To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Zachodniopomorskie - Gdzie naprawiamy miśki ?

Maciek - 13-05-2007, 14:47

Sprawdź tylko jakie paski tam dadzą tj jakiej firmy bo często warto dać kilka zeta więcej za podzespoły lepszego producenta.
Anonymous - 30-11-2007, 21:55

A czy ktoś może polecić jakiś warsztat, gdzie znają się na automatycznych skrzyniach biegów?
Maciek - 01-12-2007, 16:21

sonrisa, Jaki objaw usterki?
arekp - 13-01-2008, 11:19

A ja w sobote zrobilem misiowi przegladzik i poza gumami stabilizatora, ktore mialem juz nawet zakupione nie mam nic do zrobienia :D

Najbardziej zaskoczylo mnie to, ze w 13 letnim aucie z przebiegiem ponad 202kkm analiza spalin byla tak dobra, ze az sie diagnosta zdziwil (jak mu powiedzialem, ze to 13latek). Cieszy mnie to bardzo, bo bez problemu powinnienem zrobic analize spalin i otrzymac ta naklejke pozwalajaca na wjazd do centrum coraz wiekszej ilosci niemieckich miast.

Anonymous - 14-01-2008, 15:01

Witam. W sobotę idąc za rada m.in. Rafal_Szczecin wybrałem się do Auto Arsu na wymianę rozrządu w moim Galancie. Byłem tam pierwszy raz i wrażenia jak najbardziej pozytywne.
Części miałem swoje- kupione u Japaneze, za robotę wzięli 300 zł. (przy zakupie części u nich cena taka sama). Przy okazji poprosiłem o wymianę oleju- za Mobila 5W-50 (z beczki) skasowali po 48 zł./litr, co przy gratisowej wymianie wydaje się być ceną niewygórowaną. Poza tym po drodze wymienili 2 paski (chyba klinowe)- stwierdzili, że ich czas już nadszedł, co potwierdzam- wszystkie wymontowane części zostawili spakowane w bagażniku. Koszt pasków: 25 i 45 zł., za wymianę nie skasowali. Podsumowując mogę stwierdzić, że opinie o Arsie, zwłaszcza wysokich tam cenach nie do końca się potwierdziły, a fakt, że większość części mają na miejscu też nie jest bez znaczenia.

Anonymous - 20-03-2008, 11:40

W przyszłym tygodniu oddaję swojego Miśka do Bol Caru na zmianę rozrządu (części od Japaneze w drodze) dodatkowo zmiana filtra powietrza i filtra paliwa. Prawdę mówiąc poszedłem tam po przeczytaniu /poleceniu warszatatu przez Karolinak oraz Trociniarza. No ale zobaczymy jak będzie i za ile :P
stary alfer - 20-03-2008, 12:56

Celtic Kings napisał/a:
W przyszłym tygodniu oddaję swojego Miśka do Bol Caru

Jeśli dobrze pamiętam, jest tam drożej niż w Auto Arsie. Dowiedz się jeszcze tam.

Anonymous - 20-03-2008, 14:08

Wstępnie już się dowiadywałem i powiedzieli, że za rozrząd 250pln. Może mi doradzicie czy to dużo - jak robią dobrze to chyba nie warto na rozrządzie oszczędzać?!
Anonymous - 30-03-2008, 21:50
Temat postu: Auto klinika
U kogoś przeczytałem o Auto Klinice na Dubois i zdecydowałem sie. Nie mam wiekszych zastrzeżeń , no może poza ceną ale ta zawsze będzie za duża:). Sami oceńcie. Za wymiane rozrządu i pompy wody mechanisto wziął 380zł w tym wymiana uszczelniaczy rozrządu. Diagnoza i naprawa sterownika 400zł. No i żaróweczki przednie 20zł. Same usługi kosztowały więc 800zł. Części kosztowały mnie trochę ponad 500zł, przedtem sprawdziłem ceny i musze powiedzieć ,że u niego wyszło taniej więc nie narzekam. W dodatku robota trwała niecały tydzień. Ciekwym waszych opinii co do tych cen. :)
Anonymous - 31-03-2008, 01:07

Krissss napisał/a:
Diagnoza i naprawa sterownika 400zł

jeżeli wymienił kondensatory w ecu to zdarł z Ciebie jakieś hmm 398 zł ??

arekp - 31-03-2008, 02:01

Derpin napisał/a:
Krissss napisał/a:

Na jakiej podstawie ta wycena?

