Sigma/Diamante Ogólne - Zamienilem sigme na....
zbyszek05 - 02-04-2009, 14:30
cadillac seville automat 4.6segment Luxury
typ nadwozia Sedan
data rozpoczęcia produkcji 1995.01
data zakończenia produkcji 1997.12
Silnik
rodzaj silnika Benzyna
pojemność silnika (cm3) 4572
układ/ilość cylindrów Układ V / 8
moc silnika (kW/KM) 221 kW / 300 KM
max moment obrotowy (Nm) 400
Osiągi
prędkość maksymalna (km/h) 240- ograniczona
przyspieszenie (0-100km/h) 7.9
Zużycie paliwa (cykl - l./100km)
miejski 18.0
pozamiejski 8.9
mieszany 14.1
Masy i wymiary
długość (mm) 5189
szerokość (mm) 1885
wysokość (mm) 1369
rozstaw osi (mm) 2745
min przestrzeń bagażowa (l.) 409
masa całkowita (kg) 2280
audi a8 / tiptronik/ 4.2 quattro
segment Luxury
typ nadwozia Sedan
data rozpoczęcia produkcji 1994.03
data zakończenia produkcji 1998.12
Silnik
rodzaj silnika Benzyna
pojemność silnika (cm3) 4172
układ/ilość cylindrów Układ V / 8
moc silnika (kW/KM) 220 kW / 300 KM
max moment obrotowy (Nm) 400
Osiągi
prędkość maksymalna (km/h) 250- ograniczona
przyspieszenie (0-100km/h) 7.3
Zużycie paliwa (cykl - l./100km)
pozamiejski 9.3
Masy i wymiary
długość (mm) 5034
szerokość (mm) 1880
wysokość (mm) 1436
rozstaw osi (mm) 2880
min przestrzeń bagażowa (l.) 525
masa całkowita (kg) 2350
ok ....ktoś tam napisał wyżej że jak można porównywać cadillaca do a8 ????
p.s uczepiłem się co ? dlatego bo sigma jest podobnym przypadkiem i śmieszą mnie opinie takie że ktoś jezdził i tak,dlaej bo prawdy w tym nie ma ...a z sigmą jest podobnie jak ktoś nie jezdził to patrzył z daleka i mówił że szajs ,części drogie itd.... ale to tylko przystępność cenowa sprawia że dostajemy dobre wyposażenie w nierdzewiejącym opakowaniu z mocnym silnikiem i dlatego wielu z was zdecydowało się na te właśnie auto ....
VirMan - 02-04-2009, 14:43
no i mamy kwintesencję amen i tak ma być brakuje tylko porównania cen , i wyposażenia i jakości wyposażenia i awaryjnosci i upodobań ....
A rynek i tak jest głupi (polski) bo niedocenia dobrych samochodów , a niektore przecenia. - a to dobrze dla inteligentnych
zbyszek05 - 02-04-2009, 15:04
nie neguje niczyich upodobań i życie prywatne co niektórych osób mnie nie obchodzi .....na to potrzebny nowy temat ...irytuje mnie tylko świadomośc i podejście ....do tematu .żeby cos pisać trzeba wiedzieć by nie wprowadzać innych w błąd....a nie negować wszystkie inne auta .każdy ma doświadczenie .....w różnych dziedzinach i jesteśmy po to by wymieniać informacje....no ale część nowych uczestników mam nadzieję że dorośnie
lukasz12 - 02-04-2009, 15:29
Noritsu napisał/a: | Xedosa ma mój kumpel, małe i plastikowe w środku |
Alem a Xedos9 czy Xedos6? Podejrzewam że to drugie - fakt to jest sporo mniejsze choć ma V6 - tez kiedyś myślałem ale Sigma wygrała cenowo (wtedy za Xedos6 z 1992 trzeba było dać około 14-16 tysięcy)
[ Dodano: 02-04-2009, 16:10 ]
VirMan napisał/a: | no i mamy kwintesencję amen i tak ma być brakuje tylko porównania cen , i wyposażenia i jakości wyposażenia i awaryjnosci i upodobań ....
A rynek i tak jest głupi (polski) bo niedocenia dobrych samochodów , a niektore przecenia. - a to dobrze dla inteligentnych |
I tu zawarłes sedno sprawy. Ale akurat w naszym wypadku to że Sigma była nietypowa/droga i ma dużą utrate wartości to zaleta dla tych co kupują samochody używane. Można kupić naprawdę wypasione auto (mówie o 24V i jak dobrze trafisz to niestyrane (jak patrze na równolatków to wszystkie są poobijane/rozklekotane i ogolnie jakieś takie mizerne), często z autentycznym przebiegiem (a nie ze stane licznika 180-200 niezależnie czy z 1991 czy 1999). Oczywiscie wady też ma - tylko trzeba wziaść pod uwagę jedna rzecz - to jest samochód projektowany co najmniej 20 lat temu. Jak porównasz to z ówczesną konkurencją to nie wypada tak źle. Reasumując - są samochody lepsze (szybsze, lepie się prowadzące) czy bardziej komfortowe ale wg. mnie największa zaletą jest fakt że samochód łączy bardzo wiele przeciwstawnych cech - dobry komfort, przyzwoita ekonomie, niezły wygląd, unikalność a razem nie taki najgorszy dostęp do częsci, i to wszystko w naprawdę świetnej cenie. To jest właśnie cała siła. Nie chodzi o to że Sigma jest tania (tańszy jest na pewno fiat uno czy cinquecento 704 ED (to z silnikiem 2cyl) tylko o to że oferuje bardzo dużo za wydane pieniądze. Tyle w tym temacie bo jeszcze popadniemy w samouwielbienie
PS.
W angielskim jest takie słowo jak VALUE ale w nie w znaczneiu "wartość" tylko w znaczeniu stosunek cena/jakość i tutaj jak to powiedział pewien człowiek "it has outstanding value"
PS2.
W ramach dziennej dawki "godziny nienawisci" - już nawet w ostatnim Motorze (czyli najstarszej "polskiej" gazecie motoryzacyjnej wydawanej przez swojsko brzmiące wydawnictwo BAUER) obśmiewają w teście porównawczym (ze Skodą SUPERB) pazerność Audi i to że trzeba tam płacić za praktycznie cokolwiek co nie jest obowiązkowym z punktu prawnego wyposażeniem auta. Jak ktoś zainteresowany to zeskanuje i zapodam na forum ku uciesze )
|
|
|