To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - moje CA0...

Jogurt - 29-03-2008, 00:00

fajnie wygląda ale jakby troche niżej stał to by było wogóle bajka.
Tomek jak nie czujesz różnicy teraz to zobaczysz jak zimówki spowrotem wsadzisz.

londolut - 05-04-2008, 14:36

karolgt napisał/a:
takie zarysowania lakierem schodzą bez problemu - tzn "wgębienia" pozostają ale lakier można bez problemu zmyc jakims alkoholem.

Zrobiłem, zrobiłem, Colciak nie jest już taki obleśnie granatowo-żółty :mrgreen:
Karol, to nie alkohol tylko rozpuszczalnik nitro, poszło jak z płatka, 5 sekund roboty i już zderzak czysty :)

Foty robione telefonem więc szału niema ;)

Rafal_Szczecin - 05-04-2008, 18:35

pieknie :) jak widac, jak sie chce to mozna :)
londolut - 28-04-2008, 18:04

Dziś 28 kwiecień 2008...
... przy przebiegu 102085 km CA0 dostał nowy olej - Mobil Super S semisyntetyk 10W40. Został również wymieniony filtr oleju. Przy okazji został umyty dekiel zaworowy, wymieniona uszczelka pod pokrywą oraz zmierzone zostały luzy zaworowe. Poprawki potrzebowały tylko 3 zawory, 2 wydechowe i 1 dolotowy. Cała reszta w jak najlepszym porządku. W przyszłym tygodniu zostanie wymieniony płyn w układzie hamulcowym oraz pomaluję bębny i zaciski :)

pawela - 28-04-2008, 21:42

londolut napisał/a:
Dziś 28 kwiecień 2008...
... przy przebiegu 102085 km CA0 dostał nowy olej - Mobil Super S semisyntetyk 10W40. Został również wymieniony filtr oleju. Przy okazji został umyty dekiel zaworowy, wymieniona uszczelka pod pokrywą oraz zmierzone zostały luzy zaworowe. Poprawki potrzebowały tylko 3 zawory, 2 wydechowe i 1 dolotowy. Cała reszta w jak najlepszym porządku. W przyszłym tygodniu zostanie wymieniony płyn w układzie hamulcowym oraz pomaluję bębny i zaciski :)

W listopadzie zalałem ten sam olej, dziś kupiłem farbę do pomalowania hamulców, a jutro właśnie jadę na regulację zaworów :) To sie nazywa synchro :P

Jogurt - 28-04-2008, 21:50

londolut napisał/a:
CA0 dostał nowy olej - Mobil Super S semisyntetyk 10W40
mój misiek lata na nim już 3 sezony i jest git. zaciski i bębny będę odświerzał za 2-3 tygodnie. a zaworki ustawione 5 tyś temu :)
londolut - 07-05-2008, 12:25

Jogurt napisał/a:
londolut napisał/a:
CA0 dostał nowy olej - Mobil Super S semisyntetyk 10W40
mój misiek lata na nim już 3 sezony i jest git. zaciski i bębny będę odświerzał za 2-3 tygodnie. a zaworki ustawione 5 tyś temu :)
Ty widzę też się starasz przyporządkować chronologii :P A jak olej nie wypali to cię pogonię :axe: :badgrin: ;)
pawela napisał/a:
To sie nazywa synchro :P
A jak a teraz kolejna rzecz do synchro z Pawłem :)

6 maja...
zapowiadał się bardzo leniwie. Wstałem o 8:30 i okazało się, że mam chęci na małe grzebanie przy Coltowniku :D Wziąłem graty i stało się... Colt stanął na klockach ogołocony z wszystkich 4 kapci. Pozbawiłem go wszystkich możliwych hamulców jakie tylko były do zdjęcia :lol: Jak zobaczyłem bębny to złapałem się za głowę. 'Ruda nieźle sobie tutaj pogrywa' pomyślałem. Złapałem za papier ścierny, skrobaki i szczotkę drucianą. Rdza uciekała w popłochu ;) Po 2h przyszła kolej na przód. Tutaj było mniej rdzy ale za to śruby zapieczone (biednemu zawsze piach w oczy :P ). Minęła godzina i już wszystkie elementy były wyprute i powieszone na drutach. Malowanie ok, 3 warstwy na każdym elemencie i zostało jeszcze troszkę farby na... to później. Wszystko ładnie wyschło i powiem, że wyszło lepiej niż przypuszczałem. Nie wiem czy to przez dobrą farbę czy przez moje umiejętności :biggrin: Hehe nie mniej jednak wyszło ok, z resztą sami oceńcie:

Po całym zajściu wymieniłem płyn hamulcowy. Z układu spuściłem zupę w kolorze bliżej nie określonym. Wyglądał mało apetycznie...