Moze na podstawie kosztu czesci ... z pominieciem posiadanej wiedzy, czasu wykonania diagnozy oraz czasu naprawy? Z takim podejsciem w tym kraju ludzi nadal nie bedzie stac na godne zycie.

[ Dodano: 31-03-2008, 02:03 ]
Dodam, ze jutro wysylam klientowi fakture za reinstalacje systemu (WXP) z plytki recovery na kwote 200 zl. Tak, na 200 zl ... bo skoro klient nie umie/nie chce sobie tego zrobic sam, to musi za to zaplacic, a skoro chce zebym JA mu to zrobil to musi zaplacic cene jaka JA sobie wolam.

Anonymous - 31-03-2008, 04:12

arekp napisał/a:
Derpin napisał/a:
Krissss napisał/a:

Na jakiej podstawie ta wycena?

Moze na podstawie kosztu czesci ... z pominieciem posiadanej wiedzy, czasu wykonania diagnozy oraz czasu naprawy? Z takim podejsciem w tym kraju ludzi nadal nie bedzie stac na godne zycie.

na podstawie tego że nawet w serwisie rtv wymienili by mu to za max 80 zł (części+robocinzna)

arekp napisał/a:
Dodam, ze jutro wysylam klientowi fakture za reinstalacje systemu (WXP) z plytki recovery na kwote 200 zl. Tak, na 200 zl ... bo skoro klient nie umie/nie chce sobie tego zrobic sam, to musi za to zaplacic, a skoro chce zebym JA mu to zrobil to musi zaplacic cene jaka JA sobie wolam.

nie interesuje mnie jak TY naciągasz ludzi ;)

arekp - 31-03-2008, 09:55

Derpin napisał/a:
na podstawie tego że nawet w serwisie rtv wymienili by mu to za max 80 zł (części+robocinzna)

O ile by w ogole wiedzieli do czego to jest i co sie z tym je. MOZE by postanowili otworzyc jesli Krissss potrafilby zdiagnozowac co jest grane, wymontowac pudelko i im dostarczyc.

Wlasnie za wiedze im zaplacil.

arekp napisał/a:

Pokaz mi w ktorym momencie jest to naciaganie:

- klient kupil komputer (dzialajacy)
- komputer przestal dzialac z winy klienta (problemy z systemem, system czasami zaladuje sie tak ze mozna go uzyc)
- klient dzwoni z prozba o pomoc
- klient slyszy, ze nalezy wykonac kopie danych i uruchomic komputer z plytek recovery aby odtworzyc system do fabrycznego stanu
- klient pyta za ile mu to zrobie
- klient akceptuje cene i zamawia usluge
- klient placi umowiona cene

To sie nazywa usluga, zazwyczaj trwa 2-5h (w tym wypadku 2,5h). Jesli klient nie ma pojecia jak wykonac soibe zakres prac to placi albo szuka kogos, kto zrobi to za mniejsza kwote. Ja swoje 2,5h wyceniam na 200 zl netto.

Jesli Ty wyceniasz swoj czas na mniej to polecam zaczac szanowac siebie i swoja wiedze - jak pokazuje przyklad powyzej, nawet uzycie plytki recovery wymaga posiadania wiedzy z zakresu jej obslugi i napis 'uruchom komputer z tej plyty' nie oznacza, ze to jest takie proste jak by sie moglo wydawac.

Anonymous - 31-03-2008, 12:37

arekp napisał/a:
Derpin napisał/a:

O ile by w ogole wiedzieli do czego to jest i co sie z tym je. MOZE by postanowili otworzyc jesli Krissss potrafilby zdiagnozowac co jest grane, wymontowac pudelko i im dostarczyc.

