To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Regulacja świateł mijania

Krzyzak - 07-03-2012, 21:41

wicek napisał/a:
jeździ góra dół, i tak w koło?

Właśnie tak

u mnie w takim przypadku problemem była masa tego reflektora - wiązka uległa przecięciu w jednym miejscu - znalazłem czarny kabelek, zlutowałem i jest OK

wicek - 07-03-2012, 21:46

Krzyzak napisał/a:
u mnie w takim przypadku problemem była masa tego reflektora - wiązka uległa przecięciu w jednym miejscu - znalazłem czarny kabelek, zlutowałem i jest OK

Yhm no to już wiem co mam robić, wyczyści wtyczki oraz poszukać przeciętego kabelka ;)

smutny - 25-03-2013, 00:17

Witam! moze ktos mi pomorze. Mam EA5W i problem ze swiatlami. nie dziala regulacja swiatel:/ czy ktos jest wstanie sprawdzic jakie ma napiecie na wtyczce wchodzacej do silniczka przy lampie? I na ktorym pinie? regulacje dzialaly na 100%, ale ostatnio czesto byl wykrecany caly osprzet z prawej strony przy wymianie skrzyni i sprzegla. Sadze, ze chyba gdzies cos zostalo przerwane:/ podlaczalem druga lampe z dawcy i tez, zero reakcji na regulacje wewnatrz auta. i jeszcze dobrze by bylo, zeby ktos mi powiedzial jakie napiecia powinny byc wlasnie na kostce w aucie przy regulacji. Z gory dzieki, jesli sie komus bedzie chcialo to zorbic!
Iron.Falcon - 10-07-2013, 09:23

za 3 tygodnie będę w PL to wtedy podjadę na fachowe ustawienie świateł... ale do tego czasu nie chciałbym się zabić. Regulacja elektryczna działa... jednak nawet przy ustawieniu na "0" świecę sobie pod koła.

ile obrotów mniej więcej muszę wykonać tą śrubką ? stojąc przed autem i świecąc sobie na nogi nie zauważyłem ruchu miejsca oświetlonego :-X nie mam tu żadnej ściany na którą mogę zaświecić, a chciałbym to podciągnąć choć trochę przed nocną drogą dziś... bo wczoraj jak jechałem to była tragedia :evil:

Hugo - 10-07-2013, 09:46

Iron.Falcon napisał/a:
ile obrotów mniej więcej muszę wykonać tą śrubką ?
Ja ostatnio wyrównywałem wysokość świecenia lewej lampy do prawej. Pokręć z 10 obrotów, nie będzie za dużo, ale w którą stronę to już nie pamiętam.
Iron.Falcon - 10-07-2013, 09:47

Hugo napisał/a:
Pokręć z 10 obrotów, nie będzie za dużo, ale w którą stronę to już nie pamiętam.
:lol: :lol: :lol: i wszystko jasne - ja zrobiłem jeden obrót i czekałem na rezultat. DZIĘKI !

jeszcze jedno - nic nie stoi na przeszkodzie abym kręcił przy włączonych światłach i obserwował granice światła ?

Krzyzak - 10-07-2013, 10:00

Iron.Falcon napisał/a:
nic nie stoi na przeszkodzie abym kręcił przy włączonych światłach i obserwował granice światła ?
nic
Hugo napisał/a:
w którą stronę to już nie pamiętam
prosta zasada: wkręcasz = podnosisz, wykręcasz = opuszczasz
Iron.Falcon - 17-08-2013, 18:25

wicek napisał/a:
Pojawił się robolem z prawym reflektorem, na zapalonym aucie reguluje się góra i dół 1min 2 min 3 min rożnie, jak zgaszę silniki tak samo, wróciłem od mechanika po wymianie rolki zwrotnej paska wieloklinowego ale co to ma wspólnego? Obie lampy reagują na ustawienie wewnątrz kabiny. Dodam ze bylem przy wymianie i nic nie było grzebane przy reflektorach.

i jak wicek - rozwiązałeś ten problem ? Wczoraj zaobserwowałem identyczny objaw u siebie na obu lampach. które wtyczki wypiąć i czyścić ?