A taką farbą i płynem hamulcowym potraktowałem Colcika :D

Fotek z przebiegu prac nie ma bo bylem od kostek do czubka nosa brudny z rdzy, kurzu i ogólnego syfu przyklejonego do nadkoli, hamulców i całej reszty ;)

Jak już wspominałem została mi farba. Niedawno pawela wspominał coś o srebrnych wycieraczkach u siebie. Ja nigdy nie zwróciłem na to uwagi ale ramiona wycieraczek w moim Colcie były bez farby. Ze starości wszystko odpryskiwało i zostawała goła stal. 10min i 2 śrubki później... Kilka szlifów załatwiło sprawę i wycieraczki tez dostały nowy kolorek :D Wygląda to dużo lepiej niż wcześniej. Tutaj nie ma fotek bo zapomniało mi się :mrgreen:
Mam nadzieję, że się podoba :)

pawela - 07-05-2008, 12:29

Tomek, jestem pod wrażeniem :) pełen profesjonalizm! Ja wczoraj malowałem tylko bębny, może ze 2h mi zeszło, z czego ok godziny na obdrapanie rdzy. Ale już widzę, że postarałeś się bardziej :)
mkm - 07-05-2008, 12:31

Bardzo ladnie i dokladnie. Pogratulowac.
Niezle ten czarny wyglada...

londolut - 07-05-2008, 12:42

Cieszę się, że się podoba :)
pawela napisał/a:
Ja wczoraj malowałem tylko bębny, może ze 2h mi zeszło, z czego ok godziny na obdrapanie rdzy.
Bembeny są straszne ;) Zjadacze czasu ale są gładkie powierzchnie na ktorych farba musi ładnie wyglądać :D Maluj przód. Ja chciałem pokombinować z bordo na przodzie ale to może kiedy indziej :)
mkm napisał/a:
Bardzo ladnie i dokladnie
Aż mi ręce dziś odpadają ;)

Dzięx chłopacy ;)

W niedalekiej przyszłości są jeszcze małe plany co do Colciny ale na razie nie zapeszam ;)

karolgt - 07-05-2008, 22:03

londolut napisał/a:
W niedalekiej przyszłości są jeszcze małe plany co do Colciny ale na razie nie zapeszam ;)

swapa mu 8)

Rafal_Szczecin - 07-05-2008, 23:27

pieknie zrobione :) i wkoncu cos innego, bo kazdy to albo na zolto,czerwono lub niebieski ... a tu prosze bardzo :)
ja tez planuje pomalowac ,i chyba bedzie na zloto lub bialo :p

londolut - 08-05-2008, 01:39

karolgt napisał/a:
londolut napisał/a:
swapa mu 8)
Chciałbym 1.6 albo GTi ale jak na razie się nie zapowiada. Jeśli do tego dojdzie to kupię całe auto a nie tylko motor :)
Rafal_Szczecin napisał/a:
pieknie zrobione :) i wkoncu cos innego, bo kazdy to albo na zolto,czerwono lub niebieski ... a tu prosze bardzo :)
Zaraz się zaczerwienię :oops: :wink:
Rafal_Szczecin napisał/a:
ja tez planuje pomalowac ,i chyba bedzie na zloto lub bialo :p
Z białym może być problem bo będzie ciężko krył, baaaardzo się brudził, każdy odprysk będzie widać jak na dłoni i po tym wszystkim będziesz psioczył ;)
http://www.mitsubishi-gra...er=asc&start=15
http://www.mitsubishi-gra...er=asc&start=30

Looknij jak ze zlotym wygląda :)

londolut - 12-05-2008, 21:29

Dzisiaj w Colciku...
.. zawitały nowe lampki. Tym razem postanowiłem przetestować żarówki Osram. Wstawiłem Osram NightBreaker - 25zł za sztukę. Jak na razie nie miałem okazji mykać wieczorem ale mam nadzieję, że będą ok. Hugo polecał Osram SilverStar. W jego CA0 sprawowały się bez zastrzeżeń. Mam nadzieję, że za około miesiąc będę mógł wyłożyć jakieś wnioski z użytkowania tych lampek. Mam nadzieję, że wytrzymają dłużej niż tylko 5 miesięcy bo pierwsza żarówka BlueVision padła po takim czasie :roll:
Pożyjemy, zobaczymy :)

Oo i jeszcze odkurzyłem Colciaka w każdym zakamarku :mrgreen: :mrgreen:

Twaróg - 12-05-2008, 21:57

londolut, naprawde super Ci wyszlo z tym malowaniem ;) Mnie to zajelo mniej wiecej 4-5 godzin, a nie jest tak pieknie jak u Ciebie ;)