Wlasnie za wiedze im zaplacil.

nie wiem czy widziałeś ECU od środka i nie wiem czy kojarzysz czym są napuchnięte kondensatory w ECU, ale nie mając żadnej fachowej wiedzy można stwierdzić że kondensatory są wylane i nadają sie do wymiany, dysponując lutownicą i nie trzęsącymi się rękoma można wymienić je nawet samemu także nie mając żadnej specyficznej wiedzy. dlatego uważam że po porostu zdarli z chłopaka.

arekp napisał/a:
arekp napisał/a:

Pokaz mi w ktorym momencie jest to naciaganie:

- klient kupil komputer (dzialajacy)
- komputer przestal dzialac z winy klienta (problemy z systemem, system czasami zaladuje sie tak ze mozna go uzyc)
- klient dzwoni z prozba o pomoc
- klient slyszy, ze nalezy wykonac kopie danych i uruchomic komputer z plytek recovery aby odtworzyc system do fabrycznego stanu
- klient pyta za ile mu to zrobie
- klient akceptuje cene i zamawia usluge
- klient placi umowiona cene

zwróć uwagę na emota na końcu ";)"

arekp napisał/a:
To sie nazywa usluga, zazwyczaj trwa 2-5h (w tym wypadku 2,5h). Jesli klient nie ma pojecia jak wykonac soibe zakres prac to placi albo szuka kogos, kto zrobi to za mniejsza kwote. Ja swoje 2,5h wyceniam na 200 zl netto.

Jesli Ty wyceniasz swoj czas na mniej to polecam zaczac szanowac siebie i swoja wiedze - jak pokazuje przyklad powyzej, nawet uzycie plytki recovery wymaga posiadania wiedzy z zakresu jej obslugi i napis 'uruchom komputer z tej plyty' nie oznacza, ze to jest takie proste jak by sie moglo wydawac.

hmm może 2-5h to trwa cała operacja odtwarzania plików, ale z doświadczenia na toshibie, hp, asus'ie, czynności które należy wykonać to:

1. włączyć komputer
2. włożyć cd/dvd do napędu
3. jeżeli nie jest ustawione to włączyć w biosie botowanie z cd/dvd
4. kliknąć dowolny klawisz gdy płyta zacznie botować
5. odpowiedzieć zazwycznaj twierdząco na pare głupich pytań jakie zadaje nam konfigurator
6. poczekać od 2 do 5 godzin w czasie których możemy zająć sie czym zupełnie innym
7. uruchomić ponownie komputer.

i tak mniej więcej to wygląda, Twoja praca przy komputerze ogranicza sie do max 20 minut. no chyba że siedzisz przed monitorem i patrzysz jak przesuwają sie procenty... :wink:

sorka ale dla mnie zdzieranie z kogoś kasy tylko dlatego że czegoś nie wie ma krótkie nogi, bo jutro ktoś z Ciebie zedrze za inną pierdołę o której Ty nie miałeś pojęcia... :doubt:

Anonymous - 31-03-2008, 12:46

Derpin napisał/a:
dlatego uważam że po porostu zdarli z chłopaka.

heh ludzie, gdybym potrafił sam zająłbym się swoim ECU, tak na przyszłość, jeśli ktoś z was jest w stanie zrobić to taniej i tak samo dobrze chętnie powierze mu swoje ciężko zarobione pieniądze:). Czy zdarli? W Auto Arsie biorą tyle samo a podejżewam ,że mechanik robił to u nich, bo też u nich kiedyś pracował. Naprawa ECU u znajomego znajomego kosztowala mnie jakis czas temu 350zł a i tak sie spierd***, na allego naprawa ECU kosztuje tyle samo więc..., niezły biznes:)
a tak przy okazji... chyba mam dziurę w tłumiku więc czeka mnie kolejna naprawa, jakieś sugestie?:)