92 i cos przestawilam w tej galce 4HLC itd
zalaczyla mi sie blokada tylniego mostu tak jak piszecie powyzej
podsiwetlaja sie na komputerze 2 przednie kola na zielono i po srodku pomaranczowy kwadrat ponizej i prosze o pomoc jak to wylaczyc gdyz niedzialaja mi tylnie kola;/
ustawiam ta wajche w roznych polozeniach ale jedynie co sie zmienia to przednie kola podswietlanie na zielono znika albo ten pomaranczowy kwadrat miga i nic sie niezmienia prosze o pomoc moje gg 2741140 lub email timiallegro@o2.pl
dziekuje bardzo!!!! |
tylne koła ci nie działają
czy nie świecą się na liczniku? to żarówka do wymiany.
Jak wrócisz na 2H to cofnij parę metrów (cofnij do tyłu - jak mówią niektórzy )
PS. Ty nie masz P III...
XQuant - 21-11-2009, 14:12
Witam wszystkich.
Tak czytam tutaj te wszystkie posty i widzę, że co auto to inne problemy...
U mnie np. podczas jazdy przełączam 2H -> 4H i jest ok. 2-3 sek mrugania i cyk.
Ale gdy chcę wrócić z 4H na 2H też podczas jazdy to trwa to bardzo długo, aż do zatrzymania się na ok 5-6 sek i mruganie przednich kółek gaśnie...
Czy ktoś miał podobny problem? Albo może wie co to oznacza?
Dzięki i pozdrawiam.
|
|
|