Sim248 - 10-09-2013, 08:47

Dzień dobry
Ostatnio zauważyłem, że nie działa mi regulacja świateł przez przełącznik w kabinie, co się okazało była podpięta biała wtyczka zamiast czarnej.

OLV napisał/a:
W róznych modelach jest ich 2 3 lub nawet 4
i UWAGA wszystkie pasuja do gniazda pokrętła opuszczania i podnoszenia świateł
Do tej pory spotkałem tylko czarny kolor prawidłowej wtyczki w gnieździe pokretła
Jest tam jeszce żółta i bodajże biała ( bodajże..co za słowo )

U mnie z tego co zauważyłem są 3 wtyczki czarna (od regulacji świateł), biała i żółta. I tu pojawia się moje pytanie do czego służą te pozostałe (żółta i biała) wtyczki?
Z poważaniem

m6riano - 16-09-2013, 15:56

jedna może być do podgrzewania przedniej szyby a druga do TCLa
ALEX-77 - 25-10-2013, 20:08

Założyłem soczewki Bi-Xenony , chciałbym w miarę ustawić światła ,nigdzie nie mogę znaleść jakiejś wytycznej odnośnie ustawiania świateł mijania ,jaka odległosć od ściany itd.. ma ktos może na szybko jakąś ilustrację jak to powinno wyglądać ?
Bizi78 - 25-10-2013, 21:34

No przeca masz w serwis manualu :P .

ALEX-77 - 27-10-2013, 11:17

Faktycznie wyleciało mi to z głowy z tym manualem hehe ,dzięki za podpowiedz.
Witek vel Mysza - 18-11-2013, 19:26

OLV napisał/a:
Który bezpiecznik odpowiada za tą regulację świateł ?
...
[ Dodano: 14-06-2011, 19:00 ]
Już wiem

To mogłeś napisać, bo potomny przyszedł i nie wie ;)
Czyli Panowie, który bezpiecznik odpowiada za elektryczną regulację świateł mijania? Bo chciałem ożywić to urządzenie w swoim. Miałem porwane kable przy silniczkach i pewnie zrobiło się zwarcie i poszedł bezpiecznik. Zamontowałem brakujący silniczek, polutowałem kabelki, oczyściłem i ogarnąłem kostki, podłączyłem i... nie działa ;) Gdzie ten bezpiecznik znajdę?

adt81 - 05-03-2014, 21:53

Chciałem dzisiaj wyregulować światła mijania bo miałem wrażenie że nieco za wysoko święcą więc podjechałem na stację kontroli pojazdów i miałem rację - prawa nieco za wysoko a lewa to już w ogóle Panu Bogu w okno. Prawą udało się bez problemu ustawić natomiast z lewą jest problem - kręci i kręci ale odbłyśnik nie reaguje. Silniczek działa bo słychać, że kręci ale na lampie ledwo widać - wygląda jakby na siłę tylko lekko się ugiął odbłyśnik pod naciskiem silniczka. Jakiś czas temu silniczek wymieniałem bo stary był od początku spalony przez zaśniedziałą masę we wtyczce. Czy możliwe jest, że odbłyśnik się jakoś zablokował i nie reaguje przez to na silniczek i regulację ręczną - czy tam jest jeszcze jakiś gwint czy po prostu silniczek ciągnie odbłyśnik do siebie ? Czeka mnie rozbieranie reflektora czy od razu wymiana na sprawny ? Uprzedzając pytania silniczek nie wyskoczył z regulacji i siedzi tam gdzie ma siedzieć. Dodatkowo jak diagnosta na stacji kręcił regulacją odzywał się w tym samym czasie silniczek - w prawej lampie tak się nie zachowywał a przynajmniej nie zwróciłem na to uwagi bo nie było problemu z jej ustawieniem.